До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Пропозиція" — один з найкращих мінісеріалів 2022 року

"Хрещеного батька" вважають одним з найкращих фільмів, будь-коли знятих. Саме історія створення класики є основою сюжету мінісеріалу "Пропозиція" (The Offer) стримінгової платформи Paramount+.

Серіал

Знятий зусиллями Френсіса Форда Копполи з Марлоном Брандо, Аль Пачино, Даян Кітон, Робертом Дювалем, Джеймсом Кааном, Талією Шайр і Джоном Казале в головних ролях, "Хрещений батько" вразив світ, одразу як вийшов на екрани. Зрештою стрічка дістала "Оскар" у номінаціях "Найкращий фільм" і "Найкращий актор" за роботу Марлона Брандо в ролі Дона Віто Корлеоне. Озираючись назад, легко зрозуміти, як усі ці елементи зійшлися разом і створили чудовий фільм, але, як показано в "Пропозиції", зняти кіношедевр було набагато проблематичніше, ніж може здатися.

Реклама
Серіал

Історія, що подана з погляду продюсера Альберта С. Радді, дає змогу зазирнути за лаштунки створення фільму Френсіса Форда Копполи. Радді справляє враження мотивованого й охопленого амбіціями чоловіка. Він мало що знає про справу створення фільмів, лише те, що хоче їх знімати. Він — образ відносного спокою серед енергійних і непередбачуваних процесів, які крутяться навколо нього.

Кожен епізод "Пропозиції" побудований за єдиною схемою: виникає проблема, з’являється деякий емоційний шок і паніка, а потім Радді так чи інакше її розв’язує. Спостерігати за цими перипетіями, безсумнівно, цікаво, навіть попри те, що ми точно знаємо, як все обернеться ("Хрещений батько" матиме нечуваний успіх). Спостерігаючи за подіями серіалу, важко не зачаруватися тим фактом, що будь-який телефонний дзвінок може призвести до катастрофи для фільму Копполи, що будь-яка помилка може спричинити припинення виробництва.

Серіал

"Пропозиція" бомбардує глядача стильними персонажами з пихатим его, які борються за контроль над виробництвом "Хрещеного батька", що призводить до численних конфліктів між людьми з грошима та владою і продюсерами фільму. Іноді історія здається надмірно драматизованою для досягнення ефекту, однак, врешті, це не документальний фільм, а художня інтерпретація подій.

Серіал
Серіал

Акторський склад "Хрещеного батька" є однією з його найнеймовірніших особливостей, втім, і для знімання "Пропозиції" влаштували вельми солідний кастинг. Головна роль у "Пропозиції" — продюсера Альберта С. Радді — належить Майлзу Теллеру. Він здобув славу своїми ролями у фільмах "Одержимість", "Дивергент" і яскравою грою в довгоочікуваному продовженні "Найкращий стрілець: Маверік".Також у серіалі знімаються Метью Гуд ("Абатство Даунтон") у ролі продюсера Роберта Еванса, Джуно Темпл ("Тед Лассо") у ролі агента Бетті Маккартт, Джованні Рібізі ("Аватар") у ролі сумнозвісного мафіозо Джо Коломбо, Ден Фоґлер ("Фантастичні звірі") у ролі режисера Френсіса Форда Копполи, Берн Ґорман ("Елона Голмс") як власник Gulf + Western, Чарльз Блюдорн, Патрік Галло ("Ірландець") у ролі автора "Хрещеного батька" Маріо П’юзо.

Серіал

Передусім серіал "Пропозиція" спрямований на просування кіно. Усі балачки й розмови героїв про магію фільмів схожі на промови, які ми зазвичай чуємо лише на сцені премії "Оскар". 1970-ті були іншим часом як для кінематографа, так і для телебачення. Такі мрійники, як Коппола, Скорсезе, Пітер Богданович, Роберт Альтман, Воррен Бітті, Пол Шредер, керували індустрією, створюючи найцікавіші фільми. У той час було багато негараздів — лише деякі щасливчики мали змогу вмовляти керівників студій втілювати в життя їхні неординарні ідеї. Однак саме такі захопливі та сміливі фільми показували сповненій нетерпіння аудиторії, на що здатен кінематограф. "Ми не можемо гнатися за тим, що хоче побачити глядач, — каже Роберт Еванс в одній тріумфальній сцені наприкінці серіалу. — Ми маємо показати йому те, що йому треба побачити".

Серіал

За своєю суттю "Пропозиція" є авторським поглядом на кіновиробництво, що демонструє, як зазвичай пишуть і обговорюють фільми. Серіал нагадує глядачеві, що створення кіно — це індустріальний процес, це багатомільйонний бізнес, і, незалежно від того, наскільки переконливим є бачення режисера чи сценариста, чи хоч якими разючими були таланти акторів, нічого не відбувається без людей, які дають дозвіл на проєкт, тих, хто залучає фінансування, хто тримає виробництво на рейках.

"Пропозиція" — це данина продюсерству, підрахунок сотень маленьких рішень, які роблять фільми такими, якими вони є. Це визнання всіх перешкод, що взагалі стоять на шляху до створення кіно, а також поєднання швидкого мислення, рішучості та моральної "гнучкості", яка потрібна, щоб подолати ці перепони. Не бачення, не геній, не унікальний талант, а бажання зробити все можливе й неможливе — саме так робиться кіно, й саме про це йдеться в "Пропозиції".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.