До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Маско, я тебе знаю: як надягати, зберігати й утилізувати головний аксесуар року

Тепер уже ясно: маска — аксесуар, який з нами надовго. Vogue.ua зібрав поради фахівців про те, як правильно надівати, знімати, носити й утилізувати цю потрібну річ.

Як правильно носити маску

"Як правильно носити маску, — зауважує Марія Газда, лікарка Tila Clinic, — суперечка, поширена навіть серед медиків". У клініці розв’язали суперечку раз і назавжди, зв’язавшись з виробниками. З’ясувалося, що маску надівають білою стороною до себе, кольоровою — назовні. Важливо дотримувати цього правила, інакше ступінь захисту знижується.

Реклама

Важливо стежити, щоб маска щільно прилягала до обличчя, без проміжків. Фіксувати медичну маску на обличчі треба за допомогою вбудованого носового фіксатора. І, звісно, немає сенсу "захищати підборіддя". Люди спускають маску, щоб звільнити ніс — і в такий спосіб наражаються на ризик.

Що стосується тканинних масок і шарфів, то вони майже марні, — дають на 90% менше захисту, ніж звичайні разові медичні.

Ліза Нівен-Філіпс у дослідженні для vogue.co.uk пише, що, окрім маски, інші заходи безпеки (соціальна дистанція й ретельне миття рук) теж важливі. Руки треба мити або дезінфікувати перед тим, як торкатися до маски — неважливо до того ж, ідеться про те, щоб її надіти, зняти чи поправити.

Маску потрібно міняти на свіжу, щойно вона стане вологою (зазвичай за дві години).

Як знімати маску

Знімати маску треба, тримаючись за гумки, якими вона кріпиться до вух. Неправильно тримати її за фронтальну частину — так всі забруднення потрапляють на руки. Після маніпуляції руки треба ретельно вимити або дезінфікувати. Обличчя протирати антисептиками не можна: це спровокує виділення себуму й разом з патогенною флорою вб’є й корисну. Девід Бові на gif робить неправильно.

Одноразова маска

"Якщо маска одноразова — то вона одноразова, — каже Тійна. — Ніколи не надягайте її повторно, хоч як ви її дезінфікували. Зняли — і відразу ж викинули". Ідеться про медичні маски з поліпропілену, які продаються в супермаркетах і аптеках. Тут ніяких винятків: ані прати, ані використовувати повторно їх не можна.

Багаторазова маска

Багаторазові маски потрібно щодня прати. Як і в разі з одноразовими, діє правило: не можна чіпати або поправляти маски брудними руками. Прати маску треба щодня.

Олена Снігур, косметолог, дерматолог, сертифікована тренерка Institut Esthederm каже, що багаторазові маски теж треба міняти щодві години, в іншому разі вони втрачають свою захисну функцію, а ефект від них може виявитися зворотним. Тому багаторазових масок треба мати кілька. Використану важливо випрати, висушити й продезінфікувати праскою або відпарювачем. Снігур нагадує, що не варто вибирати маски з написами: хімічні компоненти в складі фарби можуть проникнути в дихальні шляхи й сенсибілізувати організм.

Тійна Орасмяе-Медер нагадує, що дуже небезпечно просочувати маски ефірними оліями або вкладати в них "фільтри", просочені спиртом. "Вдихання, особливо тривале, парів алкоголю, а ефірних олій і поготів, може спричинити набряк слизових, їхнє пошкодження й навіть спазм бронхів. Ефірними оліями можна отруїтися не гірше, ніж випарами лакофарбових матеріалів, — пояснює вона. — Вдихання будь-яких летких речовин може тільки допомогти вірусу опанувати нові території, адже в пошкодженій, набряклій і запальній слизовій йому буде легше розмножуватися".

Як утилізувати маску

У містах, у великих супермаркетах почали з’являтися спеціальні бокси для утилізації масок. Маски можна викидати туди. Їх потім утилізують за надвисоких температур. Чого точно не треба робити — так це викидати маски в контейнери, звідки їх може забрати вітром.

Разові медичні маски треба відразу ж утилізувати — бажано в герметичну ємність. Що стосується багаторазових тканинних масок, їх важливо прати: перед першим використанням і щоразу після зняття. Якщо треба змінити маску впродовж дня, лікарка, косметолог, фахівець з розроблення косметичних засобів Тійна Орасмяе-Медер радить класти використану маску не в кишеню, а в поліетиленовий пакет із зип-застібкою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.