До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Що таке нейрокосметика — нове покоління засобів, яке підкорило світ

Нейрокосметика нове покоління засобів, які працюють з емоціями, щоб змінювати шкіру

Реклама.

У квітні цього року паризький Дім Sisley оголосив про запуск нового бренду NEUR|AÉ (neur — грецькою "нерв"; ae, скорочення від англійського action on emotions, — "вплив на емоції"). Буквально, ці засоби обіцяють працювати зі шкірою через відчуття. Вже за кілька тижнів найпопулярніший в лондонському універмазі Harrods британський бренд косметики Charlotte Tilbury випустив нейропарфуми — шість ароматів із приміткою neuroscents, які мають підносити настрій. Серед назв — Joyforia (від англ. joy, "радість" та euphoria, "ейфорія") та Calm Bliss ("благословення спокоєм").

Що це за велнес-бум та чи не є нейрокосметика чимось на кшталт магічних кристалів, коли засоби з привабливим дизайном "під інстаграм" мають ефект плацебо? Відповідь розлога і довга, але якщо коротко: нове покоління б’юті-продуктів ґрунтується на потужній науковій базі, сформованій роками досліджень.

Те, що емоційний стан впливає на шкіру ("обсипало на нервах"), відомо споконвіку. Засновниця французького бренду Payot Надя Пайо, одеситка за походженням, ще у 1920 році пропагувала ідею, що красивою може бути тільки щаслива жінка. Проте наукові докази зв’язку стану шкіри та діяльності мозку з’явилися лише нещодавно.

Спочатку було слово

Термін "нейрокосметика" запропонував 2007 року французький дерматолог, професор, керівник відділення дерматології в університетській лікарні Бреста (Франція) Лоран Мізері. Він описує це як "продукти зовнішнього застосування, що діють на нервову систему шкіри або на її медіатори, не поглинаючись".

"Це засоби на перетині косметології й нейробіології, — розшифровує Анна Яцевська, засновниця київського закладу естетичної медицини Krasota Clinic. — В їхньому складі є активні інгредієнти, подібні за структурою до нейромедіаторів — речовин, які виділяються організмом у відповідь на внутрішні й зовнішні стимули та регулюють функції шкіри".

Мова клітин

Як це працює? "Шкіра є найбільшим і найскладнішим органом людського тіла. Як і нервова система, вона походить від ектодерми, зовнішнього зародкового шару ембріона на ранніх стадіях розвитку, ось чому її називають третім мозком", — пояснює Андреа Кучінелло, голова підрозділу досліджень та розвитку іспанського косметичного бренду Rhea, який спеціалізується на догляді за чутливою шкірою.

Поверхню шкіри можна розглядати як пасивний бар’єр, але насправді вона безпосередньо пов’язана із центральною нервовою системою і може вважатися органом чуття. Рецептори, які реагують на світло, запахи та смаки, є в різних її клітин, від основних кератиноцитів та меланоцитів, відповідальних за відтінок шкіри, до фібробластів, що синтезують колаген та еластин, і волосяних фолікулів.

Тривога і стрес розпізнаються рецепторами як подразник, і внаслідок стан шкіри за псоріазу, атопічного дерматиту, себорейного дерматиту та розацеа може загостритися. Натомість рецептори гіркого смаку в шкірі активують захисну дію проти старіння. Саме тому в націлених на них косметичних продуктах — великий потенціал.

Сфери впливу

Вчені лабораторій Sisley, де народився NEUR|AÉ, у співпраці з професорами наукової організації Mind Insight та з дослідницькою установою Neuron Experts, яка спеціалізується на вивченні нейроактивних сполук, досліджували вплив різних інгредієнтів на емоційний стан і шкіру. З’ясувалося, що екстракт цикорію стимулює вироблення в мозку бета-ендорфіну, що допомагає шкірі відновлюватися, а також обмежує синтез кортизолу, який асоціюється зі стресом та загострює чутливість шкіри. А екстракт рослини Scutellaria Alpina, або шоломниці, впливає на рецептори ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти) — нейромедіатора, який тамує стрес і тривогу, а також знімає запалення.

Результати перевершили очікування: заспокійлива сироватка NEUR|AÉ Harmonie знижує кортизол у шкірі більше ніж на третину — для цього знадобився 21 день.

Не лише біохімія

У популярній книзі "Естетичний інтелект" експертка з інноваційного маркетингу предметів розкоші Полін Браун, яка на початку кар'єри працювала в Estée Lauder, а згодом очолювала підрозділ LVMH у Північній Америці, пише: "Радість, щастя, захват — будь-який гострий наплив приємних емоцій — сприяють зниженню серцевого тиску, зміцнюють імунітет і підвищують нашу продуктивність. Ці емоції виникають, зокрема, завдяки яскравим кольорам, приємним звукам, гармонії симетрії". Чому б дотику крему не працювати так само, викликаючи каскад приємних почуттів? "Запах, колір, текстура засобу можуть зумовити викид біохімічних медіаторів задоволення, як-от серотонін, дофамін і ГАМК", — додає Кучінелло.

