До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 романів Еріха Марії Ремарка про війну, які варто прочитати

Еріх Марія Ремарк увійшов в історію як один з найвідоміших німецьких авторів та один з представників так званого "втраченого покоління". До письменницьких успіхів йому довелося чимало пережити, в тому числі й війну. Ремарк був мобілізований, коли йому було вісімнадцять. Вочевидь, пережиті події залишили глибокий відбиток, позаяк війна стала лейтмотивом багатьох творів Ремарка.

Еріх Марія РемаркЕріх Марія Ремарк
"На Західному фронті без змін", 1929

"На Західному фронті без змін" – один із найвідоміших романів Ремарка, який він написав усього за шість тижнів. Культова історія німецького письменника розгортається на фоні Першої світової війни. Головний оповідач – молодий німецький солдат, який разом з однокласниками потрапив на фронт. Від його імені Ремарк без купюр розповідає про те, що відбувалося з солдатами під час війни: від запеклих бойових дій до відносно спокійних днів у шпиталях для поранених. Окрім брутально описаних подій, у романі увагу привертає й інша тема – внутрішній стан вояків, яким доводиться переживати різноманітні жахіття на фронті. Фактично кожний солдат –– загублена душа, назавжди травмована особа, психічні рани якої ніколи не загояться.

Реклама
"Повернення", 1931

Роман "Повернення" дає змогу читачам дізнатися про найпотаємніше – емоції, почуття та думки молодих солдатів, які повернулися додому після пережитого кровопролиття, страждань та випробувань. Їм складно повернутися до нормального життя, вони не знаходять підтримки у тих, хто на власні очі не бачив жахіть війни. У мирний час в пріоритеті не стільки цінності та взаємодопомога, скільки соціальний статус, забезпеченість і здібності. Героям роману складно адаптуватися, змиритися з навколишнім світом, віднайти себе.

"Іскра життя", 1952

"Іскра життя" — найтрагічніша й, мабуть, найвідвертіша робота Ремарка. Письменник описує життя полонених у німецькому концтаборі й робить це нещадно прямолінійно. Ремарку ніколи не доводилося перебувати в концентраційному таборі, проте, він детально опрацював офіційні звіти та свідчення ув’язнених й оголив їхні спогади у своєму романі. Книжку автор присвятив своїй сестрі Ельфріді, яку СС обезголовили наприкінці Другої світової за антивоєнні й антигітлерівські висловлювання.

"Час жити і час помирати", 1954

Як і його назва, роман "Час жити і час помирати" побудований на контрастах: на розповіді про врятовані і втрачені життя, про несамовитих нацистів та благородних антигітлерівців, про кохання й розлуку. Дія розгортається у 1944 році, коли німецькі війська відступають з СРСР. Головний герой – німецький солдат – отримує можливість поїхати у відпустку додому й стикається з не менш жорстокими реаліями тилу. Він бачить, як його місто регулярно піддається бомбардуванням, будинок його батьків перетворився на руїни, гинуть тисячі жителів. Водночас він закохується, вирішує одружитися, мріє якомога швидше зустрітися з нареченою після війни, але на нього чекає зовсім інша доля.

"Чорний обеліск", 1956

"Чорний обеліск" – фактично напівбіографічний роман, у якому Ремарк оповідає про власний життєвий шлях. Історія розгортається у 1921 році. Німеччині доволі складно оговтатися від поразки у Першій світовій: інфляція, низький рівень життя тощо. Головний герой працює комівояжером з продажу надгробків у гранильній майстерні у рідному місті, грає на органі в каплиці при лікарні за безплатний обід, спостерігає за життям хворих у психіатричному відділі. Роман зображує той гніт, розпач та безпорадність, які переживали звичайні німці після програної війни.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.