До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Створення нових сенсів: як Schooll of Art x Craft та Lenovo підтримують молодих дизайнерів

У 2021 році українська дизайнерка Лілія Літковська заснувала школу Schooll of Art x Craft. Цей проєкт дає талановитій молоді змогу здобувати знання й практикувати навички під егідою провідних майстрів індустрії моди. Цього літа, після річної паузи, спричиненої повномасштабним вторгненням росії в Україну, школа відновила свою роботу й презентує колекції студентів курсу "Дизайн в моді".

Реклама

Після повернення до роботи Schooll of Art x Craft сфокусувала увагу на завершенні фінальних проєктів майбутніх дизайнерів. Компанія Lenovo підтримала ідею школи втілити у життя проєкти студентів. Так завдяки творчому партнерству школи та компанії відбулася зйомка фінальних проектів курсу "Дизайн в моді" , в межах якої вони представили свої фінальні проєкти. Окрім того, Lenovo підтримує Schooll of Art x Craft вже декілька років — це історія про дружбу великого технологічного бренду з молодим освітнім проєктом.

"Радію, що школа об‘єднує навколо себе професіоналів із різних сфер та мрійників, які створюють нові сенси. Наша мета — ростити та розвивати індустрію моди, об'єднувати майстрів індустрії та створювати ком'юніті професіоналів. Я вважаю, що синергія минулого та майбутнього може привнести в цей світ щось дуже особливе! Дякую за цю можливість компанії Lenovo", — говорить Лілія Літковська.

У спеціальному матеріалі vogue.ua п'ять випускників Schooll of Art x Craft розповідають про те, що їх привело у світ дизайну, в чому та в кому вони шукають натхнення, а також демонструють результати здобутих навичок в межах освітнього проєкту.

Ольга Малькевич-Савіцька

Я завжди любила одяг і те, як він допомагає передавати внутрішній стан людини, підкреслювати й навіть змінювати його. Багато жінок у моїй родині були пов'язані зі створенням вбрань — двоюрідна бабуся була кравчинею, дві мої рідні бабусі — вишивальниці, мама закінчувала курси крою та шиття. Так, магія тканин, текстур і силуетів завжди оточувала й захоплювала мене. На курс в Schooll of Art x Craft я прийшла, аби нарешті втілити давню мрію — моделювати та створювати одяг, комплексно зануритися в процес, зрозуміти, як маленьку ідею перетворити в повноцінну колекцію. Протягом чотирьох місяців курсу, які ми встигли пройти до початку повномасштабної війни, були часом, коли я відчувала себе на своєму місці. Тому я була дуже рада, коли курс відновили, хоч нові обставини і вносять корективи в роботу над колекцією.

Ольга Малькевич-Савіцька
Ольга Малькевич-Савіцька

На початку курсу ми всі обирали одне слово, від якого відштовхувалися й починали створювати концепцію колекції та будувати творчий процес. Моїм було — "Шрі-Ланка", оскільки тоді я тільки-но повернулася з "медового місяця", який ми провели на острові. Під час роботи над темою я зрозуміла, що мені хочеться розповідати не про типове острівне життя, а про риси самих ланкійців, зокрема, про їхню відкритість світу й життєрадісність, попри складне соціально-економічне становище в країні. Тоді мені здавалось, що нам таких рис іноді не вистачає. Після початку повномасштабної війни й усіх її жахіть я побачила ці риси в українцях — у значно потужнішій формі.

<b>Ольга Малькевич-Савіцька</b>
Ольга Малькевич-Савіцька

Так, концепція колекції трансформувалась. Тепер — це ода світлу, що сяє всередині нас, та вмінню зберігати це світло й зігрівати ним інших. Тож за основу були вибрані легкі напівпрозорі матеріали, шовковисті тканини, які наче обіймають тіло та якнайкраще передають ідею про відкритість і стоїчність. Обпалені краї та понівечені частини — символ випробувань, які залишають слід, але які не в змозі здолати нас. Палітра в теплих перламутрових, лазурних та блакитних тонах — данина ланкійській тематиці та океану, з яких починався весь мій творчий процес. Акцентні деталі у вигляді світловідбивальної луски, морських мушель, натуральних плетінь ручної роботи розкривають тематичні асоціації з островом.

Владислав Ченцов

До навчання в школі Schooll of Art x Craft я здобував різноманітний досвід: займався сучасним мистецтвом, організовував вечірки, створював стартап, вивчав гештальт-психологію. Також я опанував професію дизайнера інтерфейсів і повністю присвятив себе кар'єрі в цій сфері. Моїм хобі був дизайн одягу з принтами. Я вручну розмалював футболки акриловими фарбами, бавлячись із сенсами слів-антонімів. Тоді в мене вперше з'явилась ідея, аби до одягу додавались артоб'єкти — таким чином споживач ставав би носієм конкретної артконцепції чи мистецтва, які були заховані за формою одягу.

