До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що не так із серіалом And Just Like That

Минулого тижня вийшла остання серія першого сезону "And Just Like That" ("І якось так") – продовження славнозвісного "Sex and The City", серіалу, на якому хтось зростав, а в когось формувалося ставлення до сексуальності. І, якщо оригінальна теледрама була новітньою й навіть прогресивною для свого часу, то продовження вийшло досить суперечливим. Історія сучасного життя Керрі, Міранди, Шарлотти – без Саманти! – викликає запитання: а вони всі точно були прогресивними? – шукає відповідь Ася Марченко, секс-просвітниця, секс-блогерка, медіапартнерка UNFPA Україна

Реклама

Власне, якщо дивитися серіал уривками, а не серія за серією, то відчуття когнітивного дисонансу глядачеві гарантоване. Як-не-як, люди прийшли на секс, а його в серіалі значно поменшало. Напевно, він трошки вивітрився за відсутності чудової Кім Кетролл, яка в дев’яності була символом агресивної секс-позитивності, що тоді справді межувала з викликом. Тепер же героїні обговорюють дітей, подружнє життя, чоловіків, їхню відсутність, втрати, трохи кострубато заграють із темами технологій та соціальних мереж. Коли ж доходить до найцікавішого, то навіть Керрі починає ніяковіти та заминатися – авторка найпопулярнішої колонки про секс у США не може вимовити й слова про власні пригоди, хоча написала свого часу про власний досвід сотні!

Хоча слово "кострубатість" хочеться використати більше тоді, коли автори переходять до включення в серіал інклюзивності та спроб порушити соціально-важливі питання. Міранда, якій я симпатизувала весь оригінальний серіал та продовжила і в "And Just Like That", у своїх спробах догодити суспільству перетворюється спершу на підлабузницю. А проте власну родину за суспільство не вважає та їхніми почуттями не переймається. Шарлотта шокована, що її донька, виявляється, не хоче носити сукні й не дуже добре ставиться до тендітного імені Роза. А Керрі дивується, що її подруга може займатися зі своїм чоловіком оральним сексом. Це точно продовження "Сексу й міста"? Це точно сиквел серіалу, який вивів до масової культури вібратори, жіночу мастурбацію та те, що жінки вміють насолоджуватися сексом?

Що не так з оральним сексом та чому ним не можна займатися?

Сцена з оральним сексом та його обговоренням між подругами, до речі, встигла викликати неабиякий подив та обурення. В TikTok і Twitter більше за неї обговорюють лише момент, де головна героїня та її нова подруга приходять до думки, що "непогана нерухомість у центрі дістається лише російським хвойдам". Попри расизм та слатшеймінг, що завжди були й будуть гострими темами, не лише в мене виникло питання: а що, пробачте, не так з оральним сексом та чому ним не можна займатися?

Але моє обурення, яке загрожувало зайняти весь сайт, а не лише колонку, трохи вщухло, коли я вирішила подивитися серіал повністю. Не скажу, що це змінило мою думку остаточно, але дало змогу подивитися на історію (навіть з оральним сексом) з іншого погляду.

Для тих, хто не дивився серіал чи ще не бачив цю сцену, поясню: Шарлотта розповідає своїм подругам, Керрі й Міранді, що займалась оральним сексом зі своїм чоловіком, а їх випадково заскочила їхня старша донька. Шарлотта від несподіванки так запанікувала, що випадково вдарила її по голові дверима, а потім випалила якусь нісенітницю про те, що перевіряла чоловіка на наявність раку члена. Як мама, вона переживала, чи не травмувала випадково свою дитину такою сценою. Однак подруг більше цікавив не психічний стан доньки, а як це так, що Шарлотта досі робить мінет своєму Гаррі, хоч їм уже п’ятдесят з копійками. Агов, дівчата! Це питають Міранда, в якої почався лесбійський роман, та Керрі, яка… ну… Керрі!

Однак мені стало трошки простіше сприймати реальність, коли я перестала сприймати "And Just Like That" як серіал про секс та почала дивитися на нього як на серіал про дорослішання. Керрі та її подруги – це жінки, в яких у дев’яностих життя вирувало з потрійними обертами, а тепер їм треба докладати зусиль, щоб встигати за темпами нового суспільства. Вони жили в інших нормах і зовсім інших умовах. А вкласти щось абсолютно нове чи чужорідне у свою голову буває ой як нелегко. І, якщо вдивитись у контекст розмови, то дивує Керрі та Міранду, не те, що Шарлотта робить мінет – їх дивує, що вона досі робить це своєму чоловікові.

Так і напрошується запитання Дамблдора до Снейпа:

"– Після всіх цих років?

– Завжди!"

Як на мене, життя героїнь серіалу загартувало їх стосовно будь-яких новин у сфері сексу. Наступаєш на презерватив сина на виході з кімнати? – Нічого. Починаєш відкриті стосунки з небінарною особою? – Будь ласка. Компенсуєш алкоголізм надмірною мастурбацією? – Що ж, буває. А от те, що через стільки років шлюбу в парі може досі зберегтися сексуальний потяг, – ось що їх дивує. Ще й не в місіонерській позиції! Керрі це навіть надихає, а Міранду – шокує. Виявляється, лише вона втомилася від шлюбу, а в когось справді виходить зберегти почуття.

Особисто я на боці Керрі, мене це надихає.

"And Just Like That", особливо якщо сприймати його цілісно – це історія про жінок, що й далі розбираються зі своїм життям та намагаються жити щасливо за будь-яких умов. У них свої виклики, свої історії та власний погляд на секс, коли дивують уже не фізіологічні чи соціальні аспекти, а наявність почуттів. І кожна з них знаходить свій шлях: хтось у нових авантюрних стосунках, хтось у справі свого життя, хтось вчиться приймати свою родину будь-якою, а хтось пішов зі зграї. Це життя.

І якось так – навіть легше сприймаєш, що роки плинуть.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.