До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зберегти здоров'я кишківника під час свят?

У сезон застіль звинувачувати їжу в розладах кишківника — цілком закономірно. Але є щось, що можна робити для злагодженої його роботи. Пояснюють експерти.

Якщо не дбати про стан кишківника, чекати від нього злагодженої роботи не варто. Лікар-гастроентеролог Семі Гілл розповідає, що здоров'я органу формуємо ми самі. "Кишківник — центр діяльності організму з трильйонами мікробів, які виробляють тисячі молекул (до прикладу, коротколанцюгові жирні кислоти). Всі вони впливають на інші органи в організмі, включаючи мозок та шкіру. Ці мікроби виробляють вітаміни й гормони, розщеплюють їжу, з якою організму впоратися не під силу, — харчові волокна. Мікроби вчать імунну систему (70% якої знаходиться у кишківнику) реагувати належним чином і тримати здоров'я під контролем".

Реклама
Їсти багато рослинної їжі

Переповнений їжею холодильник, велика кількість смаколиків на вечірках приваблюють нас ще напередодні свят. Щоб порадувати душу без неприємних наслідків, експерти рекомендують включати до раціону цільнозернові, горіхи, овочі, фрукти, бобові та насіння. І собі приємно, і мікробам кишківника на радість. Не має приводу соромитись: "Головне — їсти з турботою про організм. Вживайте все, що вам подобається, і не забувайте про якість та кількість. Наприклад, якщо жити не можете без шоколаду, виберіть темний або розтопіть його, занурте у нього полуницю чи малину. До різдвяної вечері запасайтеся овочами", — наголошує Гілл.


"Бежевого кольору продукти й цукор — не допоможуть кишківнику", — коментує Єва Калінік, дієтологиня і авторка книги "Happy Gut, Happy Mind". Чим більше рафінованих цукрів і вуглеводів надходить в організм, тим більша армія бактерій у кишківнику. Організму завжди потрібна клітковина, і свята – не виняток. Дієтологиня рекомендує готувати супи або смузі, щоб отримувати достатньо вітамінів за один раз.

Приймати пробіотики і пребіотики

"Страхування для кишківника на свята — пробіотичні добавки. Вони компенсують промислово перероблену їжу, що спричиняє запалення. Вибирайте пробіотики, ефективність яких доведена незалежними клінічними випробуваннями або вживайте натуральний йогурт — це найдешевший спосіб", — зазначає експерт. Сирна дошка — гарний вибір: сир (особливо стілтон і чеддер) містить чимало бактерій. Те саме стосується і комбучі.

Пребіотики — добриво для корисних бактерій у кишківнику. Вони є різновидом харчових волокон і містяться в продуктах рослинного походження, наприклад, цибулі. Пребіотики допомагають відновити баланс кишкового середовища", — каже професор Азіз.

Якщо ви нещодавно приймали антибіотики або інші ліки, то варто оптимізувати роботу кишківника за допомогою яблук, бананів, спаржі, лляного насіння.

Боротися зі стресом

Блукаючий нерв з'єднує стовбур мозку з кишківником, а емоції безпосередньо впливають на самопочуття. Стрес і депресія впливають на мікробіом кишківника, а синдром подразненого кишківника трапляється у людей із психічними захворюваннями.

Подивіться на першоджерело стресу — звідки він береться? Робота, взаємини, оточення. Управляйтеся зі стресом за допомогою когнітивно-поведінкової терапії, медитацій". Професор Азіз рекомендує регулярні фізичні вправи для управління емоціями.

"Не дозволяйте нічому перемогти ваш святковий настрій. Якщо пробіжка допомагає розслабитись — уперед. Повноцінний сон — невід'ємна частина турботи про кишківник, тому що за його порушення неможливо перетравлювати їжу, — тому спіть досхочу. І нехай ваш мікробіом не страждає".

За материалами vogue.com
Текст Hannah Coates

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.