До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Ярослава Гресь — про роботу з UNITED24, завдяки якій вдалося зібрати 670 млн доларів на допомогу Україні

"Можливо, весь мій професійний досвід, усе, чого я навчилася, — було для того, щоб UNITED24 вдався", — каже Ярослава Гресь, співзасновниця та керівна партнерка комунікаційної агенції Gres Todorchuk, 41 рік. У липні цього року вона вирішила піти з найпотужнішого за свою кар’єру проєкту, який із блиском презентувала світові та про який дбала як координаторка останні 2,5 року в режимі 24/7. За цей час фандрейзингова платформа UNITED24 — ​​глобальна ініціатива президента Зеленського з військової та гуманітарної допомоги Україні — заручилася підтримкою 26 амбасадорів та понад 200 світових зірок — від акторки Катрін Денев до співачки Біллі Айліш. Команда, яку зібрала Гресь, реалізувала десятки ініціатив, як-от створення браслетів "Азовсталь. Символ незламності", що були продані в 55 країн та зібрали 8 мільйонів доларів; чи акції LightUpUkraine, коли в грудні 2022 року Сіднейська опера та ще 120 локацій у всьому світі загасили світло на знак солідарності з Україною. Але головне, UNITED24 вдалося неможливе — станом на липень завдяки донорам зі 110 країн зібрано 661 мільйон доларів на придбання дронів, зброї, медичного обладнання та відновлення зруйнованої інфраструктури. Тільки за добу після обстрілу Росією українських міст 8 липня донати для київської дитячої лікарні "Охматдит" склали понад 300 мільйонів гривень.

Жакет з ацетату та віскози, Nina Ricci (tsum.ua); сережки, жовте золото, діаманти, власність героїні

Ідея створення платформи виникла у президента України Володимира Зеленського. Ярославі пропозиція долучитись до UNITED24 надійшла в березні 2022 року неочікувано: "У мого чоловіка Андрія Федоріва була робоча відеоконференція з Михайлом Федоровим (міністр цифрової трансформації України. — Прим. ред.). Я снідала, коли Андрій запросив послухати про проєкт, над яким працював Михайло". Вона так і зайшла в цей зум із тарілкою у руках, а вийшла з нього вже з відчуттям, що починається щось дуже важливе.

Реклама

Gres Todorchuk на момент повномасштабного вторгнення було відзначено міжнародною премією Effie Awards як найефективнішу комунікаційну агенцію в Україні та третю у світі. Працювали із великими брендами, як Visa, Rozetka та спеціалізувались на культурних та соціальних проєктах. Тепер вони мали запустити. UNITED24. Далі відбулась 5-хвилинна онлайн зустріч з Президентом і запит створити формат диджитал-платформи, яка об’єднає довкола України всіх, хто хоче допомогти. Мінцифра мала зробити її зручною для пожертви на підтримку України в один клік з будь-якої країни, а команда Гресь — популяризувати у світі.

З появою UNITED24 Ярослава зосередилась тільки на платформі. "Фокус – це ліхтар: куди його направиш там і буде світло, — пояснює вона. — Для великих результатів нам потрібна була максимальна концентрація". До фандрейзингу команда застосувала ті самі правила, які використовуються в бізнесі: виставили чіткі показники ефективності, партнерів сприймали як клієнтів, що мають отримати гарний досвід взаємодії, а головною зіркою зробили донора. Сенс був у тому, щоб звичайна людина із США, Франції, Великої Британії, Австралії чи Еквадору відчула значущість свого вкладу, навіть відправивши долар. З публічними людьми все виявилось складніше: переконати міжнародних зірок долучитись до благодійності з напрямком на оборону не вдавалось. Державний фандрайзинг був нікому не відомим форматом. "Ніхто не розумів, вийде із цього щось чи ні. Перший місяць не виходило нічого: на тисячу запитів ми отримали тільки відмови, — згадує Гресь. — Я прийшла звільнятися. Принесла презентацію всього запланованого та сказала Михайлу Федорову, що не хочу займати чуже місце. Бути неефективною — найгірше, що може статися в роботі". Федоров відповів, що все розуміє, завдання дійсно нетривіальне, але з огляду на презентацію, яку він бачить, незабаром все має вийти, треба просто продовжувати працювати. І мав рацію.

Невдовзі з’явилися перші амбасадори: спортсмени Андрій Шевченко та Еліна Світоліна, режисер Лієв Шрайбер, поп-рок-гурт Imagine Dragons. А потім сталося диво: актор Марк Гемілл — зірка кіносаги "Зоряні війни" — першим підтримав збір на "Армію дронів". Відтоді знаменитостей ставало все більше й більше — підприємець Річард Бренсон, режисер Мішель Хазанавічус, історик Тімоті Снайдер. З астронавтом Скоттом Келлі домовились через інстаграм: "Матиму за честь", — відповів він миттєво на запрошення.

