До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пиріг волхвів: традиційний та простий рецепт

Як приготувати пиріг волхвів, який ще називають Galette des Rois: справжній французький рецепт.

Реклама

"Січень — особливий місяць для французьких кондитерів та поціновувачів випічки, — говорить Анастасія Ворже, кулінарна блогерка з досвідом роботи у мішленівському ресторані та авторка сайту madamevorger.com. — Адже 6 січня святкують Богоявлення, день, коли до новонародженого Ісуса прийшли волхви та принесли дари. На це свято у Франції традиційно подають мигдалеву галету Galette des Rois, яку ще називають пирогом волхвів. Галету із листкового тіста наповнюють мигдалевим кремом франжипан, а всередину кладуть біб або порцелянову фігурку. Той, кому вона попадеться, оголошується королем, і на нього надягають корону, яка зазвичай продається разом із галетою.

Пироги волхвів протягом місяця можна знайти у всіх французьких булочних, а кожен відомий шеф-кондитер обов’язково випускає свою версію галети: ліщина замість мигдалю у кремі франжипан, шоколадне листкове тісто, малиновий конфітюр на додачу. Французи на кілька тижнів стають свідками справжніх галетних перегонів. Я, зі свого боку, хочу запропонувати вам класичну, але не менш смачну домашню версію галети! Дуже проста в приготуванні, вона має всі шанси стати і вашою січневою традицією".

Інгредієнти

  • 150 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 150 г меленого мигдалю (або мигдалевого борошна)
  • 3 яйця
  • 2 пачки листкового тіста (бездріжджового)
  • 1 жовток + трохи молока для змащування
  • кілька крапель мигдалевого екстракту (за бажанням)

Приготування:

Ріжемо масло кубиками і кладемо на батарею (або залишаємо його на ніч). Воно має стати м’яким. Тільки в жодному разі не топіть його — це змінить структуру крему.

У мисці змішуємо м’яке масло з цукром силіконовою лопаткою. По одному додаємо яйця і щоразу перемішуємо до однорідності (зручніше це робити віничком). Потім додаємо мелений мигдаль і кілька крапель екстракту. Перемішуємо. Крем франжипан готовий.

Беремо першу упаковку тіста і за допомогою будь-якого круглого предмету вирізаємо коло діаметром приблизно 26–27 см (не менше). Кладемо на лист пергаменту. Змащуємо краї кола водою, щоб вийшов обідок завширшки 2 см. Це важливий етап, завдяки якому галета не розповзеться під час випікання. Потім обережно розподіляємо франжипан всередині кола, не заходячи за обідок.

Беремо другу упаковку тіста і вирізаємо ще одне коло. Кладемо його зверху і обережно притискаємо краї, щоб два кола з’єдналися між собою. Потім робимо прорізи по периметру отриманого шва негострою частиною леза ножа.

Змащуємо середину галети (не торкаючись обідка) жовтково-молочною сумішшю і ставимо в холодильник на 30 хвилин. Тим часом розігріваємо духовку. Якщо ви не збираєтеся робити візерунок, ви можете пропустити цей етап та одразу запекти галету.

Виймаємо галету з холодильника і знову змащуємо жовтково-молочною сумішшю. Негострою стороною леза ножа малюємо на галеті візерунки. Потім робимо декілька прорізів на галеті, щоб під час випікання могла вийти пара.

Випікаємо галету за температури 180°С до рум’яності, орієнтовно 30–40 хвилин.

Для більшого блиску можна зварити цукровий сироп (40 г цукру і 40 г води довести до кипіння і варити кілька хвилин) та намазати ним готову галету.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.