Що потрібно знати про серіал Netflix "Посібник з убивства для хороших дівчат"

Netflix екранізували бестселер Голі Дженкінс "Посібник з убивств для хорошої дівчинки" і за перший тиждень серіал посів друге місце у топі новинок платформи. Розповідаємо, чому його варто подивитися

"Посібник з убивства для хорошої дівчинки" (назва серіалу дещо змінена) — дебютний роман Голі Дженкінс 2019 року, який одразу після виходу став сенсацією. Книжка очолила рейтинг бестселерів The New York Times, отримала понад 400 тисяч п’ятизіркових оцінок на Goodreads, потрапила в номінацію на Goodreds Choice Awards for Young Adult Fiction (2020) і зрештою була продана накладом понад мільйон примірників. Популярності книзі додав тікток, адже роман написаний у жанрі янгеделт (література для молоді і підлітків) — тож Голі Дженкінс одразу потрапила у десятку найбільш продаваних авторів тіктоку. Отже, коли "Посібник з убивства для хорошої дівчинки" екранізують, було лише питанням часу.

Українською "Посібник з убивств для хорошої дівчинки" вийшов у видавницвті "Ранок" у 2023

Робота над екранізацією розпочалася 2022 року — за неї відповідала BBC Three, сценарій створила Поппі Коган, а зрежисирувала Доллі Веллс, а вийшов серіал на Netflix 1 серпня 2024. Події відбуваються в наш час у провінційному англійському містечку Літтл Кілтон у місцевій школі. Головна героїня — 17-річна Піпп Фітц-Амобі, яка готує випускний шкільний проєкт. Але замість того, щоб досліджувати щось звичне для школярів, вона вирішує присвятити власне дослідження кримінальній справі та розібратися у вбивстві, що сталося в їхній школі 5 років тому. Тоді була вбита старшокласниця Енді Біл, красуня та зірка школи, а у вбивстві звинуватили її бойфренда Сала Сінгха, який ще до суду наклав на себе руки. Проте дотепна й розумна Піпп Фітц-Амобі впевнена, що вбивця досі на волі і Сал невинний, тож починає своє розслідування. Чи варто говорити, що воно стане небезпечним для неї?

"Посібник з убивства для хороших дівчат"

Ймовірно, серіал відкриє світові нову зірку. Роль Піпп грає 22-річна Емма Маєрс, відома за серіалом "Венздей", де вона втілила роль подруги головної героїні Енід Сінклер. Знайти акторку на роль Піпп було непросто, адже, як зазначають читачі на Goodreads, Піпп Фітц-Амобі за своїм амплуа — стримана версія Лісбет Саландер і молодша версія Дани Скаллі, тобто дуже розумна, винахідлива, кмітлива, дослідниця по своїй суті, водночас інтровертка.

Емма Маєрс

В образі Піпп Емма Маєрс втілює уважну, емпатичну і делікатну розслідувальницю, такий собі Шерлок Голмс нового часу. Проте водночас вона залишається підліткою, юною дівчиною, яка закохується, помиляється та потрапляє в небезпечні ситуації — на відміну від Шерлока, ця героїня не має відповідей на всі питання світу, чим викликає до себе велику симпатію. До речі, акторка Емма Маєрс має дещо спільне зі своєю героїнею. В інтерв'ю вона она описує себе як інтровертку, яка любить багато часу проводити наодинці та міркувати; також Емма розповіла, що обожнює читати книги і є фанаткою роману Голлі Дженкінс, тож втілити його на екрані було її мрією.

"Посібник з убивства для хороших дівчат"

Партнером Піп у розслідуванні стає Раві, 20-річний брат Села, який 5 років тому зізнався у вбивстві, після чого скоротив собі віку. Піп починає розслідування з розмови з ним, адже Раві є одним з головних свідків і природно, стає її партнером у цій справі. Їхній проєкт перетворюється на місію довести невинність Села та з’ясувати, хто насправді міг убити Енді, а ще — стає романтичною пригодою. Роль Раві зіграв 26-річний британський актор Заін Ікбал

Серіал "Посібник з убивства для хороших дівчат" — майстерно знятий детектив, повільний і захопливий, де події наростають поступово, відкриваючи все нові і нові деталі про жертву, яка виявляється не такою простою, як могла здаватися. Британська преса вже встигла назвати серіал ідеальним детективом для підлітків, адже закручена кримінальна історія вдало поєднується з характерними для підліткового кіно драмами — закоханість і перший секс, пошук себе та потреба у бунтарстві та самовираженні.

"Посібник з убивства для хороших дівчат"

Після виходу вдалої першої частини Голі Дженкінс випустила ще три книги — Good Girl, Bad Blood (2020); As Good As Dead (2021) і Kill Joy (2022) (вони ще не перекладені українською), у яких Піпп стає онлайн-детективом-любителькою та створює власний кримінальний подкаст. Перший сезон "Посібника з убивства для хороших дівчат" складається з шести епізодів, що охоплюють події першої книги. Якщо серіал буде продовжено на другий сезон, то будуть екранізувати наступні книги.

"Посібник з убивства для хороших дівчат" можна подивитися на Netflix.

Популярне на VOGUE