До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Розацеа: що це за стан та що про нього потрібно знати

Про симптоми, ознаки та лікування розацеа розповідають косметологиня, тренерка бренду Sensilis Анастасія Мельник, засновниця Krasota Clinic Анна Яцевська та засновниця, СЕО Complete SPA, тренерка Nelly De Vuyst Ірина Грибан.

Які симптоми натякають на розацеа?

"До симптомів розацеа належать дрібні капіляри та судинні сіточки, що помітні неозброєним оком, схильність до набряків в ділянках щік та носу, часте почервоніння обличчя, особливо навколо носу та щік, дрібна висипка на обличчі, поява папул та пустул, що нагадують акне, та виражене відчуття печіння в ділянках щік", — пояснює Анастасія Мельник.

Реклама

Ірина Грибан описує симптоми, які важливо не пропустити на ранній стадії захворювання:

  1. почервоніння та потовщення шкіри. Короткотривале (а згодом постійне) почервоніння обличчя є одним із основних первинних симптомів розацеа;
  2. підвищена чутливість: реактивність на косметичні засоби та зовнішні подразники, як-от холод, вітер або тепло, спеції, червоне вино;
  3. поява вузликів та висипань (особливо на носі);
  4. свербіж очей. Розацеа може розповсюджуватись на очі, що проявляється сухістю, свербежем та подразненням.

Як діагностують розацеа?

Досвідчені дерматологи використовують кілька критеріїв для діагностики розацеа, зазначає Ірина Грибан:

  1. збір анамнезу;
  2. встановлення, у який момент або період життя виникла гіперчутливість та на які тригерні фактори реагувала шкіра;
  3. дерматоскопічний огляд — він дозволяє ідентифікувати запалення судинної сіточки та первинні чи вторинні ознаки прояву розацеа.

Які салонні процедури заборонені в догляді за шкірою з розацеа?

Анна Яцевська пояснює, що категорично заборонено робити механічні і вакуумні чистки — вони травмують судини та шкіру. Мікроопіки від кислотно-хімічних пілінгів будуть стимулювати запалення і зростання судин.

Також протипоказані лазерні шліфування, класична біоревіталізація, радіочастотний ліфтинг, електропорація, дезінкрустація, вапоризація обличчя, дермабразія та масаж, що розігріває.

Які компоненти шукати в засобах у догляді за шкірою з розацеа?

"Передусім це компоненти, що чинять заспокійливу дію, — каже Анастасія, — біоекстракти рослин, на кшталт центелли азіатської, алое, ромашки". Вона додає, що для зменшення почервоніння та судинних проявів допоможуть гіалуронова кислота, вітаміни А, С, Е, азелаїнова кислота й інноваційний інгредієнт CM-Naringenin Chalcone, доступний у спеціальних засобах бренду Sensilis.

Лосьйон Azelaic [Peel], Sensilis

Мельник наголошує, що всі терапевтичні продукти, включно з належним домашнім доглядом, пацієнтам з діагнозом розацеа мають бути підібрані індивідуально дерматологом або фахівцем-косметологом.

Ірина Грибан радить засоби для догляду, які не подразнюють шкіру та захищають від впливу сонця (захист від UVA/ UVB з SPF 30 або вище).

Сироватка для жирної шкіри, а також для шкіри з симптомами розацеа та акне Biocalm, Nelly De Vuyst

Краще обирати нехімічні (мінеральні) протисонцеві фільтри на основі діоксиду цинку або титану.

Анна Яцевська радить засоби бренду Bella Aura — вони спеціально створені для догляду за шкірою з розацеа.

Які табу існують у догляді за шкірою з розацеа?

Анастасія Мельник застерігає від використання засобів зі спиртами, АНА/ВНА кислотами, скрабів з абразивними частинками, хімічних пілінгів, міцелярної води без подальшого вмивання, некоректно підібраних похідних вітаміну А. Останні мають призначатися виключно дерматологом-косметологом, але варто знати, що найкраще переносяться інкапсульовані ретиналь або ретиніл пальмітат.

Яке існує лікування розацеа?

"Незважаючи на те що розацеа є хронічним захворюванням, правильна діагностика та ефективне лікування можуть пом'якшити прояви та покращити якість життя, — говорить Ірина Грибан. — Розацеа може бути викликом для тих, хто стикається з нею, але з правильною діагностикою та лікуванням можна значно полегшити її вплив на життя. Ось способи лікування:

  1. ліки, які покращують тонус судинної сітки, зазвичай рослинного походження: екстракти кінського каштану, берези, рускоргетину, засоби із вмістом вітамінів С, Е, A, F, рутину;
  2. харчування та спосіб життя: для виключення тригерних факторів, рекомендується переглянути меню та звички, оскільки деякі продукти (гостра, пікантна їжа, гарячі напої, алкоголь) та реакція на стрес можуть посилювати симптоми;
  3. захист від сонця: обовʼязкове використання засобів з мінеральними SPF-фільтрами;
  4. місцева терапія. Варто підбирати косметичний догляд, який буде знижувати чутливість шкіри та нормалізувати мікрофлору: легкі кремоподібні очищувальні засоби без сульфатів, віддушок та фталатів, тонізувальні засоби із заспокійливими та зволожувальними властивостями для відновлення мікробіому шкіри та зволоження;
  5. лазерна терапія: процедури можуть допомогти зменшити висипання та вузлики, видалити судинні зірочки, але вони завжди мають тільки короткостроковий ефект.
Сироватка проти розацеа Red-Apax, Meder

Якщо нічого не робити з розацеа, може, саме мине?

Розацеа потребує нагляду та терапії, без яких вона прогресуватиме і призведе до появи виразних важких симптомів, — каже Анастасія Мельник. — Хвороба може бути виведена в ремісію, під час якої не буде виникати погіршень стану шкіри. Проте в разі відсутності належного догляду та лікування розацеа має високу тенденцію до загострення, важкого перебігу та переходу до подальших стадій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.