До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як обрати свій тон: поради відомих українських візажисток

Як обрати свій тональний засіб, питання, яке візажисти чують частіше за інші. Не варто шукати ідеальний тональний крем, краще знайти той, що підходить саме вам. Про те, як обрати той самий ідеальний тон, розповідають відомі українські візажистки: Дарія Жадан, Марта Скальська та Ольга Остапчук.

Дарія Жадан

Якщо ви власниця сухої тонкої шкіри, звертайте увагу на зволожувальні засоби легкої водянистої текстури, — вони не обтяжуватимуть. Мої фаворити: Chanel Les Beiges Eau De Teint, Kevyn Aucoin Stripped Nude Skin Tint 3 та 4 відтінки, Sisley Phyto Hydra Teint Spf 15, Perfect Complexion Improver & HD Concealer, цей продукт подвійний (тон і консилер).

Реклама
Stripped Nude Skin Tint, Kevyn Aucoin

Якщо при цьому типі шкіри у вас є якісь нюанси, які треба замаскувати, то додайте коректор (точково по обличчю) з матовим фінішем (наприклад Nars Soft Matte Complete Concealer, для світлих дівчат люблю відтінок Vanilla, а для засмаглих — Biscuit).

Soft Matte Complete Concealer, Nars

Для жирної шкіри з розширеними порами теж підійдуть легкі тони, але вже з оксамитовим матовим покриттям. Наприклад, Estee Lauder Double Wear Sheer (легкий, матовий фініш зі стійкістю в 12 годин. Дуже популярний відтінок — 2nN1, але палітра широка, тож підбирайте під себе), Estee Lauder Double Wear Stay-in-Place Makeup SPF10 (наносіть тонко вологим спонжем), Giorgio Armani Maestro Fusion Make Up Maquillage Fusion SPF 15 (додайте трохи фіксувальної пудри).

Maestro Fusion Make Up Maquillage Fusion, Giorgio Armani

Універсальне правило підбору відтінку — це взяти в магазині 3—4 різні відтінки та нанести трохи на нижню щелепу. Зазвичай на фоні решти буде один ідеальний твій. Важливо не забувати про підтон шкіри (тепла/холодна/рожева) — її можна балансувати (обирайте тон із сіруватим підтоном/оливковим/натуральним).

Оля Остапчук

Перш ніж вирішити, який тональний засіб обрати, важливо розібратися, який результат ви хочете отримати: матовий, атласний, зволожувальний чи "ефект без тону". На ринку представлена велика кількість продуктів, і підібрати той, що до вподоби, — цілком реально.

Раджу ухвалювати остаточне рішення про покупку — за денного світла. А ще — погуляти з продуктом деякий час після нанесення, щоб зрозуміти, як тон виглядає протягом дня і чи сподобається результат.

Для вибору ідеального тону і відтінку є кілька критеріїв:

Тип шкіри

Тип шкіри, який може змінюватися в різні пори року, наприклад, влітку чи взимку, — у кожного свій. Тим, хто сумнівається або просто не знає свого типу шкіри, раджу проконсультуватися з дерматологом, косметологом або уточнити у візажиста, за можливості. Кожен тональний засіб має різний склад, що допомагає полегшити життя.

Інтенсивність покриття

У кожного є власні вподобання щодо покриття: від легкого до інтенсивного. Важливо, щоб тон підійшов цим критеріям. Наприклад, BB або СС крем буде легшим, ніж звичайний тональний засіб. Спосіб нанесення також дає різний результат, але краще обрати продукт, який легко та швидко наноситься одразу.

CC крем Chanel Complete Correction

Необхідно визначити підтон шкіри

Треба визначитися, який у вас підтон шкіри — теплий чи холодний. Якщо теплий, варто звернути увагу на жовтуваті вкраплення пігменту в тоні, якщо холодний — на рожеві.

Вибір кольору

Тональний засіб має створювати ефект другої шкіри і не має виглядати як маска. Виберіть 3 відтінки, найбільш близькі до кольору вашої шкіри, та проведіть тоном лінію від нижньої щелепи/скули до шиї.

Відтінок не має відрізнятися від кольору шиї. Але всі знають, що шия та обличчя можуть мати різний підтон, особливо влітку, незалежно від того, який та в якій кількості SPF ви використовуєте. Якщо шия та руки світліші, ніж обличчя, рекомендується вибирати тон, який співпадає з ними, і водночас надати обличчю світліший відтінок. Ця стратегія допоможе зробити макіяж більш гармонійним.