Анна Яцевська зауважує, що сенсорна дія — важливий аспект нейрокосметики. Крім підтримки здоров’я шкіри, вона здатна впливати на рецептори, викликаючи задоволення, розслаблення, гарне самопочуття. Саме із цією метою в нічні креми можуть додавати компоненти, які покращують якість сну, — пептиди, екстракти лаванди, шоломниці, азійської центелли, завдяки чому зранку людина почувається спокійнішою, має кращий настрій — і здоровий відтінок обличчя.

Що в банці

Серед нейрокосметичних інгредієнтів є ті, що взаємодіють з нервовими рецепторами шкіри опосередковано — ніацинамід, кофеїн, екстракти центелли азійської, грибів, безліч пептидів, — їхня дія накопичувальна. Інша категорія — ті, що дають миттєвий охолоджувальний або зігрівальний ефект; це досягається через роботу з нейросенсорними рецепторами. Охолоджувальні інгредієнти, наприклад, ментол, створюють відчуття спокою та свіжості, знімають свербіж: саме тому його часто застосовують в засобах для шкіри голови. А ось екстракти стручкового перцю й імбиру, метилнікотинат або ванілілбутиловий ефір — навпаки, мають зігрівальний ефект. Їх використовують у пламперах для губ, додають у ліполітичні засоби (тоді створюється відчуття, що спалюється жир), в засоби після тренувань, що полегшують крепатуру.

Навіть якщо ви чуєте про нейрокосметику вперше, цілком можливо, що на вашій поличці у ванній вона вже є. "Всі засоби, які ми використовуємо, щоб заспокоїти шкіру, — нейрокосметичні, адже вони взаємодіють з нервовою системою, — каже Тійна Орасмяе-Медер, дерматокосметологиня, засновниця бренду Meder: його сироватка Redapax — у списку найпопулярніших призначень британських лікарів за розацеа. — Освітлювальні засоби — це технічно також нейрокосметика. Адже пігментні клітини меланоцити одночасно є клітинами нервової системи. Якщо геть спрощено, то все, що впливає на чутливу шкіру, її колір, бар’єрну функцію, — це нейрокосметика".

Обережно, крихке

Все, що подразнює нервову систему, роз’ятрює й шкіру, а будь-які агресивні косметичні процедури та інгредієнти в сироватках і кремах призводять до підвищення рівня стресу. "Тому, коли ми надто радикально намагаємося вплинути на шкіру, це шкодить усьому організмові, — каже Орасмяе-Медер. — Це пояснюється феноменом інтерконекту, взаємозв'язку між кожною клітиною тіла. Коли шкіра запалена, це впливає на інші органи, зокрема печінку, нирки, легені". Вона радить обирати ті засоби, які оздоровлюють шкіру і через це добре впливають на нервову, імунну, ендокринну системи. Якщо бонусом зменшаться зморшки чи пігментні плями, це чудово.

Цю ідеологію поділяє зіркова лікарка-косметологиня Барбара Штурм, серед клієнтів якої — акторка Флоренс П'ю, дизайнерка Вікторія Бекхем та супермодель Кейт Мосс. Барбара не радить своїм пацієнтам агресивні лазерні процедури та хімічні пілінги, які руйнують захисний бар’єр шкіри й подразнюють її.

"Дуже довго косметика зосереджувалася на "активах" та ефективності, яку можна виміряти та довести — каже Андреа Кучінелло. — Зараз люди прагнуть спокою — і косметика знову стає передусім ритуалом краси, що дарує насолоду".

Meder

Натуральні пробіотики, отримані з молочнокислих бактерій грецького йогурту, підтримують баланс мікробіому шкіри, пептиди усувають пігментацію, а альфа-арбутин та ресвератрол відновлюють тон.

Освітлювальна маска з біорозкладаного матеріалу Lumino-Derm, Meder by Dr Tiina Meder

Chanel

У складі, окрім заспокійливої ванілі плосколистої, — потужні хронопептиди природного походження, які посилюють механізми регенерації шкіри, що активізуються вночі. Унікальна мікрокрапельна текстура засобу перетворює його нанесення на суцільне задоволення.

Потужні хронопептиди посилюють механізми НІЧНОЇ регенерації, а мікрокрапельна текстура засобу перетворює нанесення на суцільне задоволення.

Відновлювальний нічний концентрат Sublimage L'extrait De Nuit, Chanel

The Nue Co.

Свіжі й гострі парфуми Mind Energy з нотами мускатної шавлії, ялівцю, рожевого перцю, гвоздики та кориці бадьорять розум і підвищують уважність незгірш за чашку рістретто.

Парфуми Mind Energy, The Nue Co.

Sensilis

Сироватка з вітаміном С та феруловою кислотою чудова навіть для надчутливої шкіри, зокрема з розацеа: захищає від забруднень довкілля та робить тон обличчя яскравим і чистим.

Інтенсивна антиоксидантна сироватка з вітаміном С та феруловою кислотою Supreme Booster, Sensilis

Rhea Cosmetics

Пишний, як вершки в тістечку "Сент-Оноре", крем швидко заспокоює подразнену, схильну до почервоніння шкіру завдяки суміші керамідів, екстрактів зародків пшениці та сої, олій жожоба, ши, мурумуру й авокадо.

Заспокійливий крем для обличчя LeniCream, Rhea Cosmetics

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.