До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Український фільм "20 днів у Маріуполі" став переможцем Міжнародного кінофестивалю у Клівленді

Повнометражний документальний фільм "20 днів у Маріуполі" українського журналіста, письменника та режисера Мстислава Чернова став одним із переможців 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді. Стрічка про блокаду Маріуполя і злочини росіян отримала нагороду в номінації Standing Up, де змагаються фільми про важливі суспільні події, активізм та боротьбу за справедливість.

Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Реклама

Це вже друга американська премія дебютного фільму Чернова — у січні 2023 року "20 днів у Маріуполі" отримав Приз глядачів (Audience Award) на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно "Санденс". Також стрічка отримала премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) в категорії "Найкращий документальний фільм". До того ж, фільм отримав дві нагороди престижної журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія) в номінаціях "Висвітлення міжнародних новин" і "Ексклюзив року", а персонально Мстислав Чернов — у номінації "Оператор року".

Мстислав Чернов. Фото: Євген Малолєтка
Мстислав Чернов. Фото: Євген Малолєтка

"20 днів у Маріуполі", створений Черновим, Associated Press і Frontline, розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення. Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину до початку вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в місті, зокрема гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів, першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли, які потім дивився весь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок. 15 березня команда залишила Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, стали основою документального фільму.

Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

"Нагорода кінофестивалю в Клівленді означає, що історія українців, історія опору, трагедій та болю не залишає байдужим нікого у світі, — зазначає автор "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов. — Мета цього фільму — продовжувати нагадувати людям по всьому світу, якими жертвами дістається українцям кожен день цієї титанічної боротьби із загарбниками".

Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Європейська прем’єра стрічки відбулася на Копенгагенському фестивалі документального кіно CPH:DOX. За словами Мстислава Чернова, фільм планують показати на найбільшому в Північній Америці фестивалі документального кіно Hot Docs (Канада) та Міжнародному фестивалі документальних фільмів Doc Aviv (Ізраїль). В кінотеатрах США "20 днів у Маріуполі" можна буде побачити вже у липні цього року, а українська прем’єра відбудеться влітку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.