Після нанесення тону варто вийти на вулицю, щоб подивитися, який вигляд він має на світлі. Це дозволить не лише роздивитися відтінок при природному світлі, а наприкінці дня зрозуміти, чи комфортно із цим тональним засобом. Після цього можна купувати свій ідеальний продукт.

Марта Скальська

Головне, що варто знати про тональний засіб, — він має тонувати. Тобто вирівнювати загальний тон шкіри (збігаючись із нею кольором). Все.

Не варто чекати від нього зволоження, матування, ліфтингу чи розгладження зморшок — ви будете розчаровані.

Максимум, що може зробити тональний засіб додатково до вирівнювання тону шкіри, — це замаскувати недоліки та висипання, але і для цього існують інші засоби — коректори та консилери. Їх ми наносимо локально там, де не впорався тональний, і таким чином уникаємо "ефекту маски" (за умови, що коригувальний засіб співпадає з кольором шкіри).

Консилер з функцією догляду за шкірою Prisme Libre, Givenchy

Бувають випадки, коли дуже кортить змінити колір обличчя на пару відтінків — "мені пасує засмага". Закликаю: не робіть цього тоном. Краще нанесіть свій звичайний тон і допрацюйте бронзерами чи шиммерами (сухими або кремовими). Рухайтесь по лініях, які швидше засмагають на сонці (вилиці, перенісся, верхня частина лобу, плавний перехід на шию та декольте), — тоді ефект буде виглядати природніше. Плюс так легше контролювати кількість "косметичної засмаги" — і людина виглядатиме як краща (засмагліша) версія себе.

Рум'яна DOUCEUR D’ÉQUINOXE, Chanel

Щоб вибрати тон, ви маєте врахувати два параметри: яку ви хочете ступінь покриття (легку прозору, середню чи щільний тон, який гарно перекриває недосконалості та вирівнює шкіру).

І другий параметр: який фініш має зробити тон на вашій шкірі – матовий, звичайний чи вологий. Це питання до типу шкіри і до вподобань в макіяжі. Комусь подобається тренд на вологий блиск, а хтось від природи має блискучу жирну шкіру і мріє той блиск прибрати.

Зволожувати ж мають крем та сироватка, захищати від сонця — SPF, маскувати — пудра, робити макіяж стійким — фіксатор для макіяжу; засмагу краще імітувати краплями для засмаги. А тональному залиште його функцію — вирівнювати тон.

Сонцезахисний спрей для підготовки та фіксації макіяжу Prep & Glow, Givenchy, SPF 45

І ось тут уже питання, у якому стані ваша шкіра, і як ви хочете її бачити: якщо вона потребує маскування досить великих за площею недоліків (пігментні плями, розацеа, синці від інʼєкцій чи процедур, алергії тощо, тоді є сенс користуватись тоном з гарним ступенем покриття. Наприклад, Double Wear Estee Lauder.

Double Wear, Estee Lauder., SPF 10

Якщо недоліки мають локальний характер (поодинокі висипи чи плямки, кола під очима тощо), тоді доцільно обирати тональний середнього ступеню покриття. Таке можна знайти у La Mer, Shiseido Tint тощо. Доопрацювати проблемні ділянки можна окремо, більш щільним коригувальним засобом.

Тональний флюід Synchro Skin Self-Refreshing Tint Fluide SPF20 Shiseido

Якщо шкіра майже немає недоліків, то немає й потреби обтяжувати її щільним тональним — оберіть ВВ-крем або тінт з легким покриттям. А ось фініш тону обирайте за типом шкіри. Навіть легкий тон може мати вологе покриття (як MAC Face & Body) або матове (сироватка з тоном Sérum de Teint Biologique Recherche).

Sérum de Teint Biologique Recherche

Вологий фініш підійде тим, у кого шкіра суха або має лущення (наприклад, після пілінгу). Він допоможе приховати проблему і майже не підкреслить зморшки (що теж є частою проблемою сухої шкіри). Якщо обрали тон з вологим фінішем, то пудрою вже не користуйтесь, а зафіксуйте макіяж спреєм для фіксації.

Спрей-фіксатор макіяжу Fix It Forget It Setting Spray, Lancome

Але цей метод для жирної шкіри не підійде, тому для неї візьміть тон з нейтральним або матовим фінішем і закріпіть макіяж пудрою. Саме вона буде гарно матувати шкіру (впродовж дня неодмінно користуйтеся абсорбувальними серветками).

