До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг про війну в Україні, які багато пояснюють

Війна в Україні триває вже восьмий рік. За цей час українські письменники встигли осмислити те, що відбувається з нами, у своїх творах – хтось з них воював, хтось допомогав як волонтер, а хтось навіть був у концтаборі. Ми вибрали п’ять важливих книг про російську-українську війну, які допоможуть зрозуміти, що відбувається зараз.

"„Світлий Шлях". Історія одного концтабору", Станіслав Асєєв

Станіслав Асєєв – український письменник і журналіст, що жив і працював в окупованому Донецьку. У 2017 році Асєєва викрали бойовики ДНР – і два роки тримали у в’язниці, яка насправді виявилася концтабором. Щоб вижити, Асєєв почав писати книжку про свій досвід – вона вийшла у 2020 році, за неї автор дістав Національну премію України імені Тараса Шевченка. Чесно, відверто й моторошно Асєєв описує своє перебування у в’язниці в колишньому донецькому артцентрі "Ізоляція", де відбуваються жахливі речі. Книга, після якої розумієш: якщо у XXI столітті у Європі можливі концтабори, як Освенцім, то й справжня, повномасштабна війна теж можлива – і вона навряд чи закінчиться межами однієї країни...

Реклама

Видавництво Старого Лева

"Хроніка одного голодування" та "4 з половиною кроки", Олег Сенцов

Двотомне видання Олега Сенцова, куди ввійшли збірка малої прози та тюремний щоденник 145 днів голодування найвідомішого у світі кремлівського в’язня. День за днем, упродовж 145 днів, попри моральний тиск і фізичне виснаження, дрібним нерозбірливим почерком у зошиті Олег відверто, різко й гранично точно фіксував свої тюремні будні в російській в’язниці, спостереження та думки. Після звільнення авторові дивом вдалося вивезти свої записи з Росії. Сенцов пише просто, відверто й конкретно, без зайвої лірики – і саме тому його проза справляє таке сильне враження. Життя в’язнів та їхні відчуття за товстими ґратами, правила, за якими вони живуть, – Сенцов занурює нас у сюрреалістичний досвід. Витримати це складно, але прочитати варто.

Видавництво Старого Лева

"Точка нуль", Артем Чех

Один з найцікавіших українських письменників Артем Чех має досвід військового. Вперше він пішов у ЗСУ у 2015-му й рік пробув на фронті, вдруге опинився там у лютому 2022-го. Книжка "Точка нуль" вийшла у 2017 році й стала осмисленням досвіду, який на той час 32-річнй Артем, чоловік, батько та людина без будь-якого військового минулого, отримав на війні. Без пафосу й перебільшень, чесно й відверто Артем малює образ сучасного українського військового, розповідає воєнні історії з певним гумором та іронією.

Vivat

"Доця", Тамара Горіха Зерня

Тамара Горіха Зерня – українська перекладачка й волонтерка, яка з 2014 року активно допомагає в зоні АТО. Саме цей досвід став поштовхом до написання її дебютного роману "Доця", який у 2019 році став справжньою подією і був відзначений премією "Книга року BBC". Події роману розгортаються у 2014 році на Донбасі й описують життя героїні, яка втрачає через війну все, але водночас знаходить новий сенс життя, ставши волонтеркою. Прототип головної героїні – дівчина, на ім’я Наталя, з якою Тамара Горіха Зерня познайомилася під час своєї роботи в зоні АТО.

"Доця" — зворушливий твір про любов, віру у свою справу, патріотизм і справжню дружбу.

"Білка"

"Сліди на дорозі" , Валерій Ананьєв

Валерій Ананьєв єдиний у цій добірці непрофесійний письменник. Він десантник, блогер та мандрівник, ветеран російсько-української війни, що брав участь у боях за Слов’янськ і Дебальцеве. Книга "Сліди на дорозі" його дуже особистий досвід, брутальний і чесний. Ананьєв описує війну в деталях і кольорах та справді допомагає зрозуміти, що відбувалося на сході нашої країни, починаючи з 2014 року. До речі, 24 лютого, з початком повномасштабної війни, Валерій доєднався до лав ЗСУ тож, можливо, після перемоги нас чекатиме нова книга.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.