До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Очевидець: велике інтерв'ю з Мстиславом Черновим — володарем премії "Оскар" та Пулітцерівської премії

Воєнний журналіст та режисер Мстислав Чернов здобув Пулітцерівську премію, нагороду на "Санденсі" та "Оскар". Його робота фіксує безжальну реальність країни у стані війни та розповідає про націю, що відстоює свою свободу.

Фото: Daria Svertilova

Реклама

Стиль, текст: Venya Brykalin

Третя година ночі. У темряві збираю валізу: складаю чорні брючні костюми Louis Vuitton та Saint Laurent, пакую шкіряні черевики Prada. У листуванні я обіцяв, що в цій добірці не буде одягу яскравих кольорів. Він запитав, навіщо це взагалі. "Так працює Vogue", — пояснив я, готуючи знімальний гардероб до зустрічі в Каннах. У нашому розпорядженні — єдина дата і кілька годин, коли Мстислав Чернов доступний для інтервʼю та портрета. У середині травня в межах Каннського кінофестивалю він бере участь у панельній дискусії про документальне кіно та, користуючись нагодою, планує відвідати премʼєру нової стрічки грецького режисера Йоргоса Лантімоса "Бугонія" — вони познайомились під час оскарівського марафону. О сьомій ранку я разом із фотографкою Дарією Свертіловою сідаю в літак у паризькому аеропорту Шарль де Голль.

Мстислав Чернов
Мстислав Чернов

Майже нічого з того, що приїхало зі мною на Лазурове узбережжя, на імпровізованому знімальному майданчику не знадобилось. Для портрету, що стане обкладинкою цього числа, ми маємо зустрітися в одному зі сьютів історичного готелю Carlton — так працює Vogue. В очікуванні Чернова ми з Дашею, яка народилася й виросла в Одесі, а зараз живе в Парижі та знімає для французького тижневика M le Monde та газети Le Figaro, рухаємо меблі та обираємо потенційні точки знімання. Потрапивши в номер, Чернов каже: "Я тебе вбʼю". Питаю, за що. "За все це", — відповідає він, окидаючи поглядом бежеві інтерʼєри, вікна, крізь які відкривається парадний краєвид на набережну Круазет, і шеренгу чорних костюмів, що подорожували зі мною у валізі.

Про 39-річного воєнного журналіста і режисера з Харкова сьогодні говорять усі — і майже ні в кого немає можливості поговорити з ним. Ще менш вірогідно говорити з Черновим про Чернова — він уникає публічності і не бажає слави. На особисті питання відповідає із ще меншим ентузіазмом, ніж позує для Дарії, — через неготовність розповідати про себе та з огляду на безпеку, власну і близьких: "Мені хотілося б зберегти кордон між моєю самотністю і роботою, яку я роблю". Зібраний мною гардероб лишається майже без уваги. Чернов наполягає, що буде фотографуватися у власному костюмі київського бренду INDPOSHIV. Звісно, чорному. Саме в ньому на початку квітня за документальну стрічку "20 днів у Маріуполі" він отримав "Оскар", перший в історії України. Під час знімання Мстислав демонструє атласний виворіт смокінга: жовтим по блакитному там написано "Свобода".

Історія про команду репортерів інформаційної агенції Associated Press, які 24 лютого 2022 року потрапили в Маріуполь і були єдиними міжнародними журналістами в місті, коли там зʼявилися російські війська, — увійде в підручники журналістики. Воєнним кореспондентам Мстиславу Чернову, Євгену Малолєтці та продюсерці Василісі Степаненко належать одні з найвиразніших світлин перших тижнів великої війни — завдяки їхнім репортажам весь світ почав говорити про повномасштабний напад на Україну. Ці сюжети — про батька, який схилився над тілом 16-річного сина в місцевій лікарні, молоду сімейну пару, яка благає медиків врятувати поранене немовля, – назавжди залишаться свідченням російської агресії та болісною ілюстрацією людської трагедії, яку так легко сховати за абстрактною мовою статистики про вбитих і зниклих безвісти.

У червні 2022 року за роботу в окупованому Маріуполі команда українських репортерів здобула премію німецької телекомпанії Deutsche Welle. Тоді зі сцени у Бонні Чернов сказав, що був би радий нічого не знімати: "Будь-який український фотограф віддав би всі нагороди, тільки щоб ця війна скінчилась". Цей меседж лунає рефреном майже в кожному з його потужних публічних виступів. У Лос-Анджелесі, отримуючи "Оскар" із рук акторки Америки Феррери та комікеси Кейт Маккінон, він повторив майже те саме: "Я дуже вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що ніколи б хотів мати нагоди зняти цей фільм. І я б залюбки обміняв цю нагороду на те, щоб Росія не нападала на Україну і не окуповувала наші міста".

На моє прохання Чернов привіз золоту статуетку в Канни — вона зʼявляється на одному з портретів. З’ясовується, організатори премії не надають паковання чи футляра для неї — "Оскар" Чернова подорожує у наплічній сумці M-TAC. Зазвичай у таких носять зброю та офіцерські планшети. Загалом стрічка "20 днів у Маріуполі" отримала три нагороди: одна Чернову, дві — продюсеркам фільму Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат. Та, що дісталася Мстиславу, передбачалась для Мізнер, – у святковому хаосі церемонії переплутали, де чия. Чернов згадує, як наступного дня снідав у місцевому українському кафе Mom Please: "Це був один із найщасливіших ранків мого життя, але я все одно не дозволяв собі повністю поринути у це відчуття щастя. Бо вдома йшла війна".

