Здоровая кутья и еще 5 необычных рождественских рецептов
Це особливий час, коли потрібно зберігати вікові традиції, але при цьому залишатися в формі. Здоровими рецептами ділиться сертифікована нутриціологиня, фудтерапевтка Анастасія Голобородько.
Кутя
У Східній Європі кутю традиційно готують напередодні Різдва і Водохреща. І якщо ви чекаєте на вечерю родичів, традиції годі й змінювати. Але замінити розварене з цукром пшоно на щось нове – можна. Ще жодна бабуся не відмовилася від куті на новий лад.
Інгредієнти
- ½ чашки кіноа
- 1 чашка мигдалевого молока
- ⅔ чашки води
- ⅛ ч.л. меленої кориці
- ½ чашки маку
- ⅛ ч. л. меленого сухого імбиру
- ⅛ ч. л. мускатного горіха
- сіль
- 2 ч. л. меду
- 2 ч. л. родзинок, сушеної журавлини або інших сухофруктів
- горіхи
Приготування
Мак розмолоти в блендері і залити водою мінімум на годину. Кіноа промити і змішати в каструлі з мигдалевим молоком і водою. Довести до кипіння, варити 2-4 хвилини, трохи посолити і зменшити вогонь. Додати всі прянощі і варити на невеликому вогні 20-25 хвилин, періодично помішувати. Вимкнути вогонь. Додати сухофрукти і мед. Подавати гарячою. Ідеально – додати зверху свіжі ягоди, кедровий горіх і м'яту.
Салат з персиками і халумі
Більше зелені, більше молодих сирів, більше забутих яскравих літніх смаків. Персики можна замінити хурмою або манго.
Інгредієнти
- 2 великі персики
- 200 г сиру халумі
- 8-10 помідорів чері або інших солодких: рожевих, чорних
- велика жменя шпинату або мікс салатів
- Для заправки:
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. білого винного або яблучного оцту
- 1 ч. л. соєвого соусу
- 1 ч. л. негострої гірчиці
- дрібка сухого часнику
- сіль і перець
Приготування
Змішати інгредієнти для заправки. Розігріти пательню без олії, краще – гриль. Нарізати скибочками персики і сир. Нарізати помідори, зелень, змішати із заправкою. Персики і сир підсмажити по 3-5 хв з кожного боку до рум'яного кольору. Додати в салат і ще раз ретельно перемішати.
Гуакамоле
Гарний снек. У світі величезний тренд на авокадо. Його смак, користь і підвищена сполучуваність з практично будь-яким продуктом – беззаперечна. Беремо його як основний finger-food. Нехай навіть з кукурудзяними чипсами. Чипсів менше, гуакамоле більше. Краще, ніж доїдати олів'є.
Інгредієнти
- 1 свіжий перець чилі
- 1 авокадо
- 1 невеликий помідор
- 1/2 цибулини
- кілька гілочок кінзи
- 1/2 лайма
- сіль і мелений чорний перець
- оливкова олія
Приготування
Помідор очистити від шкірки і дрібно посікти. З перцю чилі вибрати насіння, дрібно нарізати, разом з цибулею і кінзою. Додати 1 ст. л. води, масло і сік лайму. Авокадо очистити від шкірки і видалити кісточку. Нарізати м'якоть кубиками і змішати з іншими інгредієнтами. За бажання, додати кілька крапель табаско.
Французький цибулевий суп
У таку холоднечу прийнято зігрівати. З пошаною до сезону, використовуємо зимові інгредієнти. Хто, як не французи, знаються на зимових рецептах.
Інгредієнти
- 50 г вершкового масла
- 1 кг цибулі
- 1 ч. л. цукру
- 50 мл бренді
- 750 мл бульйону за смаком
- 1 ч. л. бальзамічного оцту
- 2 лаврові листки
- 2 гілочки чебрецю
- 4 скибочки хліба
- 1 зубчик часнику
- 120 г сиру
Приготування
На пательні розтопити вершкове масло в оливковій олії. Додати нарізану пів кільцями цибулю, цукор, сіль і пасерувати 20 хвилин. Цибуля стане білого кольору з карамельним відтінком. Влити і випарувати бренді або будь-який інший ароматний міцний алкоголь. Додати теплий бульйон, оцет і чебрець. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати ще 10-15 хвилин. Зробити тости, натерти їх часником, зверху викласти сир. Суп подавати з тостом зверху.
Швидкий тунець
Основною стравою може бути тунець. Його м'якоть щільна, практично м'ясна. На приготування маринаду потрібно 5 хвилин, на сам процес достатньо години. Дуже швидко, дуже просто.
Інгредієнти
- тунець
- кунжутна олія
- соєвий соус
- 3 см кореня імбиру
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. меду
Приготування
Тунець порізати порційними шматками. У великій мисці змішати соєвий соус і олію в пропорції 2:1, видавити очищений імбир і часник, додати мед. Риба має бути в маринаді не більше, ніж на 2-3 мм від дна. Кожні 15-20 хвилин перевертайте, щоб тунець промаринувався рівномірно. Смажити від 3 до 10 хвилин з кожного боку, залежно від товщини шматка.
Старомодний гарбузовий пиріг
Інгредієнти
- 200 г борошна
- невеликі дрібки кориці, мускатного горіха, меленої гвоздики, кардамону
- ½ ч. л. розпушувача
- 1 ч. л. соди
- 250 г м'якоті гарбуза
- 100 г цукру
- 150 мл оливкової або кокосової олії
- 2 яйця
- дрібка солі
Приготування
У мисці змішати борошно, розпушувач і соду, додати прянощі. Гарбуз очистити і натерти на терці. Блендером збити цукор і оливкову олію до однорідної піни. Додати яйця, сіль, змішати з рештою інгредієнтів і ще раз ретельно все збити, змастити маслом. Духовку розігріти до 170°С. Випікати пиріг 40 хвилин до утворення золотистої скоринки.