Сукня з поліестеру та району, PSWL (tsum.ua); браслет, рожеве золото, Nomis

Перший рік війни UNITED24 працювали без вихідних і відпусток. Гресь жила в літаках. Часові пояси так часто змінювались, що не було жодного сенсу підлаштовуватись. Вставала за київським часом, навіть якщо за місцевим була ніч, працювала до ранку, йшла на зустрічі. Летіла в Лос-Анджелес на день – зняти актора Марка Гемілла, далі в Нью-Йорк у Карнеґі-гол — на концерт з нагоди століття прем’єри "Щедрика" Леонтовича, під час якої в залі вимикали світло — символічний жест на підтримку України, там же дарувала браслет "Азовсталь" режисерові Мартіну Скорсезе і бігла на літак до Варшави, щоб після приземлення стрибнути в машину і їхати в Київ. "Іноді я прокидалась і не могла згадати, у якій країні перебуваю ", — каже Ярослава.

Про надзвичайну працездатність та сталевий характер Гресь знають усі, хто колись робив із нею спільні проєкти. "Я працюю тільки з тими людьми, які знають, чого хочуть. Коли рухаєшся на шаленій швидкості, коли маєш велику мету, то часу на мотивацію інших не залишається, — пояснює Ярослава і після паузи додає: — У моїй команді вже багато років саме такі люди. Ми пройшли школу, яку жоден MBA не дасть. Коли робота допомагає врятувати життя, чи потрібно щось іще?"

Грудень 2023-го вніс корективи. "Я була виснажена: перестала спати, потрапила в лікарню. Стало очевидно — якщо не займуся собою серйозно, буде біда". За три роки до цього, після операції в Берліні, Гресь зробила татуювання на руці азбукою Морзе: "тіло, розум, дух, воля". "Тіло" йшло першим, бо вже тоді вона усвідомила: якщо організм скаже "ні", хоч би якими сильними були воля і дух, далі ти не підеш.

Лікарі говорили, потрібно перебудувати режим дня, заборонили літати та відправили на спорт. За порадою абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі Олександра Усика вона записалася на бокс. "Чому мені так подобається бокс? Він забирає всі думки, окрім тих, куди і як зараз бити. У залі, де я тренуюся, всю стіну займає фото Усика з написом: "Світ любить сильних". Коли втомлююсь, дивлюсь туди і заряджаюся".

У Ярослави та її чоловіка Андрія четверо дітей: Ярині — 20 років, Катерині — 16, Іванні — 12, а молодшому Луці — 8. На запитання, як вона балансує між роботою та родиною, відверто відповідає: "Ніяк не балансую. Родина просто відпустила мене в це плавання. Я дуже багато не додала своїм дітям за ці два з половиною роки. Рятує тільки те, що вони дуже пишаються тим, що я роблю". Останні місяці вона наново вчиться дозволяти собі те, що любила до великої війни, — читати, гуляти Києвом, влаштовувати недільні сніданки з родиною. "Коли ми всі разом снідаємо, в кухні весело і гамірно, наш бордер-колі Лео лежить під столом, мене переповнює щастя".

На запитання, чому вона залишає UNITED24, Ярослава каже, що мала лише запустити платформу — а затрималася на 2,5 року: "Зараз проєкт не потребує нашої щоденної присутності, ми можемо долучатися точково у важливі моменти. UNITED24 — цілий всесвіт, на борту якого зібрані найкращі партнери, зірки та донори світу. Платформа в надійних руках. А наша команда може приймати нові виклики".

В червні Gres Todorchuk реалізували низку проєктів на ЄВРО-2024 для Української асоціації футболу. Під час матчу Україна — Бельгія вболівальники розгорнули банер із зображенням полеглого "азовця" Назарія "Грінки" Гринцевича, згенерованим штучним інтелектом із фотографій 182 загиблих українських військових, які в цивільному житті були футбольними фанатами, — аби ще раз нагадати, що війна триває. Ця акція принесла Україні понад 500 публікацій у найбільших світових медіа. Нова амбіція Гресь — розвивати українську культуру та експортувати її на Захід, повернути країні великі імена, вкрадені Росією. "Мене заводить ця ідея. Відчуваю, це може бути новий, дуже потужний етап".

Ініціатива Vogue Ukraine Leaders відбувається за підтримки Sense Bank

Фото: Stephan Lisowski

Текст: Анна Золотарьова

Стиль: Anastasiia Yatsenko

Зачіски: Dmytro Grushkivskiy

Макіяж: Svitlana Rymakova

Асистентка стилістки: Apolinariia Honcharuk

Освітлення: Oleksiy Kuzmenko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.