До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ностальгія як валюта: чому культові фільми перетворюють у серіали

Перезавантаження, римейки, оновлення — називайте їх, як хочете. Факт залишається фактом: Голлівуд витратив десятиліття та мільйони доларів на перероблення популярних франшиз і культових фільмів, намагаючись привернути увагу нового покоління.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Гаррі Поттер і філософський камінь"

Реклама

Це явище не є новітнім в індустрії розваг. Голлівуд використовує ностальгію, щоб продати квитки в кіно або спонукати глядачів налаштуватися на нове шоу. Не кажучи вже про те, що ця сентиментальність дає чудовий маркетинговий бонус. Однак нині Голлівуд переживає період адаптації романів для молоді 2000-х. У квітні 2023 року Warner Brothers оголосила, що працює разом з HBO над телесеріалом про Гаррі Поттера. Того ж місяця з'явилися новини, що "Сутінки" також вийдуть у форматі шоу. Сміливо можна зазначити, що ми спостерігаємо за розвитком нової тенденції.

Телевізійні римейки як нова голлівудська тенденція

У Голлівуді все старе рано чи пізно знову стає новим. Це загальновідома концепція перезапусків фільмів, які кіноіндустрія створювала протягом десятиліть. Однак зараз Голлівуд пливе на хвилі популярності потокових сервісів. Соціальні медіаплатформи, особливо Twitter і TikTok, постійно нагадують людям про їхні улюблені фільми з дитинства, а кліпи з "Гаррі Поттера" та "Сутінків" регулярно циркулюють у соціальних мережах. Голлівуд вловив цей настрій і вирішив отримати з нього вигоду.

Ризики перетворення фільмів у телешоу

Перетворення культових фільмів на багатосезонні телешоу — це простий спосіб захопити аудиторію та зменшити фінансовий ризик. Витрати на розробку таких серіалів нижчі. Окрім того, безпечніше працювати з історією, яка вже перевірена часом, а персонажі вдало розроблені. Якщо шоу має успіх, скажімо, як "Фарго" чи "Кобра Кай", студії продовжують виробництво сезонів. Якщо серіал провалюється, то студії зазнають менших збитків. Таким чином, це чудовий спосіб розробляти контент, не стикаючись із непередбачуваністю.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Сутінки"

Однак, попри те, що це все може здатися захопливим і ідеальним способом для Голлівуду отримати прибуток від старої ідеї, перетворення вже культових фільмів на шоу супроводжують чимало ризиків. Ті, хто виріс на фільмах "Гаррі Поттер" і "Сутінки", полюбили акторів, які грали їхніх улюблених героїв. Важко уявити, щоб хтось інший, окрім Деніела Редкліффа та Роберта Паттінсона, грав ролі Гаррі Поттера чи Едварда Каллена. До нових акторів, безсумнівно, доведеться звикнути. Це не означає, що перезапущені шоу, які не повертають оригінальний акторський склад, автоматично зазнають невдачі, але люди часто мають сильну емоційну прив’язаність до акторів, які створили культових персонажів. Так, шанувальники, ймовірно, підсвідомо порівнюватимуть фільми та серіали, хочуть вони цього чи ні.

Як Голлівуд може покращити адаптації

Існує багато аспектів у франшизах "Гаррі Поттер", "Сутінки" та інших фільмах для молоді, які Голлівуд може змінити у серіалах. Хоча "Сутінки" свого часу були улюбленими стрічками мільйонів, нині багато шанувальників вважають деякі сцени комічними, після перегляду фільмів через роки. "Сутінки" до того ж отримали не надто позитивну реакцію критиків, які не сприймали фільми серйозно. Проте Голлівуд має можливість покращити невдалі моменти фільмів.

Кадр з серіалу
Кадр з серіалу "Венздей"

Окрім того, телеадаптації можуть додати більше контексту улюбленим історіям. Скажімо, кожна з цих франшиз була побудована на одній серії книг. Серіал передбачає створення кількох епізодів на сезон, щоб розповісти історію кожної книги. Тобто з сюжету романів потрібно видаляти менше речей — так шоу може залишатися більш вірним книзі, ніж фільм. Сучасні шоу також мають перевагу з точки зору технологій, які були недоступні протягом 2000-х років, а це означає, що деякі сцени зі спецефектами можна покращити в серіалі.

Чи зможе новий підхід Голлівуду зрештою спрацювати?

Події можуть розвиватися будь-яким чином. Шоу може зазнати успіху, який змусить шанувальників повернутися до франшиз, які приносили їм стільки радості, коли вони були молодшими, або воно стане масштабним провалом, який змусить усіх бажати, щоб Голлівуд давав спокій культовим стрічкам та їх шанувальникам. Однак Netflix досяг величезного успіху з серіалом "Венздей", який був побудований на відомому фільмі "Сімейка Аддамс", а це означає, що нові серіали дійсно мають потенціал для хороших результатів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.