До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому у війну випадає волосся: говорить експерт

Чому у війну випадає волосся, як доглядати за ним у ці складні часи та що робити, якщо справи геть кепські, розповідає лікар-дерматолог, трихолог, спеціаліст з хірургічного відновлення волосся, засновник Khobzei ClinicКузьма Хобзей

Чому на фоні стресу випадає волосся?

Зараз усі масово скаржаться на випадіння волосся. Але випадіння не стається в один день – від проблеми до випадіння минає 3 місяці. Тому треба аналізувати події 3-місячної давнини. Це може бути хвороба, вітамінний дефіцит, марафон неправильного харчування, перенесений Covid-19 тощо. А випадіння волосся, пов’язане безпосередньо з війною та спричиненим нею стресом, може статися наприкінці травня.

Реклама
Отже списувати випадіння на війну некоректно. Але чим його пояснити?
  • По-перше, в періоди стресу людина схильна перебільшувати якісь речі та сприймати їх ближче до серця. На фоні стресу людина цілком здатна фізіологічне випадіння волосся трактувати як патологічне.

Випадіння – фізіологічне й нормальне. Волосся випадає щодня, у кожної людини, трішки більше або трішки менше. Головне – баланс: старе має випадати, нове – рости, щоб у довгостроковій перспективі воно встигало оновлюватися.

Звісно, можуть дебютувати рідкісні аутоімунні захворювання (наприклад, гніздові або рубцеві алопеції) – і тоді минає менш як три місяці до початку випадіння волосся, тобто процес може початися швидко. На жаль, від таких захворювань ніхто не застрахований. Але – хороші новини – вони спіткають рідко.

  • По-друге, під час війни люди можуть мити голову рідше – не щодня, а, наприклад, раз на три дні. Відповідно, кількість волосся, що мала б випадати за щоденного миття, накопичується – і починає здаватися, що волосся випадає втричі сильніше.
Що з цим робити? Як мінімізувати втрати? Може, рідше розчісуватися?

Рідше розчісуватися – точно не потрібно. Волоссю треба випадати, це його життєві цикли. Ще три місяці тому його доля була вирішена, тож немає сенсу відтягувати цей момент

Якщо не розчісуватися, буде ефект накопичення волосся. Воно зберігатиметься, але в один прекрасний день, коли ви вирішите розчесатися, його випаде реально багато. Це як не оплачувати рахунки за електроенергію і вважати себе забезпеченою людиною, а насправді це просто борг росте. Так і з волоссям: ніби волосся більше, але воно вже однаково перестало рости три місяці тому. Отже, кілька днів не вплине на процес і не зупинить випадіння.

Може, рідше мити?

Ні! Варто діяти відповідно до обставин та відчуття власного комфорту, вимог шкіри голови й волосся.

Тим, у кого є можливість, важливо не відмовлятися від гігієнічної рутини – миття, розчісування. Мити голову треба: якщо шкіра голови жирна, схильна до себореї, то накопичуватиметься шкірне сало, з’являтиметься лупа або себорейний дерматит. Це суто медичний аспект, але є ще психологічний. Людина з чистою головою краще почувається в ці складні часи – і про це кажуть багато психологів.

Які поради для тих, хто в безпеці?

Дехто переживає, що не може використовувати хороший шампунь або додатковий багатошаровий багатокомпонентний догляд. Не переймайтеся: є можливість використовувати звичний догляд – добре, немає – треба ставитися до цього філософськи. Дай боже можливість повноцінно доглядати за собою скоро з’явиться знову.

Чоловікам простіше: коротке волосся швидко оновлюється – за 2–3, щонайбільше 5 місяців. Навіть якщо шампунь "не той", є відчуття пересушеного скальпа, – все швидко нормалізується, варто лишень повернутися до звичних засобів.

У жінок трохи складніше через довжину. Проте зовнішній догляд (шампунь, бальзам) дуже нашкодити не має.

Є нюанси, що стосуються шкіри голови: на фоні стресу, під впливом викиду гормонів сальні залози можуть працювати активніше, скальп стає жирним або чутливим.

Крім того, на фоні стресу люди нерідко починають харчуватися неправильно. Іноді – за об’єктивних обставин – вживати одноманітну їжу. Брак мікроелементів, вітамінів, амінокислот впливає на стан волосся та шкіри голови, тож по змозі про раціон треба дбати.

Звісно, дехто не має можливості, дехто – бажання. Якщо психологічні аспекти заважають людини нормально жити й підтримувати себе у формі, бажано вирішувати їх з психологом. Або хоча б пити заспокійливе. Навіть якщо людина в повній безпеці та відчуває постійне пригнічення через новини, треба вдатися до медикаментозної корекції.

Для волосся важливо мінімізувати негативні зовнішні чинники, а також різноманітно, добре харчуватися. Поради для тих, хто в безпеці, – робити те, що працювало в мирний час: повноцінно харчуватися, дбати про достатній сон та свій психоемоційний стан.

Волосся – орган, що може слугувати індикатором і показувати: організм у стресі, щось негаразд, можливі проблеми. Якщо є підстави думати, що у вас можуть бути якість проблеми, якщо ви давно не перевіряли щитоподібну залозу, рівень вітамінів, заліза тощо, знайдіть час і зробіть невеликий чекап, якщо ви перебуваєте нині в безпеці, – можливо, є проблеми, які можна швидко усунути та зробити волосся кращим.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.