До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зробити волосся густішим: поради фахівців

Як тонке волосся зробити густішим: відповідають фахівці.

Фото: David Ferrua

У вас тонке та слабке волосся, а ви мрієте про густі й блискучі локони? Хороша новина в тому, що досягти цього цілком реально, якщо не складати яйця в один кошик. Секрет – використовувати відразу кілька методів, що працюють на результат. Vogue зібрав поради від фахівців різних галузей, які допоможуть збільшити об’єм волосся: розумні стрижки, ефектне фарбування, інноваційні засоби для догляду, продумані укладання або невеличкі зміни в раціоні.

Реклама

Погані дні трапляються не тільки в нас, а й у нашого волосся. Але що робити, коли пласке та слабке волосся стає повсякденністю? Якщо вам це знайоме, ви не самотні, і вихід є. Та варто пам’ятати, що найчастіше видимі результати дає поєднання кількох способів. Сьогодні є продукти, які допоможуть волоссю повернутися в нормальний стан: від домішок, як-от мультиактивна сироватка для шкіри голови HairBurst, до кондиціонерів для підвищення щільності волосся, наприклад, Invanti від Aveda.

"Я вважаю, що цілісний, індивідуальний багатосторонній підхід є найефективнішим способом лікування будь-якої форми випадіння волосся, – каже Анабель Кінгслі, трихологиня та співзасновниця бренду Philip Kingsley. – Двоє людей, які страждають на випадіння волосся, можуть мати абсолютно різні метаболічні й генетичні профілі, а також спосіб життя і харчування. Однак у будь-якому разі треба оптимізувати всі можливі чинники, які можуть вплинути на цикл росту волосся, звернути увагу на роботу щитоподібної залози, рівень стресу, стан шкіри голови й самого волосся".

Фото: David Ferrua
Чинники ризику

Ключ до секрету щільного й об’ємного волосся, – виявлення причини стоншення волосся.

1. Генетика
Одним з найпоширеніших типів стоншення і випадіння волосся в жінок є андрогенетична алопеція. "Вона виникає, коли фолікули генетично схильні бути чутливими до нормального рівня циркулювальних андрогенів (чоловічих гормонів)", – каже Кінгслі. "Лікування цього захворювання потребує часу, а поліпшення, якого можна сподіватися, залежить від ступеня чутливості фолікулів і від того, наскільки сильно вже втрачена густота волосся на початок лікування. Ось чому дуже важливо звернутися по допомогу, щойно ви помітили зміни".

2. Стрес, гормональний дисбаланс та/або брак вітамінів
Досить часто, особливо в жінок, буває телогеновий тип випадіння, що характеризується надмірною щоденною втратою волосся. Це захворювання не є генетичним і може статися з кожним. "Водночас розмір волосяних фолікулів або діаметр волосся залишається незмінним, – каже Кінгслі. – Що викликає ТВ (телогенове випадіння), так це раптова і більша, ніж зазвичай, кількість волосся, що переходить з фази росту у фазу спокою (а потім випадає) у вашому волосяному циклі. Це реактивне випадіння волосся викликане внутрішнім дисбалансом або зрушенням". Воно може бути пов’язане з гормональними змінами, браком вітамінів та/або стресом.

У разі ТВ треба виявити основну причину, а потім усунути її. Наприклад, якщо ви втрачаєте волосся лише або частково через брак вітамінів або мінералів, – зміни в раціоні та харчові домішки стануть невіддільною частиною лікування. Якщо випадіння пов’язане з гіпо- або гіпертиреозом, треба приймати відповідні ліки. Що стосується стресу? Догляд за собою та повноцінний сон є ключовими моментами.

3. Надмірне укладання та необережне фарбування волосся
Надмірне укладання та фарбування – ще одні винуватці у стоншенні волосся. Термічне завивання або розгладження пасом, та вплив агресивних барвників, – можуть позбавити волосся зміцнювальних волокон і зробити його слабким. Тому, якщо є можливість, краще давати перепочити волоссю. Щоб ретельно очистити волосся, вибирайте безсульфатні шампуні та кондиціонери, наприклад, Manketti від Charlotte Mensah.

Продукти з натуральними інгредієнтами є ключовими. "Вони делікатніше очищують шкіру голови й волосся", – каже Маса Охта, провідний терапевт марки Leonor Greyl, що спеціалізується на натуральному догляді за волоссям. – "Інгредієнти можуть глибоко проникати в структуру волосся та підтримувати товщину й здоров’я волосся без синтетичного покриття". Маски й олії на ніч також допоможуть наситити волосся. Гарно зарекомендувала себе Reincarnation Mask від Bleach London.

Як зробити волосся густішим за допомогою дієти
Один з найпростіших способів зробити волосся щільнішим – це дієта й домішки. "Брак вітамінів впливає на шкіру голови та стан волосся, – каже Охта. – Якщо ви стурбовані, треба здати аналіз крові, щоб дізнатися, чого бракує у вашому організмі, і порадитися з лікарем". В іншому разі найкраще шукати полівітаміни, що містять кератин, амінокислоту L-лізин, соєвий білок, залізо, вітаміни B12 та D3. Усі ці бади покращують стан волосся. Ще один дієвий мультивітамін – Lumity Morning and Evening Female Supplement Starter Kit. Також є Hairburst та Klorane, чудові для розвязання конкретних проблем з волоссям, а Mama Mio Pregnancy Gummies – слушний варіант для вагітних жінок.

Дієтолог Мун Бедо рекомендує біотин: "Коли йдеться про відрощування волосся й поліпшення його стану, моєю секретною зброєю є біотин. Це вітамін, що зміцнює волосся, шкіру та нігті. Для отримання результату я рекомендую вживати його в рідкій формі в кількості не менш як 5 000 мг щодня. Мені подобається, як діє біотин від Life-flo. Або можна зробити вибір на користь звичайних ін’єкцій біотинового вітаміну, наприклад, крапельниць Get A Drip". Мун Бідо продовжує: "Однак, якщо ваша шкіра схильна до акне, – варто бути обережним, оскільки біотин може спровокувати його появу. Харчові джерела, багаті на біотин, – це яєчні жовтки, бобові, печінка, горіхи та насіння, які не мають провокувати появу висипів, оскільки їхня кількість не така концентрована". Крім того, варто дотримуватися простої та ситної дієти, що містить нежирні білки, листову зелень та моркву для отримання вітаміну А.

Текст: Tish Weinstock та Lauren Murdoch-Smith
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.