До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українці Мстислав Чернов і Василіса Степаненко стали переможцями премії Royal Television Society

Двоє українців стали переможцями однієї з найпрестижніших для медіа премій світу — британської Royal Television Society 2023. У категорії "Оператор року" нагороду отримав український відеожурналіст, письменник, кореспондент The Associated Press Мстислав Чернов. У номінації "Молодий талант року" премію віддали продюсерці та журналістці Василісі Степаненко.

Реклама

Чернов та Степаненко працювали в Маріуполі у складі команди The Associated Press на початку повномасштабного вторгнення. До того ж ще у двох номінаціях — "Висвітлення міжнародних новин" і "Ексклюзив року" — відзначено фільм "20 днів у Маріуполі", створений з відеоматеріалів Чернова, вивезених з оточеного міста. Це вже всьоме Мстислав Чернов потрапляє в номінації RTS й втретє перемагає: у 2015 році він став кращим у категорії "Молодий талант року", у 2016 – виграв у номінації "Оператор року". Василіса Степаненко вперше потрапила в шортлист премії й одразу перемогла — журі відзначило її репортажі з Ізюму, де вона дебютувала як операторка, та розслідування про події в Маріуполі.

Премія RTS є золотим стандартом досягнення для журналістської спільноти. Вона заснована однойменною Royal Television Society — найстарішою телевізійною спільнотою у світі, створеною у Великобританії у 1927 році. Покровителем організації у 1997 році став принц Вельський. "Кілька суддів були в сльозах під час виступу Василіси, — зазначили організатори премії. — Вона продемонструвала дивовижну хоробрість і неймовірну завзятість. Все, що ми знаємо про жахливі події в Маріуполі, почалося з її роботи, їй тоді було лише 22 роки. Дивовижна молода журналістка".

Мстислав Чернов не зміг потрапити на церемонію нагородження, бо зараз перебуває біля Бахмуту, тому доручив зачитати свою промову віцепрезидентові Дерлу МакКраддену. "Дев'ять років тому я стояв на цій сцені та отримав нагороду "Молодий талант року". Це був один з найщасливіших моментів мого життя, але, я повинен бути чесним, я також почувався жахливо. Так само в той час, російські війська бомбили та намагалися захопити місто Дебальцеве в Україні. Я звинувачував себе, що не був там і не знімав це, — звернувся до членів академії цьогорічний переможець. — Сьогодні ті ж самі російські війська бомблять та намагаються захопити місто Бахмут, всього за 50 кілометрів від Дебальцевого. Дев'ять років минуло, дев'ять років боротьби, і, здається, нічого не змінилося. Однак, завдяки роботі міжнародних та українських журналістів, світ нарешті бачить правду, та справжнє, страшне обличчя та масштаб російського вторгнення в Україну".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.