Інтуїтивне харчування: чому ця філософія стає популярнішою за дієти

Піца більше не вважається "зривом", а шоколад і морозиво не зведуть нанівець усі зусилля. Інтуїтивне харчування переписує правила, щоб допомогти вибудувати здорові відносини з їжею. І, можливо, знову відчути задоволення від самого моменту приймання їжі. Ось як працює інтуїтивне харчування.

Інтуїтивне харчування: антидієта, яка вчить ставитися до їжі з більшою легкістю


Жодних правил — лише чиста, проста й первісна насолода від того, що хочеться з’їсти. Це і є інтуїтивне харчування. Вперше цей підхід описали у 1995 році дієтологині Евелін Тріболь та Еліс Реш у книжці "Інтуїтивне харчування". Це справжній маніфест харчування без стресу, заборон, планів і почуття провини.



Сьогодні дієти – справжній парадокс: за словом "здоров’я" стоять обмеження й відмова від вуглеводів, а сама ідея дієти стає єдиною "панацеєю". Це замкнене коло позбавлень, яке рідко приносить результати, окрім розчарування. Інтуїтивне харчування — маленька революція, зокрема й культурна, яка відновлює глибокий зв’язок між тілом і розумом. Без почуття провини їжа повертається до своєї природної сутності. Тобто ми їмо, коли відчуваємо голод, і зупиняємось, коли ситі.

Як працює інтуїтивне харчування?


Щоб відмовитися від культури дієт і перейти до такого стилю харчування, достатньо кількох простих правил. Наприклад, ігнорувати книги та статті, які обіцяють легке й швидке схуднення, як наголошували Тріболь і Реш. Мета — зняти тривогу навколо їжі й знову відчути її смак: шматок піци чи десерт не означають провалу. Коли зникає нав’язлива ідея рахувати калорії й кілограми, трапези знову стають моментом насолоди. Водночас це не означає, що потрібно щодня зловживати фастфудом чи смаженим. Інтуїтивне харчування має лише одну ціль: їсти без відчуття дискомфорту чи провини.

Принципи інтуїтивного харчування


Хоча це й антидієта, у неї є свої базові правила, а радше філософські принципи, які роблять кожне приймання їжі легшим психологічно:


Чи допомагає інтуїтивне харчування схуднути?


На перший погляд, ідея поєднати інтуїтивне харчування зі схудненням може здатися суперечливою. Але, якщо налагодити стосунки з їжею, можна отримати несподівані результати. Без нападів голоду й заборон зникають переїдання та ефект "йо-йо". Звісно, якщо брати за мету зниження ваги, важливо дотримуватися дефіциту калорій. Але робити це варто з допомогою фахівця і без нав’язливого контролю.

За матеріалами: Vogue.it

Популярне на VOGUE