Дефіцит заліза: як допомогти організму краще його засвоювати

Жінкам від 19 до 49 років потрібно на 6,1 мг заліза вдень більше, аніж чоловікам. Загалом анемія є поширеним явищем серед жінок, протидіяти якому, як виявилося, можна приймаючи разом із залізом вітамін С — кажуть, так воно засвоюється краще. Більше про це розповідаємо далі.

Irving Penn, Vogue, August 1982

Що буде, якщо у вас дефіцит заліза?

"Наше основне джерело заліза — це їжа, — каже нутриціолог Ріан Стівенсон. —Якщо ми не отримуємо достатньо заліза з їжею, це може призвести до його дефіциту". Рівень заліза в організмі залежить від різних факторів, як-от від порушення засвоєння заліза та крововтрати, зокрема у жінок протягом перших трьох днів менструації. "Ті, хто має дуже рясні менструації, більше ризикують отримати анемію", — пояснює Стівенсон. За рівнем заліза варто уважно стежити вагітним жінкам, тим, хто годує груддю, і тим, хто займається спортом на витривалість.

Які симптоми дефіциту заліза?

Серед найпоширеніших симптомів дефіциту заліза — втома, головні болі, задишка, помітне послаблення імунітету та прискорене серцебиття. В моменті кожен із цих симптомів може викликати тривогу. "З часом нелікований дефіцит заліза може вплинути на фертильність, погіршити ПМС та посилити менструальні кровотечі", — зауважує Стівенсон. Тому дуже важливо звернутися до лікаря, якщо ви підозрюєте у себе дефіцит заліза.

Які продукти є джерелом заліза?

"Існують два типи заліза: гемове та негемове, — розповідає Стівенсон. — Перше міститься в продуктах тваринного походження, як-от м'ясо, птиця та риба, а негемове — у продуктах рослинного походження, а саме зернових, горіхах, листовій зелені та бобових".

Чому корисно приймати залізо разом із вітаміном С?

"Вітамін С покращує засвоєння заліза", — зазначає нутриціолог. Тому вживання їх разом може допомогти організму створити здоровий запас заліза в тілі. Іще один спосіб максимізувати рівень заліза — їсти ферментовані продукти, як-от кімчі та квашену капусту.

Як краще вживати вітамін С — з їжею чи дієтичними добавками?

"Різноманітні фрукти й овочі в раціоні мають бути постійною базою, — каже Стівенсон. — Насправді цілком реально отримувати денну норму вітаміну С, з'їдаючи один солодкий перець".

Як збільшити вживання заліза?

"Дефіцит заліза може бути важко виправити лише за допомогою харчування, тому тут корисними можуть бути дієтичні добавки, — пояснює Стівенсон. — Зверніть увагу на бісгліцинат заліза (який лагідніший до шлунка) у поєднанні з вітаміном С та ацидофілінами для кращого засвоєння. Також пам'ятайте, що підозрюючи у себе дефіцит заліза, варто обов'язково звернутися до лікаря". Нутриціолог зауважує, що дієтичні добавки рекомендовані не всім, оскільки неможливо вивести надлишок заліза з організму, а це речовина, до якої варто ставитися з обережністю.

За матеріалами vogue.com

Популярне на VOGUE