До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Мадриді відбудеться масштабна виставка українського модернізму

В одній з найвідоміших мистецьких інституцій світу, Національному музеї Тиссена-Борнемісса в Мадриді (Museo Nacional Thyssen-Bornemisza), 29 листопада стартує масштабна виставка українського модернізму.

"Карусель", Давід Бурлюк, 1921

Двадцяті роки XX століття ввійшли в історію українського мистецтва як справжній ренесанс. Саме цей яскравий період — у центрі масштабної виставки "In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine, 1900—1930", що відкривається в Музеї Тиссена-Борнемісса в Мадриді. На виставці покажуть найвідоміших далеко за межами України майстрів модернізму, як-от Олександр Богомазов, Василь Єрмілов, Віктор Пальмов, Анатоль Петрицький.

Реклама
"Пилярі", 1927; Олександр Богомазов

Розвиток українського модернізму відбувався на складному соціально-політичному тлі розпаду імперій, Першої світової війни, революцій 1917 року з подальшою Визвольною війною України (1917—21) й остаточного створення радянської України. Жорстокі сталінські репресії серед української інтелігенції призвели до розстрілу багатьох письменників, театральних режисерів і художників, а Голодомор, рукотворний голод 1932—33 років, убив мільйони українців. Попри ці трагічні обставини, українське мистецтво того часу пережило справжній ренесанс творчих експериментів, розповідають автори виставки.

Скетч до балету Броніслави Ніжинської, 1919; Давід Бурлюк

На виставці в Мадриді покажуть понад 70 робіт — від картин й ескізів до колажів і театральних дизайнів. Проєкт також представить роботи всесвітньо відомих художників, як-от Олександра Екстер, Володимир Баранов-Россіне та Соня Делоне, що народилися й розпочали свою кар’єру в Україні, але стали відомими за кордоном. Також серед них — твори Казимира Малевича та Еля Лісицького, митців міжнародного авангарду, які творили в Україні, але яких тривалий час світова спільнота сприймала як неукраїнських художників, тож у певному сенсі ця виставка є поверненням тих митців, яких привласнювала Росія.

"Адам і Єва", 1912; Володимир Баранов-Россіне

Партнери виставки — Національний художній музей України та Державний музей театру, музики та кіно України. Куратори проєкту — Костянтин Акінша, Катя Денисова та Олена Кашуба-Вольвач. Одна з ініціаторок виставки — баронеса Франческа Тиссен-Борнеміса, учасниця опікунської ради Національного музею Тиссен-Борнеміса. Проєкт створено за підтримки Офісу Президента та Міністерства культури України.

"Портрет Михайла Семенка", 1929; Анатоль Петрицький

Виставка триватиме з 29 листопада по 30 квітня 2023 року

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.