До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Засновниці INSCIENCE Анна Орєхова і Олена Скирта — про популяризацію науки та гучні проєкти українських науковиць

Анна Лодигіна

Анна Орєхова і Олена Скирта — співзасновниці організації INSCIENCE, яка популяризує науку та доказову медицину, 34 та 30 років.

На Анні: cорочка з бавовни та льону, Litkovska; шкіряні туфлі, Saint Laurent by Anthony Vaccarello; бавовняні штани, власність героїні. На Олені: жакет і штани з вовни й еластану, усе — Elenareva; замшеві кросівки, власність героїні

Анна Орєхова і Олена Скирта — учасниці першого друкованого видання Vogue Ukraine Leaders 2024.

Реклама

"Коли вчені розповідають про свою роботу, дитячий захват охоплює знову і знову — навіть якщо вже багато років працюєш із ними, — розповідає Анна Орєхова, яка у 2018 році разом з Оленою Скиртою започаткувала організацію INSCIENCE, що популяризує науку та доказову медицину. — Хочеться їх підсвітити, зробити видимими, розказати їхні історії на широкий загал".

Українська нейробіологиня Віра Єфремова вирощує в лабораторії клітини мозку, намагаючись допомогти у розробці нових ліків від нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Паркінсона); зоологиня Марина Шквиря вивчає у природі та в неволі великих хижаків та реабілітує їх після життя в цирках і ресторанах; радіобіологиня Олена Паренюк досліджує, як впливає радіація на бактерії, що живуть у забрудненому середовищі, — Чорнобильській та Фукусімській зоні відчуження; у фокусі уваги математикині Катерини Терлецької — внутрішні хвилі океану та прогнозування кліматичних змін. Українські вчені розгадують секрети Всесвіту, які впливають на повсякденне життя. Сьогодні вони повільно, але впевнено стають новими зірками, про яких суспільство дізнається, зокрема, завдяки INSCIENCE.

До заснування громадської організації Анна працювала редакторкою і запускала рубрики про науку та медицину в мультимедійному відеопроєкті Idealist.media, який надавав майданчик громадським, науковим і культурним діячам. Олена співзаснувала науково-популярну конференцію Brain&Ukraine та працювала журналісткою в медіа Platfor.ma. Після знайомства вони дійшли розуміння, що в Україні не вистачає великої ініціативи, яка працювала б на різні аудиторії, популяризуючи науку і доказову медицину. Так з’явилася INSCIENCE.

Наука для пересічної більшості — це щось складне і незрозуміле. Показати, що насправді все наше життя пов’язано з наукою, що вона є головним інструментом у пізнанні себе, — основне завдання, яке Анна й Олена ставили перед собою в проєкті.

У червні організації виповнилось шість років. У команді — 30 людей. Було залучено понад сто вчених з України та всього світу. 10 тисяч дітей уже пройшли програму Science Kids від науковців з різних країн. 1700 жінок виконали менторську програму "Будь", яка допомагає ефективніше і швидше знайти себе у сфері IT і в креативних індустріях.

На науково-популярну конференцію INSCIENCE до Києва вже вдруге приїжджають представники міжнародної наукової спільноти та глобальних компаній, зокрема спікери з американської космічної агенції NASA, засновники марсіанського товариства Mars Society і розробники накопичувачів енергії для промисловості Skeleton Technologies. Утім, на початку роботи було складно пояснити потенційним партнерам, що саме робить команда і навіщо. "Коли запускаєш громадську організацію вузького спрямування, треба знаходити фінансування на команду і проєкти. Замість цього ми передовсім мали пояснювати людям, що таке популяризація науки", — згадує Анна перший рік роботи INSCIENCE.

Ще не так давно в Україні було мало науково-популярних видань. Анна наводить приклад: в 2018-му в Польщі виходило шість спеціалізованих журналів тільки про космос, зокрема для дівчат. Та за останні шість років і Україні вдалося зробити ривок уперед. "Сьогодні стало більше науковців, які говорять на широкий загал, запускають популяризаторські проєкти, — каже Олена Скирта. — Зросла кількість науково-популярних книжок, зокрема авторства українських учених. Видавництва активно працюють у цьому напрямку, доносять цінність науки. Цього не було в такому масштабі, коли ми починали".

Утім, в Україні поки обмаль офісів трансферу технологій, популярних у світі. Це незалежні компанії або окремі відділи, які працюють при наукових інституціях, стаючи містком між наукою і бізнесом. Вони відповідають за спільні комерційні дослідження й ліцензування розробок, у такий спосіб теж популяризуючи науку. Команда Анни й Олени запустила аналог цього напрямку — INSCIENCE Business, який поєднує науку і технології. Перші результати отримали швидко.

"Науковиця та співзасновниця Neuroflex Оля Орел зробила дослідження для стартапу NUMO. Це мобільний застосунок, який допомагає людям із РДУГ (розлад дефіциту уваги та гіперактивності. — Прим. ред.). За його результатами команда зрозуміла: якщо виконувати кілька завдань у застосунку протягом дня, то симптоми РДУГ сильно зменшуються, — розповідає Олена. — Тепер можна доказово стверджувати, що цей програмний продукт є вельми помічним. Для стартапів, які працюють у health tech, публікація в науковому журналі допоможе легше отримати сертифікацію продукту та залучити більше інвестицій". Той випадок, коли гуманістична і соціальна місії врешті приносять фінансові результати.

Середня вартість кожного проєкту INSCIENCE — 150 000 доларів на рік. Одні фінансуються шляхом грантів, краудфандингу, реінвестицій з продажу квитків та мерчу на події, інші — у партнерстві з бізнесами.

За останні два роки Анні та Олені вдалося почати активнішу співпрацю з Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров’я і Міністерством освіти і науки. "Громадський сектор має співпрацювати з державою. Ми більш гнучкі, можемо ухвалювати деякі рішення швидше, можемо тестувати пілотні проєкти. У нас загалом набагато менше бюрократії. Важливо, щоб держава переймала цей досвід і могла його масштабувати".

Якою Анна Орєхова й Олена Скирта бачать свою мету в популяризації науки? Щоб більше жінок ішли у STEM-галузі — природничі науки, технології, інженерію та математику — та щоб ми жили в суспільстві, де переважають критичне мислення і науковий підхід до пізнання світу.

"Я особисто вірю, — підсумовує Орєхова, — що допомагаючи дітям з раннього віку пізнавати світ через науку, у майбутньому матимемо покоління, яке буде відповідально ставитися до свого здоровʼя, зокрема вакцинуватись — і запускати бізнеси та соціальні проєкти з огляду на користь, яку вони принесуть суспільству".

Фото: Lesha Berezovskiy
Текст: Анна Лодигіна
Зачіски та макіяж: Daria Zhadan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.