До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Роман з каменем: чому мінерали – майбутнє догляду за шкірою

Догляд майбутнього багатьма вбачається чимось надзвичайно футуристичним. Втім, усе набагато простіше, як і належить бути всьому геніальному. Мінерали походять із земних надр – гірських порід, ґрунту та води, й експерти прогнозують, що "мінеральна" тенденція неодмінно прогремить уже наступного року.

Фото: архів Vogue

"Після пандемії ми спостерігаємо сплеск профілактичних заходів у велнесі та 360-градусний фокус на здоров’ї, — каже вчена-косметологиня Наушін Куреші. – Подібно до того, як люди щодня вживають полівітаміни та інші добавки для внутрішнього здоров’я, тепер вони починають розуміти, чому настільки важливий повний набір мінералів і вітамінів, що потрапляють безпосередньо на шкіру".

Реклама

Насправді це явище зовсім не нове: люди тисячоліттями використовували у своїй рутині багаті на мінерали формули, як-от магній і сіль для зняття стресу або золоті маски, гідні Instagram, щоб підтягнути шкіру та поліпшити її структуру. Але завдяки інноваціям у сфері догляду за шкірою ці інгредієнти використовуються набагато краще й ефективніше, що дає неймовірний результат.

Відновлювальна зміцнювальна сироватка для шкіри голови з високою концентрацією рослинних екстрактів, протеїнів, вітамінів і мінералів, Hair Rituel by Sisley Paris

Як мінерали діють на шкіру? Насамперед вони посилюють зв’язок між клітинами шкіри, а це поліпшує їхнє здоров’я – а добре здоров’я клітин неодмінно означає кращу, збалансованішу та гарнішу шкіру. "Клітини шкіри спілкуються одна з одною через обмін мінералами", — пояснює Куреші. "Дисбаланс або зниження будь-якого мінералу неухильно спричиняє неправильну комунікацію клітин, що зрештою може призвести до смерті клітини". Місцеве застосування мінералів (це дуже маленькі молекули, які легко проникають через шкіру) також сприяє кращому абсорбуванняю та подальшій дії в клітинах шкіри.

Одним із ключових інгредієнтів, який, зі слів Куреші, багатий на мінерали (і вітамінами), є водорості, позаяк вони були одними з перших живих організмів і мають чудодійні властивості, що, як відомо, корисні для людей із захворюваннями шкіри, такими, як псоріаз, акне та екзема. Водорості містять колосальну кількість мінералів, як-от магній, залізо, йод, кальцій і калій, існує також різноманітний спектр водоростей, доступних у нашому довкіллі, а також "підвищується зацікавленість щодо їхнього використання через тенденцію прагнення до природної краси та застосування натуральної сировини", – зауважує дерматологиня-консультантка Анджалі Махто. "Існує безліч причин використовувати у догляді за шкірою водорості – це й неперевершені зволожувальні якості, і здатність поліпшувати текстуру шкіри, а також властивості сонцезахисного крему, залежно від типу водоростей", – додає вона. Водночас вона погоджується з Куреші, що користь для шкіри буде різною з огляду на склад і концентрацію водоростей, що використовуються у формулі продукту. Зараз існує низка компаній, які роблять акцент на прісноводних та морських водоростях, — зокрема, бренди Algenist і Haeckels.

Інші чудові мінерали, які варто додати до своєї щоденної рутини, містять колоїдне срібло та золото, цинк, мідь і навіть алмаз. "Науково доведено, що оксид міді зменшує тонкі лінії та зморшки, а також покращує еластичність, допомагає загоювати рани й долає низку інших проблем зі шкірою, — каже фахівчиня Жасміна Віко. – Пептиди міді теж чудові, бо вони глибоко проникають у шкіру, під епідерміс, спонукаючи шкіру виробляти колаген і еластин". Знайдіть мідь, наприклад, у сироватці зі скваланом і мідним пептидом Biossance Rapid Plumping Serum і Liquid Peptides від Medik8.

Liquid Peptides від Medik8

Колоїдне срібло відоме своїми протимікробними й антибактеріальними властивостями – воно чудово загоює, тому його часто можна знайти у формулах продуктів для лікування вугрів, розацеа або шкіри, схильної до екземи. Засіб для обличчя Promise Keeper Blemish Sleeping Facial від Allies of Skin та тонік для шкіри Silver Skin від Omorovicza допомагають очистити закупорені пори та заспокоїти шкіру.

Silver Skin від Omorovicza

Тим часом моделі із золотими масками на обличчі, які люблять хизуватися в соціальних мережах, отримують набагато більше, ніж просто купу лайків в Instagram. "Колоїдне золото активує механізм клітинного оновлення шкіри й еластичність, зводить нанівець зморшки та в’ялість, — розповідає Віко. – Це робить шкіру набагато пружнішою, водночас уповільнює ослаблення колагену, поліпшує кровообіг і функцію шкірного бар’єру та загалом сприяє сяянню шкіри". До того ж, колоїдне золото чудово захищає від подразників і алергенів, тому його варто спробувати, якщо ваша шкіра реактивна або потребує дбайливого догляду. Спробуйте маску Precious Gold Vitality від Clé de Peau Beauté та відчуйте дорогоцінний дотик, що позбавляє від ознак часу.

Precious Gold Vitality від Clé de Peau Beauté

У культових формулах, на кшталт Elemis Pro-Collagen Marine Moisture Essence, ви знайдете магній – мінерал, який допомагає уповільнити передчасне старіння. "Він також допомагає зменшити жирність шкіри та позбутися прищів", – додає Віко.

Elemis Pro-Collagen Marine Moisture Essence

Новий Electro-Lite Energizing & Brightening Gel Cleanser від FaceGym містить серед іншого магній, сприяє у відновленні балансу та заспокоює шкіру.

Electro-Lite Energizing & Brightening Gel Cleanser від FaceGym

А цинк, який регулярно входить до складу мінеральних сонцезахисних кремів, як-от Summer Fridays ShadeDrops Broad Spectrum SPF30 Mineral Milk Sunscreen, не тільки чудово захищає шкіру від UVA та UVB променів, але й показує себе як гарний протизапальний інгредієнт, допомагаючи загоєнню і заспокоєнню шкіри.

Summer Fridays ShadeDrops Broad Spectrum SPF30 Mineral Milk Sunscreen

Новий найкращий друг вашої шкіри? Звісно, алмаз – завдяки своїй здатності освітлювати, ніжно відлущувати шкіру та стимулювати вироблення колагену. 111Skin's Celestial Black Diamond Serum поєднує алмазну пудру з коренем солодки, щоб вирівняти тон шкіри.

111Skin's Celestial Black Diamond Serum

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.