До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Наймодніші події міланського Тижня дизайну

Кордони між професійними секторами все більше стираються: навіть на Тижні дизайну найбільший ажіотаж викликають події модних брендів, як-от Gucci або Hèrmes, а суто дизайнерські проєкти, на кшталт Artemest, перетворюють свої інсталяції на кінематографічний сет у стилі фільмів Луки Гуаданьїно, які відвідують не так заради дизайн-об’єктів, як через локації. Дизайн стає соціальною подією — Prada провели симпозіум на тему розуміння житлових просторів для всіх охочих. Нарешті, дизайн є мистецтвом — коли естетика угорських дизайнерів стає темою виставки у музеї Triennale, а спадщина відомої дизайнерки ХХ століття Чіні Боері — темою презентації Loro Piana. Ми зібрали найцікавіші моменти цьогорічного Fuorisalone.

Реклама

Prada Frames

Замість презентації фізичних об’єктів на Тижні дизайну Міуччу Праду цікавлять глибші формати. Prada Frames народився три роки тому як науковий та освітній проєкт, який надає можливість колективно досліджувати соціальні тематики та ділитися ідеями. Цього року симпозіум під назвою Being Home, куратором якого стало архітектурне бюро Formafantasma, відбувся в музеї Bagatti Valsecchi, палаці епохи Ренесансу, який до 1974 року був жилим. Лекції були присвячені осмисленню значення життєвого середовища — кухні, вітальні, спальні — як основи для вирішення викликів сучасності. Хороша новина — усі лекції можна прослухати у форматі подкасту Prada Frames: Being Home на Spotify та Apple Podcasts.

Gucci Ancora Design

Креативний директор Gucci Сабато де Сарно продовжує тріумфальний хід свого знакового кольору — винно-червоного Ancora. На Тижні дизайну він презентував лімітовану колекцію культових об’єктів італійського дизайну, створених спеціально для Gucci у фірмовому відтінку. У лінійку увійшли диван Le Mura Маріо Белліні (1972), комод Storet Нанди Віго для Acerba (1994), ваза Тобіа Скарпа для Venini (1960). Усі предмети можна буде купити з 21 квітня на сайті Gucci — вони будуть виготовлятися під замовника, а максимальна кількість репродукцій кожного — сто екземплярів.

L'Appartamento by Artemest

Події інтернет-платформи італійського артизанату Artemest щороку стають найбільш очікуваними та улюбленими публікою. Їхній підхід — кінематографічний: як локацію для дизайн-інсталяцій вони обирають унікальні старовинні міланські квартири, які несуть в собі дух епохи, міста та його аристократичних мешканців. Як-от Residenza Vignale 1905 року, стіни якої прикрашають розкішні золоті буазері, старовинні картини, люстри з муранського скла та фрески на стелі. Кожну кімнату під своє шефство взяли архітектори з усього світу (Elicyon, Rottet Studio, Tamara Feldman), які декорували їх об’єктами дизайну нішевих італійських дизайнерів та ремісників, що їх промотує на своїх сторінках Artemest.

Gio Ponti Archives х Saint Laurent

Для свого дебюту на міланському Тижні дизайну Ентоні Ваккарелло також вирішив звернутися до архівів. Він представив публіці порцелянові тарілки культового дизайнера Джіо Понті, розроблені ним для власників Вілли Планчарт у Венесуелі в 1953 році — у комплекті з проєктом дому, який мав бути "легкий і витончений, як метелик, що відпочиває на пагорбі". Тарілки були виготовлені флорентійською мануфактурою Ginori 1735, з якою Понті багато співпрацював. Тарілки прикрашені символікою і мотивами вілли: це сонце, півмісяць, Полярна зоря та літери "А" — на пошану Аналі та Армандо Планчартів. Їх можна замовити на ysl.com або придбати в бутиках у Парижі та Лос-Анджелесі.

Loro Piana x Cini Boeri

Іще один триб’ют іконі італійського дизайну, перед яким не можна встояти. Loro Piana цього року святкує сторіччя, яке збігається зі сторіччям від дня народження Чіні Боері — найвідомішої дизайнерки-італійки ХХ століття. Її творіння вирізняються органічними м'якими формами, естетикою мінімалізму та нотками східної філософії — наприклад, знаменитий низький диван Bobo був створений для трапез. Спеціально для міланської інсталяції Loro Piana "перевдягли" культові предмети авторства Боері для Arflex у свої фірмові інтер'єрні тканини.

Design Walk in Budapest

Нема кращого місця для презентації досягнень у сфері дизайну, ніж іменитий міланський музей Triennale. Саме тому виставка Design Walk In Budapest, присвячена творчій спільноті Угорщини, приваблює так багато уваги. Розказати світу про унікальну естетику інтер’єрних дизайнерів з Будапешта взялася міланська галеристка Россана Орланді, яка десятиріччями спеціалізується на відкритті талантів. Її кураторський проєкт — це дослідження мистецької душі Будапешта та переосмислення історичних пам'яток у сучасному контексті.

Bottega Veneta x Fondation Le Corbusier

Креативний директор Bottega Veneta Матьє Блазі присвятив всю дизайн-інсталяцію On The Rocks всього лиш одному предмету — хоч і у значній кількості: табурету LC14 Taburet Cabanon дизайну Ле Корбюзьє. Саме цей стілець був також використаний у березні для розсадки на показі бренду. Стілець LC14 був розроблений Ле Корбюзьє для його власної каюти в Рокбрюн-Кап-Мартен на Лазурному березі. Розмір приміщення не перевищував три на три метри, тому стілець мав бути компактним та універсальним. Форма була натхнена дерев’яною коробкою з-під віскі — а зараз це символ витонченого мінімалістичного дизайну. Bottega Veneta задекорували табурет своїм фірмовим шкіряним плетінням у чотирьох яскравих відтінках — стілець вже можна придбати на сайті бренду.

Hermès

Французький Дім присвятив свою участь у Тижні дизайну дослідженню матеріалів — а саме пошукам найвищої якості, яку сповідує Hermès. Інсталяція, що носить назву "Топографія матеріалу", поділена на дві експозиційні частини. Перша — гігантська "мозаїчна" підлога з візерунками, створеними із каміння, глини та дерева. Друга показує мистецтво майстрів бренду за весь довгий час його існування: Hermès: привіз найбільш знакові предмети із власних архівів, від портсигара ар-деко, сорочки вершниці та шкіряного батога до найновіших різнокольорових покривал ручної роботи, ламп та довершених мінімалістичних крісел.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.