До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мій друг Зиґмунд Фройд: кілька маловідомих фактів

Сьогодні народився Зиґмунд Фройд, відомий всьому світу як засновник психоаналізу. Його вплив на психологію, медицину, соціологію, антропологію, літературу й мистецтво XX століття — колосальний. Погляди Фройда на природу людини були новаторськими для його часу, а інтерес до його особистості та теорій не згас донині. Пропонуємо вам дізнатися кілька цікавих фактів про великого психолога, про які ви, можливо, не здогадувались.

Зиґмунд Фройд
Зиґмунд Фройд

Реклама

ДИТИНСТВО ТА ОСВІТА

Зиґмунд Фройд (Сигізмунд Шломо Фройд) з’явився на світ 6 травня 1856 року в селі Фрайберґ, за 240 км від Відня, яке тоді перебувало в складі Австро-Угорської імперії. Батько, Якоб Фройд, народився на Івано-Франківщині, торгував вовною. Мати, Амалія Малка Натансон, вела свій рід з Одеси. Сім’я жила в одній великій кімнаті, яку орендували у п’яниці-бляхаря.

Восени 1859 року сім’я вирішила шукати щастя в інших місцях. Фройди переїжджають в Лейпциг, а потім до Відня. Правда, і в столиці родині не вдалося поправити своє матеріальне становище. Попри це, люблячі батьки завжди заохочували бажання старшого сина вчитися, для цього заняття маленькому Фройду була виділена окрема кімната з гасовою лампою. Тоді як у його братів і сестер таких преференцій не було — займалися вони всі разом і при свічках. У 9 років хлопчик складає вступні іспити до гімназії на рік раніше встановленого віку для гімназистів. Та закінчує навчання на відмінно.

По цьому Фройд довго сумнівався щодо вибору майбутньої професії. І між юриспруденцією та медициною обрав медицину. У перші роки навчання у Віденському університеті, до якого він вступив, склавши іспити так само на відмінно, Фройд вивчав зоологію і препарував жаб. У своєму юному віці Зиґмунд досконало володів кількома іноземними мовами — англійською, французькою, іспанською та італійською, також вивчав грецьку, латину та іврит. Під час роботи за спеціальністю Зиґмунд веде спільну діяльність з відомим на той час психіатром Жаном Шарко, після зі своїм близьким другом Йозефом Броєром. І таким чином приходить до психоаналізу.

ЗАЛЕЖНОСТІ ФРОЙДА

Однією з серйозних залежностей Фройда був тютюн, з яким він познайомився у двадцять років. Після того як вчений перейшов на сигари, він часто викурював понад 20 штук на день. Незважаючи на застереження лікарів про шкоду куріння, Фройд був упевнений, що ця звичка позитивно впливає на продуктивність і творчі здібності.

Зиґмунд Фройд з дружиною
Зиґмунд Фройд з дружиною

Після виявлення ракової пухлини в роті Фрейда в 1923 році лікарі видалили більшу частину його щелепи. За наступні 16 років вченому зробили 33 операції і вставили великий протез, який завдавав одні незручності. Та Фройд так і не кинув палити.

У 1880-х роках Зиґмунд Фройд зацікавився маловідомим тоді ще легальним наркотиком кокаїном. У результаті проведених над собою експериментів він виявив, що його травлення, настрій і в цілому стан відчутно покращилися після прийому препарату. Тому став пропонувати його своїм друзям та пацієнтам. На початок 1887 року наука остаточно розвіяла останні міфи про кокаїн, він був публічно засуджений як одне з лих людства. Але вчений продовжував використовувати заборонений препарат в особистих цілях аж до середини 1890-х років.

ГРАФІК РОБОТИ

Незважаючи на усі залежності, засновник психоаналізу був людиною високоорганізованою та дисциплінованою. Він жив за чітким графіком.

О 7:00 Зиґмунд вже був на ногах, снідав. Потім приходив цирульник, щоб підрівняти бороду великому психологу.

8:00–13:00 Фройд приймав пацієнтів.

О 13:00 — обід.

14:00–15:00 — прогулянка.

15:00–21:00 — консультації пацієнтів.

21:00 — вечеря з сім’єю, потім прогулянка або гра в карти.

Решту вечора (до 01:00) вчений міг працювати в своєму кабінеті, читати, редагувати статті, писати листи.

Ці довгі робочі дні мали два бонуси: по-перше, Фройд безперервно курив сигари, по-друге, сім’я щороку на три місяці виїжджала на курорт. "Не можу собі уявити благополучне життя без роботи", — писав Зиґмунд Фройд своєму другу.

"ТЛУМАЧЕННЯ СНОВИДІНЬ"

Найвизначніша робота вченого — "Тлумачення сновидінь", над якою він працював з 1897 до 1899 року включно, — з тріском провалилася в продажах. За перші шість років видавництво змогло реалізувати лише 351 екземпляр. Проте популярність Фройда як вченого і практикуючого лікаря неухильно росла. Приватна практика психоаналітика займала весь його робочий тиждень. До того ж дуже небагато пацієнтів були мешканцями Відня, більшість із них приїжджали з інших країн, щоб потрапити на сеанс до самого Зиґмунда Фройда.

Психоаналіз стає все популярнішим. Виходять його книги: "Психопатологія повсякденного життя", де розглядається один із важливих аспектів теорії психоаналізу — застереження, "Дотепність і її відношення до несвідомого" і "Три нариси за теорією сексуальності". Зиґмунд Фройд 32 рази був номінований на Нобелівську премію, але так жодного разу і не отримав нагороду.

ТЕМНІ ЧАСИ

Після приходу до влади Адольфа Гітлера нацистами були знищені сотні книг видатних вчених. В їх число входили і праці Зиґмунда Фройда, оскільки вони суперечили ідеології нацистів і не повинні були бути доступними до вивчення.

У 1938 році, щойно Австрія була анексована Німеччиною, Фройд вирішує покинути країну. Умовою для виїзду з Третього рейху стала велика грошова сума, якої у вченого не було. Але завдяки близьким друзям і президенту США Франкліну Рузвельту Зиґмунд все-таки зміг покинути країну. У вирішенні фінансового питання велику допомогу надала подруга і пацієнтка вченого — Марі Бонапарт. Також Марі доклала чимало зусиль, щоб допомогти сестрам Фройда, але все намарно. Дівчата були відправлені в нацистські табори, де і загинули.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.