До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде сучасна версія "Травіати" в Національній опері

Оновити оперу Верді "Травіата" в Національній опері задумали ще 2020 року. Спочатку ковід, а потім повномасштабна війна відкорегували роботу над виставою але глядачі все ж таки побачать і почують нову "Травіату" 29 і 30 жовтня.

"Історія про сучасних молодих людей" – так режисер Анатолій Солов’яненко описує оновлену версію "Травіати". Ідея оновити виставу (попередня версія була поставлена в 1994 році легендарним українським оперним співаком та режисером Дмитром Гнатюком) виникла майже три роки тому, але шлях нової "Травіати" до глядача не був простим. Спочатку на заваді репетиціям стояв ковід та зумовлений ним карантин, потім прем’єру довелось перенести з березня цього року на осінь через початок повномасштабної війни.

Так сталося, що головна частина роботи з хором, масовими сценами і артистами розпочалась на початку жовтня. "Тобто на пік нашої роботи припали "прильоти" в Києві 10 і 17 жовтня, – розповідає Анатолій Солов’яненко. – Ви розумієте, що ми працювали над виставою у винятково складних обставинах... Іноді з чотиригодинної репетиції по дві години ми чекали відбою тривоги, а потім ще пів години – поки колеги, які застрягли десь у транспорті, дістануться театру. Але такі воєнні реалії, такий час".

Можливість здійснити цю прем’єру попри все – велика радість для театру, адже, як каже одна з виконавиць партії Віолетти, артистка Тамара Калінкіна, "артисти без сцени і без музики взагалі не існують". Артисти розповідають, що найскладніше було навесні, коли театр узагалі не працював, – ба більше, не було зрозуміло, чи зможемо взагалі працювати разом як колектив. "Чи складно щоразу перериватись на повітряні тривоги? Складно, авжеж, адже кожна роль вибудована таким чином, що упродовж 2–3 годин ти рухаєшся в певному напрямку. Потім ти зупинився і маєш почати знов. Звісно, виснажуєшся. Але ми щасливі, що можемо працювати".

Наступного року "Травіата" Верді святкує 170-річчя від дня першої вистави. Напевно, немає оперного театру в світі, який не звертався б до постановки цього твору, і ще й по кілька разів. Тому перед командою постановників постало завдання – створити авторський, якщо можна так висловитися, погляд на цю драматургію і музику.

Так, команда відмовилась від історичних обставин ХІХ століття, в яких відбувалися події роману Дюма "Дама з камеліями", що майже 170 років тому ліг в основу опери Верді. Натомість події вистави відбуваються в сучасному світі, герої одягнені в яскраві костюми (наприклад, у перших сценах Віолетта з'являється перед глядачем у блискучому комбінезоні з мінішортами, а в іншій дефілює в костюмі для кінної прогулянки), проте головна ідея не суперечить тому, що закладав Верді, – це насамперед опера про почуття.

У театрі оновлену "Травіату" називають виставою-атракцією, яка зможе відволікти глядача та перенести в інший світ. Посприяти цьому мають декорації та костюми, створені сценографом Андрієм Злобіним та художницею з костюмів Ганною Іпатьєвою (їхній тандем працював також над сучасною версією "Севільського цирульника" у 2019 році).

Цього непростого воєнного сезону, окрім "Травіати", театр готує кілька оновлень та прем’єр. Це, по-перше, твір сучасного українського композитора, присвячений Донбасу (його ім'я дізнаємося дещо пізніше); відновлення опери "Ярослав Мудрий" композитора Георгія Майбороди; балет "Снігова королева", до якого головний диригент театру Микола Дядюра та балетмейстер Віктор Іщук готують нову добірку музики. Замість російських композиторів, що становлять значну частину музичного полотна "Снігової королеви", звучатиме музика французька.

"Снігову королеву" в театрі обіцяють показати до новорічних свят, адже "Лускунчика" цього року ми не побачимо. Усі твори російських композиторів сьогодні вилучено з репертуару Національної опери. Сподіваємось, це місто займе музика украінських композиторів – Бортнянського, Березовського, Лисенка та інших.

У головних партіях у "Травіаті": Віолетта Валері (Лілія Гревцова, Тамара Калінкіна, Ольга Фомічова), Альфред Жермон (Дмитро Іванченко, Дмитро Кузьмін), Жорж Жермон, його батько (Геннадій Ващенко, Олександр Мельничук, Петро Приймак), Лікар Гренвіль (Богдан Тарас, Володимир Тишков), Барон Дюфоль (Дмитро Агеєв, Олександр Бойко).

Фото: Олександра Злуніцина

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.