До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Корисні посилання для українців, які тимчасово перебувають у Польщі

За останні два тижні понад мільйон українців евакуювалися до Польщі. Сусідня країна дуже допомагає українцям: польська влада спростила процедуру перетину кордону, а поляки селять українців у себе в домівках і допомагають з тимчасовою роботою. Для тих, хто нині перебуває в Польщі, ми зібрали перевірені джерела та посилання — для пошуку роботи, прихистку, і навіть інформацію про ветеринарні клініки, які безплатно допомагають українцям. Але зауважте, що Краків і Варшава більше не можуть приймати українців, і влада Польщі радить їхати в невеличкі міста країни.

Офіційна урядова інформація

Уряд Польщі створив спеціальну сторінку для тих, хто евакуюється з України. Тут можна знайти контакти інформаційних пунктів і телефони довіри, базові відповіді на найпоширеніші запитання щодо перетину кордону та правил перебування на території Польщі, безплатні можливості для українців (як-от транспорт). Інформація постійно оновлюється.

Реклама

Посилання на сайт (базова інформація доступна українською мовою, на окремих сторінках — польською):

https://www.gov.pl/web/udsc/ukraina---ua

https://www.gov.pl/web/ua

#PomagamUkrainie

Тут можна подати заявку щодо житла та матеріальної допомоги (їжа, одяг, ліки), заповнивши спеціальну форму. Окремий блок інформації присвячений пошуку роботи (з переліком корисних ресурсів)

Посилання на сайт (інформація українською мовою): https://pomagamukrainie.gov.pl

Медична допомога

Передусім важливо знати, що Польща пропонує медичну допомогу усім біженцям з України на урядовому рівні.

Сервіс із пошуку лікарів ZnanyLekarz запустив ініціативу "Лікарі для України": база контактів лікарів з різних міст Польщі, які готові надати безплатну медичну допомогу телефоном або у форматі амбулаторного візиту (залежить від конкретного лікаря). Також надають допомогу з отриманням рецептів на ліки.

Посилання на сайт (інформація українською мовою): https://www.znanylekarz.pl/dla-ukrainy

Допомога з пошуком роботи

Крім указаних вище урядових контактів, можна звернутися по допомогу до ініціативи Her Impact. Це платформа, що створена на підтримку жінок, які працюють. Тут можна отримати допомогу з пошуком кваліфікованої роботи, інформацію про те, як розпізнавати неетичні ситуації в робочому колективі та як захищати себе в таких випадках, пройти курси та майстер-класи, що спрямовані на професійний та особистісний розвиток.

Нині діє окрема ініціатива Her Impact Community for Ukraine на підтримку жінок, які вимушено залишили Україну. Заявки й резюме з проханням збирають за допомогою спеціальної поштової адреси ([email protected]). Окремо збирають вакансії від роботодавців, які хочуть допомогти та доброчинні внески на підтримку біженців з України.

Посилання на сайт (інформація англійською мовою): https://herimpact.co/ukraine

Корисні контакти для біженців у Варшаві

На офіційному сайті міста Варшава пропонують перейти на спеціальну сторінку, де акумульована інформація про підтримку для тих, хто вимушено виїхав з України. Тут зібрано дуже багато корисних контактів: інфолінії, допомога з житлом, допомога іноземцям, ініціативи для біженців, допомога людям з обмеженими можливостями, мовна допомога.

Посилання на сайт (інформація українською мовою):

https://warszawa19115.pl/-/propozicii-dopomogi-dla-gromadan-ukraini

Ветеринарна допомога (Варшава)

Schronisko na Paluchu, притулок для бездомних тварин у Варшаві, пропонує таку допомогу:

  • безплатне щеплення та чипування тварин

  • безплатна ветеринарна допомога

  • безплатна допомога тваринам, які зазнали порушення здоров’я під час евакуації або під час перебування в Польщі та потребують негайного лікування, включно з лікуванням у стаціонарі

  • підтримка у вигляді сухого домашнього корму

Допомога надається в притулку Na Paluchu у Варшаві, за адресою: вул. Палюх, 2 з 12.00 до 18.00. У ситуаціях, коли життя тварини під загрозою, допомога надається цілодобово. Посилання на сайт (інформація українською мовою): https://napaluchu.waw.pl/pomoc-ua/

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.