До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Найвідоміші fashion-моменти на Олімпійських іграх

Олімпіада – 2024 у Парижі розпочнеться за кілька днів. Її вже називають однією з наймодніших подій літа через те, що головним спонсором в цьому році став fashion-холдінг LVMH, який інвестував в ігри біля 150 мільонів євро. Але мода завжди відігравала особливу роль на Олімпійських іграх, дозволяючи спортсменам гучніше заявити про себе. Згадуємо найяскравіші олімпійські fashion-моменти.

Незвичні окуляри Ато Болдона

Ато Болдон – чемпіон світу-1997, володар чотирьох олімпійських нагород у спринті (Атланта-1996, Сідней-2000), став справжнім національним героєм у Тринідаті і Тобаго, але в історії світового спорту він залишив ще й модний слід. Болдон запам'ятався тисячам глядачів своїми незвичайними сонцезахисними окулярами, що кріпилися не за вуха, а через голову.

Реклама

Ато Болдон
Ато Болдон

"Взагалі, просто вражаюче, що практично у всіх куточках світу я запам'ятався саме окулярами, – розповідав спортсмен в одному з інтерв'ю. – Насправді окуляри допомагали мені сконцентруватися, вони як би відгороджували мене від усього довкола перед стартом. Але й грошей на них я заробив чимало, не приховуватиму".

Комбінезон на одну ногу Фло Джо

Американська легкоатлетка Флоренс Гріффіт-Джойнер, відоміша як Фло Джо, справжня легенда світу спорту, яка також стала і модною іконою. Вона стала триразовою олімпійською чемпіонкою 1988 року в Сеулі, а два з її рекордів, на дистанціях 100 та 200 метрів, не побиті і сьогодні – через 36 років.

Проте фанати запам'ятали її не лише як видатну спортсменку, яка зробила легку атлетику справді популярним видом спорту, а й як яскраву особистість – її образи досі надихають молоде покоління спортсменів, особливо комбінезони на одну ногу. Вона носила нігті довжиною 15 сантиметрів і виходила на старт у шоломах-балаклавах, сама розробляла дизайн костюмів для виступів і вражала уяву публіки різнокольоровими трико з однією штаниною. У той час, у кінці 1980-х, це була справжня заява.

Золоті кросівки Майкла Джонсона

Майкл Джонсон – екс-рекордсмен світу у легкій атлетиці – увійшов до історії моди своїми знаменитими золотими шипованими кросівками, які навіть поповнили колекцію всесвітньої спадщини у Музеї світової легкої атлетики MOWA. Частиною експозиції стали три легендарні шипованих пари. Перші були розроблені для Олімпіади 1996 року, коли Джонсон став першою людиною, яка зробила олімпійський дубль на 200-400 метрів.

Майкл Джонсон
Майкл Джонсон

Друга пара стала його щасливою вже на Олімпіаді у Сіднеї (2000 рік) – тоді він завоював своє четверте Олімпійське золото у віці 33 років. Третє взуття те, в якому він брав участь у своєму останньому забігу в 2001 році. "Хоча взуття 2000 року виготовлене із справжнього 14-каратного золота, що робить його більш коштвним, але пара 1996 року – моє улюблене взуття, бо ці золоті туфлі стали тоді справжнім медіа-феноменом", – розповідав Джонсон.

Рок-н-рол Еда Мозеса

Ед Мозес – ще одна зірка легкої атлетики, якого глядачі запам'ятали не тільки як видатнго спортсмена. Його зірковий час – це декада з кінця 1970-х до кінця 1980-х років, коли він не програв майже не єдиного старту. Визитівкою Мозеса в той час також стали окуляри, які легше було представити не на спортивних змаганнях, а в гардеробі рок-зірки. Сам Ед Мозес називал їх своїми щасливими, а його жінка в одному з інтерв'ю згадувала, що саме цю каплевидну форму обожнював ще у студентські часи.

Ед Мозес
Ед Мозес

Леотарди з кристалами американської збірної зі спортивної гімнастики

Кристали вже стали невід'ємною частиною образу американської збірної зі спортивної гімнастики. Потроху вони почали з'являтися на леотардах у 2008 році, але помітною деталлю стали вже через чотири роки – на Олімпіаді у Лондоні. Справжній шок у шанувальників збірної стався ще через чотири роки – на Олімпіаді в Ріо (2016 рік), коли Лорі Ернандес вийшла на виступ в леотарді, прикрашеному 5000 кристалів. Його вартість дорівнювала 1200 доларів.

Лорі Ернандес, 1996
Лорі Ернандес, 1996

З того моменту цифри ставали все більш вражаючими. Напередодні Олімпіади 2024 року збірна США представила костюми, які прикрашає вже понад 10000 кристалів. Творці розповідають, що цього разу надихалися французькими кутюрними традиціями, золотою епохою Голлівуду, а також хотіли віддати шану формі з Олімпіади 1996 року у Атланті, коли американська команда вперше взяла командне золото.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.