Владислав Ченцов
Владислав Ченцов

Я вступив до школи Лілії, оскільки захотів продовжити свої експерименти з одягом на стику мистецтва та дизайну, а також отримати досвід, знання та можливість зайнятися своїм хобі системно. Моя робота в межах Schooll of Art x Craft називається "Нульовий проєкт". Її концепція пов'язана з ностальгією за моїм дитинством, а також з різними "психоделічними" символами 1990-х, які я перетворюю в нові альтернативні прикмети реальності. Буквально всю колекцію я присвятив купонокарбованцям і заставці українського телеканалу УТ-2. Я переусвідомив ці символи й розробив власні зображення для принтів. Я не прихильник моди дев'яностих, тому створював сучасні силуети, зокрема деконструйовані та асиметричні, складні за конструкцією.

<b>@jeune_retraite</b>
@jeune_retraite

На вибір одягу і матеріалів мене надихнув мій батько. Він заробив на дачу тим, що наприкінці 1980-х шив і продавав спортивні штани. Я вирішив повторити його подвиг. Окрім того, моєму батькові якось віддали борг декількома тонами спортивного одягу, в якому ходили згодом усі наші родичі й друзі. Білий світшот — посилання на рекламу УТ-2. З дитинства мене вражала моторошна музика на фоні, таймер та анімація значка у вигляді ока. Серед аксесуарів є сумки, зшиті з парасолів. Узори й колір мені нагадують сумку, в якій моя мама носила продукти. На одній із сумок є принт купонів формату листа А4 — посилання на те, як у 1990-х гроші видавали листами, з яких треба було самостійно вирізати кожну купюру. Мій логотип у вигляді перекреслення літер ВЛД — пов'язаний з моментом, коли я малим надряпав подібне на шпалерах. Власне, на першій лекції Лілія наголосила на тому, щоб ми зазирнули в середину себе та знайшли своє справжнє й автентичне. Тоді в мені й ожили ці спогади з дитинства.

Тома Собко

Зараз моє життя зазнає трансформацій: я переходжу від кондитерського світу, в межах якого я створювала вишукані десерти, до захопливого світу моди. Схоже, я була приречена на це з дитинства: вже тоді я любила спостерігати за роботою мого дідуся, досвідченого кравця. Він дав мені зрозуміти, що одяг може стати інструментом самовираження. Усвідомлення цього підштовхнуло мене створити бренд одягу.

<b>Тома Собко</b>
Тома Собко

Навчання в Schooll of Art x Craft принесло мені цінні знання за короткий час. Я навчилася поєднувати інновації та класику, звертати увагу на деталі та створювати унікальні вироби. Чорний колір завжди приваблював мене своєю елегантністю та універсальністю. Під час навчання я дослідила різні види тканин та відтінки чорного, який став вихідною точкою для мого бренду CROWNING ("Корона"). З ним я прагну дестигматизувати чорний колір й показати, як він може сприяти самовираженню, як він здатен передавати різноманітні настрої та стани. Моя мета — втілити в кожному виробі ту саму пристрасть, яку передав мені дідусь, щоб кожна деталь моїх чорних колекцій виражала індивідуальність.

Андрій Шелковський

Кожного дня я надихаюся нескінченною кількістю історій та сенсів навколо нас і тим, як ми можемо ділитися своїми почуттями й думками мовчки — за допомогою одягу.

Андрій Шелковський
Андрій Шелковський

Для мене навчання в Schooll of Art x Craft дало можливість та поштовх збагатити власний інструментарій і навички аналізу візуальних кодів. Завдяки новим практичним навичкам я занурився у своє "внутрішнє" задля якіснішої комунікації із "зовнішнім". Колекція, яку створив в межах курсу, — це спроба роздивитися та проаналізувати власні страхи. Це спроба поділитися власними переживаннями через візуальне мистецтво. У своїй колекції я намагаюся "одягнути свій страх" і підтримати інших у заглибленні у себе та роздумах про власні почуття.

<b>Андрій Шелковський</b>
Андрій Шелковський

Яна Лозовська

Я народилася та виросла в Білорусі. Переїзд з Мінська до Києва був важливим моментом у житті, який дозволив мені поглибити мої зв’язки з Україною, де жила моя мама і де я провела значну частину свого дитинства. Сьогодні я живу і працюю дизайнеркою в Німеччині. Як і багато інших, я була змушена покинути рідну країну через окупацію Білорусі та спалах повномасштабної війни в Україні. Але я не втрачаю надії на повернення. Робота в моді нагадує мені, що життя завжди перемагає, і що навіть найскладніші моменти життя можуть стати початком чогось нового та прекрасного.

