До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 трендів з Тижня високої моди сезону осінь-зима 2022/2023

Висока мода може мати доволі фантастичний вигляд, але вона ніколи не втрачає зв’ язку з реальністю, що насправді є важливим джерелом її сили. Зрештою, мода в її найчистішому, найособистішому вигляді, пристосована до тіла з надзвичайною точністю та увагою до будь-яких деталей.

Schiaparelli Couture осінь-зима 2022/2023Schiaparelli Couture осінь-зима 2022/2023

У сезоні осінь-зима 2022/2023 року дизайнери водночас зверталися як до театральності, так і приземленості високої моди. Естетика кемпу заполонила колекції Schiaparelli та Jean Paul Gaultier — покази цих модних Домів були переповнені корсетами, анатомічними прикрасами та скульптурними вечірніми сукнями. Тим часом у Chanel і Dior було закцентовано на стриманості, де міжвоєнний період згадувався в подовжених спідничних костюмах і класичній колірній палітрі — це не відмова від гламуру як такого, а чуйність, що відсилає до конфліктів та воєн, зокрема в Україні.

Реклама
Довгі спідничні костюми
Armani Privé, Chanel, Christian DiorArmani Privé, Chanel, Christian Dior

Цього сезону на подіумах дизайнери запропонували кілька довгих спідниць. У Chanel Віржині Віар надихалася силуетами Коко Шанель 1930-х і представила жакети з чітко окресленими плечима та спідниці з кольорового твіду. В Dior Марія Грація Кюрі також звернулася до історії й порівняла післявоєнний контекст, в якому працював Крістіан Діор, з війною в Україні. Спідничні костюми французького Дому були бездоганно пошиті, в сірій палітрі відчувалася виразна строгість і консервативний крій.

Відтінки синього
Schiaparelli, Alexandre Vauthier, ValentinoSchiaparelli, Alexandre Vauthier, Valentino

Насичений синій Іва Кляйна дизайнери застосували до різноманітних фактур і форм. У Valentino й Schiaparelli синій використали для комбінезонів і костюмів. Armani Privé та Alexandre Vauthier надали перевагу кобальтовому відтінку в його суто металічному вигляді для пошиття елегантних ансамблів. В інших кутюрних колекціях відтінки блакитного переливалися на вечірніх сукнях і спідницях пишних силуетів з блискітками.

Спущена талія
Alexandre Vauthier, Chanel, SchiaparelliAlexandre Vauthier, Chanel, Schiaparelli

Силуети із заниженою талією стали фаворитами цього сезону серед дизайнерів, тож їх можна було побачити на подіумах Chanel, Schiaparelli й Dior. Довгі спідниці Віржині Віар були витончено розкльошені на стегнах, тоді як Деніел Роузберрі в Schiaparelli та Олів’є Рустен у Jean Paul Gaultier доповнили форму завдяки вінтажному крою з нашарованою тафтою й оксамитом; дизайнери щедро драпували матеріал і створювали бальні сукні для своїх сучасних муз.

Готичні сукні
Chanel, Christian Dior, ValentinoChanel, Christian Dior, Valentino

Цього сезону в Парижі й Римі було чимало прозорих чорних суконь. Після параду рожевих і смарагдових твідів Віржині Віар представила кілька чорних убрань; вони з’явилися на подіумі з пишними рукавами та високим горлом. Подібні вікторіанські ознаки повторили й Dior та увиразнили темний відтінок складною й вишуканою вишивкою. Valentino й Armani Privé також мали свою частку чорнильних прозорих суконь.

Сітка
Giambattista Valli, Schiaparelli, FendiGiambattista Valli, Schiaparelli, Fendi

Цього сезону дизайнери представили й чимало блискучих сітчастих суконь. У Fendi прозорі сукні тілесного відтінку стали другою шкірою моделей; вони були рясно прикрашені кристалами й мало що приховували від очей. У Schiaparelli Деніел Роузберрі створив сітки з кобальтових намистин і перламутру, тоді як у Balenciaga з’явилася структурована сітчаста сукня поверх чорного комбінезона.

Баска
Valentino, Jean Paul Gaultier, Armani PrivéValentino, Jean Paul Gaultier, Armani Privé

Деніел Роузберрі відкрив Тиждень високої моди з вшанування 1980 років і поєднав надбання модного Дому Schiaparelli з об’ємними рукавами та пухкими силуетами. Головним елементом його колекції була баска, що виступала на стегнах. Згодом таку ж продемонстрували Valentino, Armani Privé, Ronald Van Der Kemp і Jean Paul Gaultier.

Корсети
 Jean Paul Gaultier, Schiaparelli, Alexis Mabille Jean Paul Gaultier, Schiaparelli, Alexis Mabille

У Schiaparelli Деніел Роузберрі увиразнив жіночність корсетів квітами в стилі Christian Lacroix; вони розцвіли лавандами, маргаритками та герберами з фігурного одягу. Олів’є Рустен вшанував надбання Жана-Поля Готьє власною інтерпретацією корсета й конусного бюстгальтера, тоді як в Alexis Mabille історію цієї білизни продемонстрували мереживною ітерацією.

Schiaparelli Couture осінь-зима 2022/2023Schiaparelli Couture осінь-зима 2022/2023

Текст: Gladys Lai
За матеріалами vogue.com.ua

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.