До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Щури-рятувальники, інсталяції з землі, сенсорний басейн та Piss Soap: Dutch Design Week 2023 у Ейндговені

"Місто, люди, будівлі, птахи, рослини, вода, ринок на центральній площі по вівторках, дизайн, промислові об’єкти створюють ніби одне гармонійне єдине ціле": Анна Коваленко відвідала Dutch Design Week 2023 в Ейндговені і розповідає, що треба знати про цю подію в світі дизайну

Фото: Анна Коваленко

Вже другий рік поспіль Dutch Design Week починається для мене в потязі Дніпро-Пшемишль, а далі літаком із Кракова я прибуваю до Амстердаму, ніби в інший, паралельний світ, де люди щасливі, гуляють вулицями, слухають вуличних музикантів і просто радіють життю без війни. Потім з Амстердаму потяг їде у Ейндговен — місто, де щороку проходить тиждень дизайну (можна одразу летіти в місто, бо тут є власний аеропорт).

Реклама

Я вже добре орієнтуюся вулицями Ейндговену та локаціями, де проходять заходи DDW. Щороку в жовтні відвідувачів чекають цікаві івенти, перформанси, public-talks, виступи й інтерактиви, експозиції та інсталяції вже визнаних дизайнерів і велика виставка робіт студентів Design Academy Eindhoven. Всі вони підпорядковані загальному гаслу, цього року це — Picture this!, який я переклала собі як "Уявіть це!". Тож уявіть собі силу дизайну, зосередьтеся на можливостях і подивіться, як змінюватиметься світ.

Фото: Анна Коваленко

Уявіть, що сьогодні тут створюють ідеальний світ майбутнього і докладно розповідають, що для цього потрібно зробити. Це і вдосконалення здоров’я та добробуту, і формування рівноправного суспільства (рівні права у людини — з природою, зокрема), це можливість спільно творити та розмірковувати про те, як формувати довкілля, дозволяючи при цьому процвітати планеті, як застосовувати методології дизайну, щоб покращити практичні стратегії будь-якої сфери життя, процесу виробництва та навіть тваринництва.

На цілий тиждень усе місто стає ніби одним цілим великим дизайнерським і дослідницьким простором, де окрім великих та масштабних локацій ви завжди знайдете невеличкі, але вони теж будуть не менш цікавими.

Містом дизайну можна пересуватися або пішки, або на електрокарі (партнерські автомобілі безкоштовні для учасників); квиток-браслет, дає доступ до локацій.

Виходячи із загальної ідеї DDW 2023, навколо якої базуються всі роботи учасників, тут чекають дуже різні дизайнерські рішення: прості на перший погляд, виготовлені з доступних матеріалів. А також винахідливі, технічно складні проєкти й інтерактивні роботи, які привертають увагу до тієї чи іншої проблеми та пропонують способи їх вирішення. Наприклад, студентська робота-інсталяція з підвісною величезною лампою над сенсорним водним басейном. Усі охочі могли споглядати, як змінюється поверхня води, коли на неї зверху падає краплина. Таким медитативним чином автор пропонував зануритись у стан води, що змінюється, і поміркувати про стани створення, збереження, руйнування та відродження.

Фото: Анна Коваленко

А ще практичні рішення, які вирішують нагальні питання, здавалося б, дуже простим шляхом, але за яким все одно стоїть ідея та дуже кропітка робота. Приміром, інсталяція може бути зроблена буквально із землі та звичайних гілок або просто сухого листя. Чи це дійсно дизайн? Чи це справді щось серйозне? Так, незважаючи на використання простих матеріалів, її ідея може дуже серйозним чином наголошувати на проблемі збереження природи або нестачі природних ресурсів і таким чином у досить незвичний спосіб, але дуже красномовно її відображати.

Фото: Анна Коваленко

Учасниками можуть бути і підприємці, і творчі майстерні, які, аналізуючи досвід минулого, створюють рішення майбутнього. Наприклад, проєкт The Transplanter, запропонований дизайнеркою Freja Kraemmer Nielsen, що сприяє відродженню саморегульованих садів, метою яких є збереження біорозмаїття та сприяння різноманітності рослин певного регіону, ґрунтуючись на наукових дослідженнях стратегій озеленіння. Саме її інсталяція, яка ілюструвала суть проєкту, була створена частково із землі, з тієї, що буквально є під ногами.

Або проєкти, що досліджують об’єкти та їхнє сприйняття в різних контекстах, метою яких, може бути пошук відповіді на питання: хто або що визначає функцію предмету, наприклад, чи залишиться стілець стільцем, якщо він буде виставлений у музеї, і чи заборонено вам тепер на ньому сидіти?

Взагалі, коли дивишся на роботи учасників, то здається, що немає нічого неможливого, якщо в тебе є ідея, ти обов’язково її тут втілиш і знайдуться люди, яким це буде цікаво і які її підтримають. Так, студентка дизайн-академії розповіла мені, що викладач побачив її ідею та запропонував дещо розвинути її, а потім допоміг знайти невелике фінансування.

Також є проєкти з галузі промислового та дизайну інтер’єрів, якими цікавляться архітектори та люди, які займаються цим професійно. У проєкті RescueRATs винахідники пропонують використовувати дресованих щурів-рятувальників, які оздоблюються спеціальним спорядженням з камерою та рацією. Це особливо актуально під час стихійних лих, коли потрібно рятувати людей з-під завалів.

Атмосфера, яка вирує тут, — неймовірна: це і свобода мислення та сміливість, турбота про людей і довкілля, соціальна відповідальність та просто розваги. Все продумано до дрібниць. Відвідувачами можуть бути і професіонали, і прості городяни, які цікавляться тим, що відбувається в їхньому місті, студенти, дизайнери, або просто батьки з дітьми, які досліджують усі цікавинки, багато з яких можна торкатися та взаємодіяти з ними.

Захоплює ставлення нідерландців до природи навколо. Ти можеш просто йти мостом і раптом побачиш труби, наче гігантські флейти, що ведуть просто у воду. Виникає питання — для чого це? А саме таким чином можна послухати настрій та звуки води у річці, що протікає містом, — її "музику". А ще проєкт дозволяє науковцям дослідити вплив людей на екологічний добробут річки та зрозуміти, що треба зробити, щоб покращити її екосистему.

Цьогорічне гасло Picture this! ніби призвано вести за собою вперед до інновацій, сучасних високотехнологічних рішень, а іноді простих, але таких необхідних людству зараз і в майбутньому.

Багато уваги приділяють винаходу нових матеріалів, "новому життю старих речей" та переробці, наприклад, переробці відходів. Презентували проєкт, який дозволяє переробляти сечу (!) — за допомогою додавання рослинної олії в мило, що врешті отримало назву Piss Soap.

@dutchdesignweek

Цього року я звернула увагу на "спеціалізації" дизайнерів — і це не тільки звичні графічний чи UI\UX дизайнери, а ще й теоретичний дизайнер, критичний дизайнер, дизайнер-дослідник, соціальний дизайнер, дизайнер майбутнього, конструктивний, стратегічний, інноваційний дизайнер, співдизайнер, системний мислитель\дизайнер, сервісний дизайнер, людиноцентричний, UI\UX дизайнер та design thinker. І це — привід подумати, до якого типу людина відносить себе.

Суцільне натхнення. I pictured this!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.