До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як соціопати стали головними героями попкультури

Патрік Гагне — письменниця, колишня терапевтка й захисниця прав людей, які страждають на соціопатичні, психопатичні й антисоціальні розлади особистості. Вона здобула звання докторки наук з клінічної психології, захистивши дисертацію, що досліджувала взаємозв'язок між соціопатією та тривожністю. Вона випустила книгу Sociopath: A Memoir, де розповідає про життя із соціопатичним розладом. У матеріалі для Vogue Гагне розмірковує про те, як соціопати стали головними героями попкультури.

Дженна Ортега в ролі Венздей Адамс в першому сезоні серіалу
Дженна Ортега в ролі Венздей Адамс в першому сезоні серіалу "Венздей"

Реклама

Я відразу розпізнала характерні зневагу й хитрість. Вона — неповнолітня правопорушниця. Патологічна брехуха. Вона демонструє відсутність каяття та відчуття провини, злочинну універсальність, імпульсивність. Незалежно від будь-яких уявлень про цей психічний розлад, Венздей Адамс — типовий соціопат.

Як хтось із діагнозом цього розладу, я провела більшу частину свого життя зі злоякісним клеймом, нанесеним на цей тип особистості. Ми не є тими людьми, за яких хочуть вболівати та яких хочуть підтримувати. І все ж — це те, що суспільство робить останнім часом.

Швидше за все, ви її бачили. На обкладинках, у фільмах, на плакатах, в магазинах костюмів. Придивіться, і ви побачите, що ця антисоціальна підлітка — більше, ніж архетип гота, в який вона запакована. Вона добра. Вона віддана. Вона здатна будувати близькі стосунки. Вона глибоко піклується про своїх друзів. Вона розумна. Дисциплінована. Безстрашна. Популярна.

Я бачу Венздей скрізь — у маленьких дівчатах (й іноді хлопчиках), які спричиняють хаос. Ці діти не надто дружні та ввічливі на святкуванні дня народження. Вони не посміхаються у відповідь у продуктовому магазині. Їхні довгі чорні коси обрамляють ангельські обличчя. У їхньому погляді безперечна байдужість. І це захоплює. Я в захваті від того, що у світі, сповненому хаосу, насильства та поділу, так багато дітей бачать себе в цій психологічній єретичці.

Попри те, що в це вірять чимало людей, немає фактично нічого аморального в обмеженому емоційному діапазоні. Більшість тих, чиї особистості потрапляють на соціопатичний спектр, мають можливість вести ідеально щасливе, соціально прийнятне життя. Але багато хто цього не знає через розповсюджені стигми та стереотипи щодо цих людей.

Ведучі теленовин, газетні статті та незліченна кількість заголовків журналів продовжують зневажати соціопатів, зазвичай помилково асимілюючи їх зі злісними нарцисами або асоціюючи їх зі стереотипами на основі найгірших прикладів цього типу особистості — серійних вбивць і монстрів. Ці крайнощі є лише частиною соціопатичної картини, але вони не визначають всіх, хто має такий розлад.

За іронією долі, художня література краще представляє істину. Здається, що великий сегмент суспільства ототожнює себе з тими, кому важче проявляти та переживати вищі соціальні емоції. Невипадково відродження популярності такої персонажки, як Венздей Адамс, виникло слідом за популярністю іншого вигаданого соціопата — снігової королеви на ім'я Ельза, яка прирівнювала самотність до свободи. Цілком ймовірно, що та сама рушійна сила, відповідальна за переосмислення класичних лиходіїв, як-от Малефісента та Зла Відьма, як симпатичних персонажів.

Соціопатичні схильності виявляються у людей із самого початку. Я завжди знала, що я інакша. Я почала красти в дитячому садку і ніколи не відчувала каяття. У початковій школі моя поведінка погіршилася. У мене були потяги до насильства і я боролася з імпульсним контролем. В середній школі я регулярно прокрадалася в чужі будинки після школи просто для відпочинку. Моя особистість зростала, і разом з нею моя одержимість словом, яке її описувало: соціопат. Пошук у Google цього слова продемонструє купу серійних вбивць та список психопатичних показників десятилітньої давності. На початку я впізнала себе в тих описах. Але сума його частин ніколи не відповідала рішенням мого рівняння.

У дитинстві я ніколи не відчувала себе поганою людиною. Я не хотіла руйнувати. Це було більше примусом, способом мого мозку вирватися з апатії. Моя боротьба з почуттям була як емоційна інвалідність, те, чого я не розуміла. Я знала, що мені бракує емпатії і я не була емоційно складною, як усі інші. Але в цьому була суть. Я помічала ці речі. Це означало, що я здатна не тільки до самосвідомості, але й до еволюції — дві емоційні віхи, які соціопати нібито не здатні пережити.

З мого погляду, представлений композит соціопата був лише частково правильним, а важливі нюанси не помічені. І жодне місце не було прикладом відсутності контексту більше, ніж засоби масової інформації, які так часто зображують соціопатів виключно як вбивць та бездушних монстрів.

Для дитини, яка підозрювала, що вона може бути соціопатом, було страшно думати, що моя доля заздалегідь визначена. Я не відчувала себе поганою людиною, але відсутність доказів поза моєю власною системою переконань змусила мене відчувати себе невизначеною. У реальному світі симпатичні соціопати не існували.

У той час як інші маленькі дівчата прагнули бути Попелюшкою, я ідентифікувала себе з Малефісентою. Вона була моєю героїнею, і я оцінила, чому вона антисоціальна. Це не мало нічого спільного зі злом. Її темрява була не побічним продуктом її особистості, а неправильним її тлумаченням. Такі персонажі, як вона, допомагають соціопатичним дітям побачити всі аспекти своїх особистостей.

Як докторка психології, я постійно дивуюся нестачі ресурсів, присвячених соціопатії. Моделі "Реального життя" сьогодні приблизно такі самі, як і десятиліття тому: несуттєві. Сенсаційні. Одновимірні. Соціопати як когорта помилково визначаються невеликою категорією людей, що відсторонені від суспільства. Вони винні за асоціацією. Вони засуджені без судового розгляду. Але, хоч як це парадоксально, популярність вигаданих соціопатів демонструє інше. Від нових персонажів Disney та героїнь Netflix до "Загону самогубців" та комедійних ікон — популярність "зловмисників" постійно зростає від початку століття.

Чи може бути, що більше людей асоціюють себе з цим розладом? Статистика вказує, що саме це й відбувається. Вважається, що соціопатичні розлади має майже п’ять відсотків населення США, приблизно така ж сама кількість, що і людей з біполярним та депресивним розладом. Але про соціопатію відомо значно менше й існує значно менше методів лікування. Це потрібно змінити. Як я вже говорила, ми не є тими людьми, за яких хочуть вболівати та яких хочуть підтримувати. Але нас занадто багато, щоб нас можна було просто ігнорувати.

Я написала свої мемуари, щоб показати, що не всі соціопати — злі. Ми діти, які шукають прийняття. Ми батьки, які сподіваються на підтримку. Ми лікарі, які шукають відповіді. Ми люди, які потребують співчуття. Суспільство приймає Ельзу, Малефісенту та Венздей. Можливо, воно зможе прийняти й решту нас.

За матеріалом vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.