До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Київ-Осло: корисна інформація щодо переїзду в Норвегію

Поки Польща бере на себе основну кількість біженців з України, є країни, де біженців не так багато. Одна з таких – Норвегія. Лана Єлісєєва розробила докладний план переїзду в Норвегію. Він може стати в пригоді: бери та дій.

Getty
Де шукати інформацію про країну

Інформацію про країну, куди ви збираєтеся їхати, легко знайти у фейсбуку. Запити краще робити кількома мовами, наприклад: "Українці в Норвегії", "Украинцы в Норвегии", "Ukraina – Norgesaksjon", "Ukrainske flyktninger til Norge". Чому рекомендую робити запити мовою вибраної країни? – Дуже багато цінної інформації можна отримати безпосередньо від волонтерів цієї країни, користуючись вбудованим у ФБ перекладачем або Google Translator.

Реклама

Наразі деякі країни зробили сайти для біженців, де зібрана вся інформація. Посилання на них можна знайти в групах тієї чи іншої країни. Ось сайти для українських біженців у Норвегії:

  • Що чекає на переселенців у Норвегії? – Докладно про все українською – тут
  • Українці в Норвегії: тут
  • Українська громада в Норвегії: тут
  • Сайт українського Посольства в Норвегії: Arriving in Norway
Транспорт

Як дістатися до Норвегії:
Львів-Осло. Це чат у Telegram, де львівські волонтери допомагають дістатися зі Львова до Осло.

Можливий автобусний маршрут через Львів і Краків на Осло. Допомагають тут: Краків-Осло | Виїзд у Норвегію для українців

Додаткові запитання можна поставити у фейсбук-групах:

У цих групах часто діляться посиланнями на телеграм-канали для українців у Норвегії. Там можна запитати певну інформацію та швидко дістати відповіді. Зберігайте такі посилання для швидкого доступу.

Соціальний захист

Щойно ви прибуваєте до Норвегії (на кордон чи в кінцеву точку), треба подати заяву на захист (притулок). Як подати заяву на захист (притулок), читайте тут.

У Норвегії можна залишитися приватно (у друзів, родини тощо) або в національному центрі прибуття. Тим, кому є де зупинитися, не треба з’являтися для реєстрації в Національний центр прибуття. Станом на 12 березня 2022 року функціонував лише Національний центр прийому (Nasjonalt Ankomstsenter / National Arrival Center) у містечку Роде (Mosseveien 58, 1640 Råde).

Тим, у кого немає житла, треба звернутися до поліції. Поліція організує транспортування до Національного центру прибуття для реєстрації, де безплатно нададуть їжу, ліжко для сну та їжу для дітей і немовлят. Також надається одяг та предмети гігієни, якщо потрібно. Готувати їжу в центрі не можна, але купувати її за власні кошти за межами центру – можна.

У Національному центрі прибуття надаються місця в наметовій залі. Але для людей з інвалідністю та/або з особливими потребами є кілька кімнат. Їх розподіляють працівники Центру.

Житло

Якщо у вас немає друзів чи рідних, у яких можна влаштуватися, гарне місце для початку пошуку – офіційний сайт "Прихисток": https://prykhystok.in.ua/. Він містить інформацію про житло для українців, а також контактну інформацію для тих, хто пропонує безплатне житло.

Проїзд у країні

Норвезькі залізничні та автобусні компанії Vy, SJ, Go-Ahead та Airport Express пропонують безплатний проїзд для українців. Крім того, українці можуть безплатно подорожувати з Гетеборга та Остерсунда у Швеції, до Осло в Норвегії. В Осло міський транспорт для українців також безплатний. Сюди входять автобуси, метро та трамваї. Українцям треба показати паспорт або національне посвідчення особи.

Важливо

"За рівнем вартості проживання Норвегія належить до найдорожчих країн світу, – пише на своїй сторінці у фейсбуку В’ячеслав Яцюк, Посол України в Норвегії. – Уряд Норвегії надаватиме підтримку для забезпечення найважливіших життєвих потреб громадян України, насамперед щодо харчування, проживання, доступу до медичних послуг, здобуття початкової, середньої та вищої освіти; але варто також усвідомлювати, що всі інші потреби мають забезпечувати наші громадяни власним коштом, і що це коштуватиме суттєво більше, ніж в інших європейських країнах. Щоб працевлаштуватися в Норвегії за тим чи іншим фахом, треба буде опанувати норвезьку мову".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.