Як пережити спеку: поради дерматологів

Черговий сплеск спеки: як захистити шкіру та який макіяж використовувати, щоб почуватися краще? Розповідають експерти з догляду за шкірою.

Анна Яцевська, Krasota Clinic

Очищення

Головне, з чого треба почати, — ретельне та дбайливе очищення шкіри.

Зволоження для всіх типів шкіри

У літню пору всім типам шкіри потрібне інтенсивне зволоження. Щоб уникнути зневоднення шкіри (а саме воно є одним із ключових факторів, що провокують появу зморщок), поповніть свій арсенал зволожувальними засобами. Раджу на літо обирати нежирний гель-крем або зволожувальний крем на водній основі.

Власницям зрілої шкіри особливу увагу потрібно приділити зволоженню тонкої шкіри навколо очей. Через відсутність зволоження виникає сухість і вʼялість шкіри в цих зонах.

Захист від сонця

Однією з головних особливостей догляду у літній період є захист від сонця. Можливо, найважливіший продукт, який потрібно використовувати щоранку, — це якісний протисонцевий крем. Його потрібно наносити за 20 хвилин до виходу на сонце й оновлювати що 4-5 годин.

Водний режим

Якщо організм зневоднений, то й шкіра не буде здоровою та красивою. Щоденна норма води становить 1,5-2 л + рідина з їжі. Але влітку кількість води в раціоні має збільшитись. Це допоможе підтримувати гідроліпідний баланс шкіри.

Салонні процедури

У спекотну погоду чудовим рішенням буде апаратна процедура Glow Solution, яку слід проводити 1 раз на 2 тижні. Вона допоможе позбутися набряків, підтримати шкіру чистою та зволоженою.

Власникам жирної та проблемної шкіри можна рекомендувати догляд Shine Stop від Casmara, спрямований на нормалізацію виділення себуму та профілактику висипань.

Для сухої шкіри ідеально підійде доглядовий ритуал Skin Sensations від Casmara, який насичує шкіру вітамінами та мінералами й відновлює оптимальний гідробаланс.

Іще один косметичний догляд, актуальний у спеку, — Alpine Gold Collagen від Jouvence Eternelle. Завдяки чотирьом етапам очищення вдасться уникнути надмірного виділення себуму та підтримати шкіру чистою, а маска забезпечить потребу шкіри в живленні та зволоженні.

Про що слід пам'ятати, формуючи домашній догляд

Ануш Данієлян, 911 Aesthetic Clinic

Зі зміною кліматичних умов аномальна спека стає звичною частиною літа. Окрім негативного впливу на загальне самопочуття та продуктивність, такі умови шкодять шкірі.

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання є основною причиною сонячних опіків. Пошкоджуючи верхні шари шкіри, воно призводить до почервоніння, болю і навіть утворення пухирів. Сонячні опіки можуть спричиняти довготривалі захворювання, зокрема рак шкіри.

Високі температури викликають інтенсивне потовиділення, що призводить до втрати вологи. Це робить шкіру сухою, зневодненою, схильною до лущення. Недостатнє зволоження також провокує передчасне старіння шкіри.

Підвищене потовиділення і забруднення пор впливають на розвиток запальних процесів. Спека створює сприятливі умови для розмноження бактерій, що може призводити до висипань та загострення захворювань шкіри: розацеа, екземи, псоріазу тощо.

УФ-випромінювання руйнує колаген та еластин — білки, що відповідають за пружність і еластичність шкіри. Це призводить до появи зморщок, пігментних плям і втрати тонусу.

"Захист від сонця є ключовим елементом догляду за шкірою влітку, — каже Ануш. — Використовуйте протисонцеві засоби з SPF не менше 30, краще 50+, та наносіть їх за 30 хвилин до виходу на сонце, повторюючи що дві години, особливо після купання".

Підтримання водного балансу шкіри є надважливим у спекотний період. Використовуйте зволожувальні креми та сироватки, що містять гіалуронову кислоту, пантенол, алое, ресвератрол.

Після тривалого перебування на сонці шкіра потребує особливої уваги. Надайте перевагу заспокійливим засобам, які містять пантенол, алое вера, алантоїн. Це допоможе зняти запалення та відновити водний баланс шкіри.

Особливої уваги заслуговують також неінвазивні процедури, вважає Данієлян.

Ферментотерапія ДМК використовує для відновлення шкіри ензими — білкові молекули, які прискорюють біохімічні реакції в організмі, зокрема процеси очищення та регенерації.

OxyJet Leo Deluxe — це сучасна процедура, яка поєднує використання кисню та активних інгредієнтів для глибокого зволоження і відновлення шкіри, особливо в період яскравого сонця, коли шкіра потребує додаткового глибокого зволоження. За допомогою спеціального апарату активні інгредієнти (сироватки, вітаміни) вводять у шкіру під тиском кисню. Процедуру доповнюють масажем, який покращує кровообіг і стимулює відновлення шкіри.

Врешті, споживання продуктів, багатих на антиоксиданти, вітаміни С і Е, Омега-3 жирні кислоти, допомагає підтримувати здоров’я шкіри. "Додавайте до раціону фрукти, овочі, горіхи і рибу", — радить Ануш.

Єлизавета Куртяк, засновниця Skin Kits та мережі клінік естетичної медицини Mediskin

Підвищені температури та вологість посилюють виділення себуму і накопичення забруднень на поверхні шкіри. Раджу починати день з м'якого очищення обличчя. Використовуйте легкий гель або пінку, щоб видалити нічні забруднення та підготувати шкіру до подальшого догляду. Зранку необхідно використовувати якісний зволожувальний крем з полегшеною текстурою, щоб уникнути важкості протягом дня.

Особливу увагу варто приділяти протисонцевим засобам. Ми рекомендуємо зосередитись не просто на складі засобу, який має містити виважену пропорцію фізичних та хімічних фільтрів.

Вечірній догляд за шкірою є не менш важливим, оскільки саме вночі шкіра відновлюється та регенерується. Першим кроком є ретельне очищення обличчя від макіяжу, забруднень і протисонцевого крему. Використовуйте двоетапне очищення: спочатку гідрофільну олійку або бальзам для зняття макіяжу, а потім м'який гель або пінку для глибшого очищення.

Ексфоліація є ключовим етапом у вечірньому догляді за шкірою, особливо влітку. Ця процедура допомагає видалити мертві клітини шкіри, які можуть накопичуватися протягом дня, запобігаючи забиванню пор та сприяючи оновленню шкіри. Правильна ексфоліація надає шкірі свіжий вигляд, вирівнює тон і текстуру, а також покращує поглинання інших засобів догляду. Радимо звернути увагу на Conc a та Conc b від Majesta: ці засоби не викликають подразнення та активно працюють, поки ви спите.

Через підвищену температуру влітку ми часто стикаємося з набряками, особливо в області очей: висока вологість і тепло сприяють затримці рідини в організмі. Сон на шовкових наволочках може допомогти зменшити ці ефекти, адже гладка поверхня матеріалу не тільки допомагає запобігти зморшкам і тертю, але й зберігати нормальний лімфатичний стік та здоровий гідробаланс шкіри.

Гарним варіантом у боротьбі з набряками є ручний масаж з холодним камінчиком гуаша та Massaging Pack від Majesta. Маску наносять на 10-15 хвилин, потім по ній проводять масаж холодним каменем, роликом або ж просто руками. Така процедура чудово абсорбуватиме залишки шкірного себуму, а регулярне проведення масажу значно поліпшить вигляд шкіри.

Популярне на VOGUE