До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які фільми дивитися на фестивалі американського кіно "Незалежність"

З 9 по 15 травня у Києві, Львові й Одесі відбудеться фестиваль американського кіно "Незалежність". Цьогорічна програма фестивалю містить добірку нового ігрового та документального кіно, що розповідає про сучасність Америки та її цінності; а також ретроспективу братів Коен. Ми обрали найцікавіші фільми програми.

Реклама

"Я бачив тебе уві сні"

Абсурдистська комедія розповідає про професора біології (Ніколас Кейдж), чиє життя перевертається догори дриґом, коли мільйони незнайомців раптово починають бачити його уві сні. Неочікувана слава відкриває для чоловіка нові можливості, доки сни за його участі не починають перетворюватися на кошмари...

"Я бачив тебе уві сні" — нова робота режисера Крістоффера Борґлі ("Мене від себе верне") і продюсера Арі Астера та студії А24, відомої своїми сміливими та яскравими стрічками. Критики вже встигли назвати цей фільм однією з найкращих робіт Ніколаса Кейджа за останні роки.

"Кухня"

В межах фестивалю американського кіно "Незалежність" відбудеться всеукраїнська прем'єра стрічки "Кухня", яка цьогоріч змагалася за головну нагороду Берлінського кінофестивалю. Стильна чорно-біла драма з Руні Марою в головній ролі порушує проблеми мігрантської кризи в Штатах. Руні Мара та Рауль Бріонес грають пару, стосунки якої розгортаються в напруженій атмосфері роботи на ресторанній кухні, робітники якої мають проблеми з документами. Події стрічки відбуваються на кухні великого мангеттенського закладу з назви The Grill, де киплять особисті та професійні пристрасті.

"Минулі життя"

Чуттєва мелодрама режисерки Селін Сон розповідає про стосунки кореянки Ен На та її шкільного друга Хе Сон, в якого дівчина була закохана з дитинства. Вона емігрує в Канаду, і їхня наступна зустріч відбувається за 12 років, а потім — ще за 12, коли Ен На вже носить ім'я Нора та одружена з американцем. Фільм отримав номінації як "Найкращий фільм" і "Найкращий оригінальний сценарій" на цьогорічній церемонії "Оскара".

"Маестра"

Важливий документальний фільм, знятий в копродукції США, Польщі та Франції, розповідає історії п’ятьох жінок з різних країн, які беруть участь у "La Maestra", єдиному у світі конкурсі для диригенток-аматорів. Одна з учасниць — з України. Стрічка знайомить з історією кожної та розповідає про конкуренцію на цій унікальній події, мета якої — спростувати черговий стереотип про "нежіночу" професію.

"Вибір зброї: історія Ґордона Паркса"

Документальний фільм досліджує життя та спадщину легендарного фотографа Гордона Паркса. Паркс починав кар'єру у 1940-х як модний фотограф, зрештою увійшов в історію як художник, як через свої світлини документував життя расових меншин США. Стрічка досліджує роль та силу фотографії у просуванні расової, економічної та соціальної рівності, а також розповідає про покоління молодих фотографів, режисерів і активістів, яких Гордон Паркс надихнув.

"Порцелянова війна"

Один з найочікуваніших фільмів фестивалю — знята в копродукції України та Штатів стрічка "Порцелянова війна" режисерів Слави Леонтьєва та Брендана Белломо, що в січні здобула Гран-прі журі на кінофестивалі Sundance 2024 як найкращий документальний фільм.

Ця зворушлива стрічка розповідає про українських митців Славу, Аню та Андрія, які, попри страшну війну, вирішують залишитися вдома та працювати за покликанням. Вони знаходять тендітну красу навіть серед руїн — і власним прикладом демонструють, що навіть у нелюдських умовах важко знищити людську жагу до життя.

"Джамала. Пісні свободи"

"Джамала: Пісні свободи" — фільм, який зняла команда інформаційної служби "Голос Америки", а його світова премʼєра відбулася 24 лютого, у другу річницю повномасштабного вторгнення. Фільм розповідає не тільки про творчість Джамали та її роль у супротиві, а й про боротьбу всього українського народу. Він побудований на архівних відео співачки, знятих на телефон у перші дні повномасштабного вторгнення, а також містить унікальні кадри з Бучі, Ірпеня та Києва.

У межах фестивалю "Незалежність" відбудеться спеціальний показ фільму за участю Джамали.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.