До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Українському Домі відкривається ретроспективна виставка Алли Горської

"Алла Горська. Боривітер": 14 березня в Києві відкривається виставка однієї з найважливіших художниць-шістдесятниць. Це перша ретроспективна виставка Алли Горської, на якій представлено понад 100 творів живопису, графіки, ескізів монументальних робіт, а також архівних матеріалів, що висвітлюють творчу й громадську діяльність Горської.

Авторка — Алла Горська

Масштабна виставка дозволить дізнатися більше про Аллу Горську — мисткиню, яка була дисиденткою та правозахисницею, сповнена драматичних подій історія якої перегукується із сьогоденням, зазначають в Українському Домі. За життя Горська зазнала заборон і демонтажів робіт, виключення зі Спілки художників, переслідування з боку КДБ, а згодом була жорстоко вбита. В наш час російськими окупантами знищені її мозаїчні панно в Маріуполі. Зокрема, композиція "Боривітер", ім’я якої фігурує в назві виставки, отримала страшні ушкодження внаслідок обстрілів міста російськими військами.

Реклама
Алла Горська та Віктор Зарецький

Експозиція познайомить відвідувачів з ескізами найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської в Києві та на Сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами визначних українських діячів — Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших. Спеціально для виставки сучасні українські митці Олексій Сай і Микола Марусик створили відеосвітлову інсталяцію за мотивами знищеного 60 років тому вітража "Шевченко. Мати".

Відкриття виставки відбудеться 14 березня, куратори проєкту — Олена Грозовська, Тетяна Волошина, Михайло Кулівник, Катерина Лісова.

Виставка "Алла Горська. Боривітер" триватиме до 28 квітня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.