Матувальна тональна основа Parure Gold Skin Matte, Guerlain

Як обирати колір

Існують міфи, що варто пробувати відтінок на зап'ястках, шиї, декольте. Насправді треба тестувати його на обличчі. Розпитайте консультантів про підтони — вони бувають нейтральні, жовтуваті або рожеві, — і намагайтеся потрапити точно в колір.

Звісно, один колір на всі пори року не підійде. Якщо ви знайшли тональну основу, яка подобається вам за покриттям та якістю, то купіть її у двох відтінках: більш темний — на літо, світліший — на зиму. Їх можна буде міксувати протягом року і завжди мати ідеальний відтінок, що співпаде з тоном вашої шкіри.

Помилки

Головна помилка — це те, що зазвичай ми очікуємо від тону занадто багато: і зволоження, і захисту, і ще усіляких функцій. Насправді важливо добре готувати шкіру перед нанесенням тональної основи. А щоб тон тримався довше і мав кращій вигляд, обирайте вірні засоби для догляду. Так, якщо шкіра суха, надавайте перевагу зволожувальним сироваткам та засобам з SPF.

Якщо шкіра жирна чи комбінована — тонізуйте, зволожуйте, матуйте ділянки тоніками чи базами під макіяж, і тільки потім — робіть мейкап.

Purifying Balancing Lotion Tropical Resins, Sisley

Більш засмагла шкіра досягається не тоном, а тінтами, містами — вони є безпечними та легкими у використанні. Тоді додайте трохи легкого сяяння — і літній образ готовий.

Ще одна помилка — камуфлювати все обличчя цілком. Повне тонування підходить лише при акне чи розацеа. Якщо є одне-два висипання, краще нанести на все лице прозорий або середній тональний засіб та допрацювати недосконалості консилером — так все, що треба, буде закамуфльовано без ефекту маски.

Поради з нанесення

Святковий макіяж варто робити щільнішим (використовуйте відповідний засіб), наносити більше пудри. Але головний секрет — "тачапи" (від англ. touch up — "поправити". — Ред.). Жоден макіяж не тримається весь день, тому потрібно мати із собою засоби, які дозволять поправити макіяж, щоб бути свіжою протягом усього свята. Саме так відбувається на зніманнях: поруч завжди є візажист, щоб поправити тон, помаду тощо. Будьте самі собі візажистом, щоб підфарбувати губи, відновити консилер.

Неочевидне

Під час знімань професійні візажисти можуть тонувати вушка чи декольте, навіть руки та ноги. Але в реальному житті я би це не повторювала — можна замастити одяг. До того ж це має дивний вигляд — дуже незвично бачити зафарбовану шию чи вуха. Тому ці місця можна покрити хайлайтером або олійкою із сяянням — так естетичніше та привабливіше.

Навіть якщо колір плечей не співпадає з кольором обличчя (таке часто буває після відпочинку, коли ми фанатично оберігаємо від сонця обличчя, а тіло трохи засмагає), — не намагайтеся максимально "підігнати" все під один тон, просто додайте трохи бронзеру по контуру обличчя.

Бронзер, Clarins Bronzing Compact

Власний лайфгак

Я користиуюсь різними тональними засобами — цікаво досліджувати різні бренди. Люблю, коли тон непомітний на шкірі, тому обираю або тінти — легкі тональні, або ВВ-крем. З останнім варто бути обережними — ВВ та СС "підлаштовуються" під колір шкіри, тобто починають взаємодіяти з киснем і подеколи темніють. Це трапляється здебільшого у двох випадках: коли якість засобу сумнівна, або коли засіб так взаємодіє із засобами догляду, нанесеними перед ВВ чи СС.

BB Cream Nude, Erborian

Напівпрозорий ефект тону досягається, якщо додати краплю тону до свого звичайного зволожувального засобу або SPF-крему. Біля носа, під очима, навколо рота можна використати консилер, якщо є така необхідність. Я роблю саме так; іноді закріплюю засоби пудрою, іноді ні — це залежить від стану шкіри та вологості клімату. До чого це я? — просто раджу кастомізувати макіяж під обставини та стан і потреби шкіри. Навіть зміна засобів для догляду та процедури у косметолога впливають на те, як лягає, тримається та який вигляд має тон. Тому не сподівайтеся, що, якщо ви знайшли свій тональний засіб, — це на все життя.

І врешті — не засмучуйтеся, якщо ви придбали тон — і він не підійшов. Навіть професіональні візажисти все життя шукають той самий ідеальний консилер і тон.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.