До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Декілька причин побачити балет "Снігова королева" в Національній опері

У святкові дні (до 8 січня) в Національній опері дають "Снігову королеву". Яскравий балет про кохання Кая та Герди, що протистоїть холодності Снігової королеви, цього року спеціально до свят оновили. Тепер "Снігова королева" звучатиме без музики російських композиторів.

Розкішна й холодна Снігова королева, віддана Герда, зачарований Кай, у серце й око якого потрапляють уламки дзеркала, що його розбила королева, та, зрештою, сила кохання, перед якою навіть чари Снігової королеви безсильні — всі ми знаємо сюжет цієї казки з дитинства. Але балет "Снігова королева", що цього року замінив традиційного "Лускунчика", буде цікавий як дітям, так і дорослим, адже в цій казці Ганса Крістіана Андерсена багато сенсів, а хореографія балетмейстера Аніко Рехвіашвілі — винахідлива, дуже різноманітна та з цікавими режисерськими задумами.

Реклама

Прем’єра балету відбулася ще 2016 року, але цього року ми побачимо оновлену версію. Ці зміни диктує повномасштабна війна, адже в постанові 2016 року звучала музика Чайковського та інших російських композиторів, твори яких тепер вилучено з репертуару Національної опери. Команда, що долучилася до постанови, — головний диригент Микола Дядюра, хореограф Віктор Іщук та Сергій Голубничий, — присвятила кілька місяців тому, щоб повністю замінити музику в "Сніговій королеві".

"Це було непросто, адже вже є історія, і хореографія, є порядок номерів, — розповідає Віктор Іщук. — Не знаю, скільки сотень годин я провів за прослуховуванням музики різних композиторів. Наша ідея полягала в тому, щоб знайти музику, яка зможе максимально замінити ту, що була спочатку, у музичному розмірі. Це важливо пояснити, адже це величезна праця. На це пішли місяці. Ще одна наша ідея — знайти музику, що маловідома слухачеві. Ви почуєте тут багато музики французьких композиторів Жюля Массне й Ольмеса — ми вибрали не дуже відомі їхні твори. Саме це дає змогу глядачеві сприймати виставу як щось нове". Також у виставі звучить Едвард Гріг, чия чарівна музика має особливе звучання у святковий період.

На першому показі партію Снігової королеви танцювала прима Анастасія Шевченко (також у цій ролі глядач побачить приму Наталію Мацак та приму Христину Шишпор), Герду — прима Тетяня Льозова (Герду танцюватиме також Катерина Алаєва, Ольга Голиця, Ольга Кіф’як фон Краймер, Юлія Кулик, Ілона Кравченко, Катерина Курченко), а Кая, зачарованого чарами Снігової королеви, — прем’єр театру Ярослав Ткачук (також у цій партії — Микита Сухоруков, Сергій Кривоконь, Віталій Нетруненко, Даніїл Сілкін, Олександр Скулкін). Артисти зізнаються: хоча це й класична вистава, в ній багато сенсів, а режисерський погляд на героїв відрізняється від традиційного. Наприклад, у цій версії Снігова королева — не зла.

"Королева могла бути якою завгодно, але ми хотіли, щоб вона була молода, гарна та незла", — розповідає про свою героїню прима Анастасія Шевченко. Настя з її шляхетною, вишуканою зовнішністю та взірцевою поставою, здається, народжена, щоб танцювати статну Снігову королеву. "Вона самодостатня жінка. Чи кохала вона Кая? Не знаю. Але вона щось у ньому побачила й хотіла зробити його частиною власного світу. І в цьому резонанс цієї казки, адже дорослі побачать складнішу, серйознішу історію, а діти — свою, казкову".

Ставити вистави під час повномасштабної війни та постійних повітряних тривог (у день прогону для преси тривога спочатку перервала нас на 2 години, а потім — ще на 30 хвилин, які ми провели в укритті театру в гардеробі) — неабиякий виклик для артиста. Як це впливає на самих артистів? Як зібратися, коли вистава може в будь-який момент перерватись, а потім знов продовжитись?..

"Я вірю, що ми як театр маємо дарувати людям диво, — міркує Настя Шевченко. — Особисто для нас це теж велика підтримка, бо маємо можливість робити свою справу. І це наш шанс хоч ненадовго відірватися від страшної буденності, в якій усі ми перебуваємо тепер. Під час минулої вистави в мене навіть мурашки по тілу бігали, коли я відчувала увагу глядача й бачила зал, адже нині це сприймається набагато емоційніше, ніж раніше. Одним словом, робота рятує".

"Снігову королеву" можна подивитися із 2 по 8 січня (окрім 7-го) о 17:00.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.