До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Де реве Ревучий: 12 цікавих фактів про острів Хортиця

У квітні й травні російські окупанти двічі обстріляли заповідну Хортицю. Ми зібрали 12 фактів про це сакральне місце, які переконують: острів — 3D-втілення української історії в мініатюрі.

– Назва Хортиці походить, за однією версією, від імені слов’янського бога сонця Хорса, за іншою — від тюрксько-половецького "орт" — "середній" (лежить серед Дніпра).

Реклама

– З півдня на північ острова представлені різні ландшафти України: різнотравний степ, луки, ліси. Тут росте кількадесят дубів віком 100–300 років. У балках і на узбережжі збереглася ковила. Разом на Хортиці налічують 165 видів тварин і 960 видів рослин.

– Острів населений з давніх часів, тут жили скіфи, хозари, печеніги, давні слов’яни. Найдавнішим сакральним об’єктам Хортиці — близько 5 тис. років.

– У VIII–XIII ст. повз острів пролягав шлях "із варягів у греки", і після проходження порогів мореплавці приносили офіру на Хортиці за вдалий спуск. Зараз біля острова — єдина збережена ділянка з фрагментами порогів.

– За легендою, у 972 році на Хортиці загинув князь Святослав — вважають, що виловлений у 2011 році біля острова рідкісний меч ІХ–ХІ ст. міг належати саме йому. А в 1103 і 1223 роках, згідно з літописами, тут збиралися дружини для битви з половцями й татаро-монголами.

– У середині XVI ст. на сусідньому острові Мала Хортиця князь Дмитро Вишневецький побудував укріплену фортецю, прообраз усіх майбутніх січей. Так Хортиця стала колискою козацтва. 1648 року звідси почалася визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького.

Хортиця

– Не пройшла осторонь Хортиці й російсько-турецька війна: укріплення-редути, збудовані у 1735–39 роках, збереглися до сьогодні. На Малій Хортиці працювала суднобудівна верф. Біля островів перебувало понад 400 кораблів, частина з них по цей день залишається на дні Дніпра.

– У XVIII столітті Хортиця стала осередком дрібних козацьких "бізнесів". До самого руйнування Січі Катериною ІІ тут були козацькі зимівники, вигони для худоби, козаки займалися мисливством, скотарством, землеробством, бджолярством і, звісно, рибальством.

– Острів Хортиця був і є сакральним місцем сили й натхнення для багатьох українських митців. 1843 року його відвідував Тарас Шевченко (зараз на острові є туристичний маршрут — стежка Великого Кобзаря), 1878-го — Микола Лисенко, 1880-го — Ілля Рєпін.

– Найістотніших змін навколишній ландшафт зазнав у 1932 році, коли було збудовано Дніпрогес і гребля підняла рівень води майже на 40 м. Користь для судноплавства тоді обернулася трагедією для простих людей: разом із порогами під воду пішли й півсотні сіл на обох берегах.

– Хортиця — найбільший острів на Дніпрі й один з найбільших річкових островів Європи, що має близько 12 км у довжину й до 2,5 км у ширину. Це оаза унікальної флори й фауни в середмісті, всемеро більша за Централ-парк й майже втричі — за Булонський ліс.

– Сьогодні на острові є історико-культурний комплекс "Запорозька Січ", театр козацького бою, Музей історії запорозького козацтва, Музей судноплавства, а також меморіально-туристичні комплекси "Скіфський стан" і "Протовче". Хортиця входить до списку семи чудес України.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.