Яна Лозовська
Яна Лозовська

Моя колекція — це спроба нагадати собі, що настане час, коли все знову буде легко і радісно. Це спроба зробити щось легке і життєстверджувальне з простого та буденного. Це історія про відродження, сенс якої в тому, що життя завжди перемагає. Я неймовірно вдячна всій команді школи мистецтв та ремесел і, звичайно, Лілії за унікальну можливість навчатися на курсі "Дизайн в моді". Це рішення стало важливим етапом у моєму професійному житті та чудовим особистим досвідом.

<b>Яна Лозовська</b>
Яна Лозовська

Ганна Логош

Я дослідниця життя й у школу прийшла на курс з творчого мислення для системної роботи з креативними ідеями в моді та інших напрямах візуальної культури, а отримала пропозицію пройти більш розширений курс дизайну. Врешті, цей курс дозволив мені розкрити себе з нового боку.

Ганна Логош
Ганна Логош

Початковою точкою мого дослідження та натхнення став мультфільм французького мультиплікатора Рене Лалу "Фантастична планета" й слово "мутація". На основі цього я почала створювати мудборд та ескізи колекції. Однак після початку повномасштабної війни мій внутрішній контекст настільки змінився, що ані обрана тема, ані проведене дослідження більше не чіпляли мене і викликали більше запитань, ніж відповідей.

<b>Ганна Логош</b>
Ганна Логош

Тому, я завершувала навчання у школі як артдиректорка та курувала знімання випускників — моїм завданням було зрозуміти бачення колекції кожного з них. Пʼять дизайнерів, пʼять історій, пʼять особистостей — цей досвід дозволив мені бути включеною у різні процеси втілення колекції в життя та краще зрозуміти, що стоїть за складним і комплексним процесом створення одягу.

Lenovo x Schooll of Art x Craft

Модна індустрія, як і весь світ, цифровізується, й для успішного створення колекцій тепер потрібно працювати зі спеціальними програмами. До того ж одяг, який існує тільки в диджитал-просторі, стає дедалі популярнішим. З технологічної точки зору процес створення однієї digital-сукні значно складніший, ніж звичайної, та вимагає спеціального софту та високопродуктивного "заліза". У школі Schooll of Art x Craft за диджиталізацію відповідає інноваційний партнер — компанія Lenovo. Компанія підтримує освітній проєкт Schooll of Art x Craft вже декілька років — це історія про дружбу великого технологічного бренду з молодим освітнім проєктом. Щоб навчання в школі було продуктивним, а створення дипломної колекції — комфортним, Lenovo надала школі моноблоки Lenovo YOGA AIO 7 на базі AMD Ryzen™ 7.

Чому саме цей пристрій? Моноблок має саме такий вигляд, який і належить мати техніці у класі, де навчаються моді: чіткі графічні лінії, великий, але лаконічний екран, що обертається на 180°, мінімалістичний дизайн, який з легкістю вписується в інтер’єр. "Залізо" дає повну впевненість, що техніка розрахована на високі навантаження, адже ПК обладнано: потужним процесором — AMD Ryzen™ 7. На практиці це дозволяє одночасно редагувати кілька графічних файлів у Clo3D, Marvelous Designer та в інших високопродуктивних професійних програмах, перемикатись між вкладками із референсами та відписувати в месенджері колегам чи друзям.

Що, крім продуктивності, дуже важливо для дизайнера? Кольоропередача. YOGA AIO 7 — перший у світі моноблок з 27-дюймовим IPS-дисплеєм із роздільною здатністю 4К, який забезпечує 99 відсотків колірного простору DCI-P3 і 99 відсотків Adobe RGB одночасно. Не дуже приємно, коли, створюючи дизайн, студент впевнений, що основний колір — глибокий синій, а насправді — класичний "Тіффані". З YOGA AIO 7 такого точно не трапиться. Проте найголовнішою особливістю цих пристроїв є незвичний формфактор — екран обертається на 180°. А це означає більше свободи творчості та гнучкі можливості для навчання.

Над зніманням працювали:

Режисер, оператор: Rodion Mosieienkov @sklad.production
Фото: Dima Cherevan @cherevanblagovesniy
Стиль: Ganna Logosh
Макіяж: Anastasia Kryvoruchko
Зачіски: Karina Melnyk
Моделі: Ksenia Grabchak, Mira Marchuk, Ksenia Gladushevska, Bogdan Salik , Nadin Kupets
Продюсер: Ediye Derbisheva
Асистент: Margarita Semenova
Представник Lenovo: Valeriya Peretyatko
Сайт: https://schooll.com.ua/

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.