До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Еміль Золя: 5 творів для знайомства з реалізмом

Еміль Золя — один із найяскравіших представників реалізму ХІХ століття, французький письменник та політичний діяч. У своїх творах автор порушує важливі споконвічні питання моралі, соціальної нерівності та людської сутності. Він описує життя як воно є, природно, без прикрас. І у такий спосіб спонукає читачів до глибоких роздумів. Згадуємо найбільш значущі романи автора в його день народження.

"Портрет Еміля Золя", Едуар Мане, 1868
"Портрет Еміля Золя", Едуар Мане, 1868

Реклама

"ЖЕРМІНАЛЬ", 1885

"Жерміналь" — тринадцятий роман з епопеї "Ругон-Маккари", написаний у 1885 році. В книзі йдеться про зародження нової суспільної свідомості, яка піднімається з глибин землі. Там, у темряві, у важких умовах шахтарі виконують свою копійчану роботу. І їм уривається терпець, вони починають страйкувати. Чим завершиться їхній бунт? Яка розправа чекає на землекопів? Великодушність і жадібність, любов і зрада, життя і смерть переплелись у павутині подій. Книга однозначно зацікавить шанувальників Золя і не тільки. Бо теми, порушені в "Жерміналі", зворушують до глибини душі і залишаються актуальними дотепер.

Карикатура до роману "Жерміналь"
Карикатура до роману "Жерміналь"

"НАНА", 1880

"Нана" — це ще один роман із циклу "Ругон-Маккари", який побачив світ у 1880 році. На його сторінках автор ділиться своїми думками про мораль та її роль у тодішньому французькому суспільстві. Золя часто критикували за непристойності і бруд, які він так детально описує. Та він відповідав спокійно і впевнено: "Буржуазія є такою, якою я її малюю в своїх романах". Нана — головна героїня роману, куртизанка, яка розважає багатих та впливових. Вона уособлює падіння моральних цінностей. Але не все так однозначно, як здається на перший погляд. І читачеві слід з’ясувати, ким же є насправді головна героїня — меркантильною спокусницею чи жертвою обставин.

Карикатура до роману "Нана"
Карикатура до роману "Нана"

"ЧЕРЕВО ПАРИЖА", 1873

Чи здатна одна людина протистояти цілому суспільству та перемогти у цій нерівній сутичці, водночас не втративши своєї особистості? Відповідь на це запитання можна знайти у романі "Черево Парижа". На його сторінках автор показує нам долю маленької людини, яка в прямому сенсі може загубитися в шумовинні великого міста, де мораль нічого не означає. Головний герой Флоран блукає серед ситих і пихатих людей, не розуміючи їх, як і вони його. Це призводить до конфлікту однієї людини і суспільства. Герой прагне щось змінити, донести свої ідеї в народ, змінити хід подій і не втратити гуманність. Але чи вдасться йому?

Карикатура до роману "Черево Парижа"
Карикатура до роману "Черево Парижа"

"ТВОРЧІСТЬ", 1886

Еміль Золя був великим другом та захисником знедолених художників-імпресіоністів — Сезанна, Мане та інших. У книзі автор розповідає про життя художника Клода і його творче коло. Творчі особистості живуть у своєму світі, незрозумілому звичайним людям. Письменники, скульптори, живописці — всі вони мають потребу у визнанні, щоб оточення сприймало їх такими, якими вони є, не намагаючись змінити їхні погляди та прагнення. Проте в житті Клода з’являється Христина. Ця пара здається ідеальною, допоки мистецтво і кохання не стають конкурентами. Чи зможуть вони правильно розставити пріоритети та зберегти стосунки — це велике питання. Непередбачувана відповідь чекає на нас у фіналі "Творчості".

Карикатура до роману "Творчість"
Карикатура до роману "Творчість"

"ДАМСЬКЕ ЩАСТЯ", 1883

У романі "Дамське щастя" Еміль Золя з усією експресією розповідає про становлення роздрібної торгівлі, про конкуренцію та любов. Тут ви дізнаєтесь про всі пастки, на які так легко купуються довірливі покупці універмагів. І водночас це зворушлива історія кохання простої продавчині з провінції до власника великого та розкішного магазину, прообразом якого ще й досі можна помилуватись, відвідавши паризький універмаг Printemps. І звичайно, і саме тло, і один з головних героїв роману — це Париж, його перебудова, прощання з запліснявілою давниною, відкриття просторів майбутнього. Роман ліг в основу п’яти художніх фільмів та серіалів, тому точно заслуговує на вашу увагу.

Карикатура до роману "Дамське щастя"
Карикатура до роману "Дамське щастя"

Ілюстрації: H. Lebourgeois (Getty Images)

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.