Для багатьох українців перемоги Чернова (Пулітцерівська премія, відзнака Британської кіноакадемії BAFTA, приз глядацьких симпатій на фестивалі "Санденс") та його виступ перед членами Американської кіноакадемії — не тільки привід для національної гордості у часи смутку. У Мстиславі Чернові, який має ефектний вигляд на сцені і майже бездоганною англійською говорить зі світом про важливі та часто незручні речі, вбачають важливого й ефективного комунікатора. "20 днів у Маріуполі" режисер називає документальним фільмом жахів. Він звертає мою увагу на тоскний аудіосупровід, складений з нашарування шумів вибухів, криків, та вітру, що гуляє напівзруйнованими панельними багатоповерхівками, — звуків міста в облозі: "Разом із композитором та звукорежисером Джорданом Дікстрою ми шукали "звук Маріуполя"". Розповідає про "серце Азовсталі" — механічне відлуння його биття чутно навіть у фінальних титрах.

Бавовняна сорочка, Saint Laurent by Anthony Vaccarello, вовняні штани, INDPOSHIV, шкіряні гайкери, ECCO, вовняні шкарпетки, власність героя
Бавовняна сорочка, Saint Laurent by Anthony Vaccarello, вовняні штани, INDPOSHIV, шкіряні гайкери, ECCO, вовняні шкарпетки, власність героя

Готуючись до цього інтервʼю, я запитував знайомих — тих, хто бачив фільм на великому екрані та дивився його онлайн, — що вони переживали. Майже всі відповідали, що плакали. Багато хто казав про відчуття жаху, дехто — про враження приреченості. Я передивлявся стрічку в ніч перед вильотом у Канни. Очікував, що буде лячно. Але відчував лише тупий спустошливий біль. Ніби щось тихо померло всередині.

У розмові з Черновим я згадав майже непримітну сцену у фільмі: про чоловіка, який посеред смутку та хаосу окупованого міста не випускає з рук маленький пластиковий бокс, в якому плаває водяна черепашка. На запитання, навіщо він це робить, чоловік каже: "Вася теж хоче жити". У відповідь режисер пригадав інший сюжет — про молодого хлопця, що намагається врятувати налякану морську свинку, яка метушиться на дорозі. Мстислав усміхнувся — чи не єдиний раз упродовж всього інтервʼю: "Навіть у фільмі жахів мають бути моменти світла. Черепашка Вася і морська свинка — такі моменти. Вони про те, що людяність та надія ніколи не згаснуть".

Зустріч у Каннах — наша друга, але перша — наживо. У лютому 2023 року, коли ми готували проєкт "Шлях незламних" для числа, з яким український Vogue повертався в друк, інтервʼю з Черновим та його тоді напарником Євгеном Малолєткою проходило просто неба. Журналісти виділили мені час сніданку у придорожньому кафе в Костянтинівці — перед тим як вирушити знімати сюжет про евакуацію місцевого населення на Донбасі. Зумом ми говорили про неможливість взяти паузу від війни, довіру та почуття товариського плеча, від яких залежить виживання в екстремальних умовах, а ще — про дитячі мрії. Чернов тоді зізнався, що завжди хотів бути режисером.

Мстислав Чернов на церемонії "Оскар – 2024"
Мстислав Чернов на церемонії "Оскар – 2024"

Майже півтора року по тому переді мною Мстислав — оскарівський лауреат: "Хто б міг подумати під час облоги Маріуполя, коли ми просто намагалися вижити і відправити колегам відзняті матеріали, що за два роки я буду в Голлівуді". Він розповідає, що працює над новою документальною стрічкою, знов про війну. Говорить повільно і тихо, ретельно добирає слова. Спочатку я уявляю, що це професійний прийом людей, які працюють з текстами та мають звичку загортати складні сенси у прості речення. Але згодом помічаю, наскільки він вразливий — відеозаписи виступів у чорних костюмах цього не передають. "Це шоста війна, і навіть не перша облога для мене, тому ПТСР у мене був і до Маріуполя, — відверто каже Чернов, маючи на увазі попередню роботу в гарячих точках: Лівії, Карабаху, Сирії та Іраку. — Питання, чи можу я, попри це, бути адекватною людиною та функціонувати? Так, можу. Нічні жахи? Майже щоночі. Терапія — необхідна. Як і всім, хто був на війні. Далі буде зовсім важко, але прийде час, коли навколо настане тиша. Це, на жаль, буде нескоро".

Під час знімання я пропоную Чернову, який тепер сидить на підлозі, роззутися. У відповідь отримую стримане, але категоричне "ні". Він лишається в улюблених чорних черевиках для гайкінгу — каже, що купує ту саму модель уже багато років: "Вони пройшли зі мною все: похорон льодовика в Ісландії, протести в Гонконгу та війни". Перед здаванням випуску в друк у листуванні перепитую в режисера назву моделі незмінних черевиків (це ECCO Sport Exostrike Hydromax). "У день інтервʼю в Каннах я намагався потрапити на премʼєру Йоргоса, — ділиться Мстислав Чернов. — Якби не його команда, мене б не пустили в зал — взуття не відповідало дрескоду. Я намагався пояснити їм: "Я тільки-но приїхав із зони бойових дій. Інших у мене нема"".

Ініціатива Vogue Ukraine Leaders відбувається за підтримки Sense Bank

Грумінг: Alya Kholodova

Продюсерка: Marina Sandugei-Shyshkina

Подяка – Carlton Cannes, a Regent hotel

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.