До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українські науковиці, яких має знати весь світ. Олена Пчілка

У березні стартував п'ятий сезон премії L’Oréal – UNESCO "Для жінок у науці". З цієї нагоди vogue.ua розповідає про видатних українських науковиць. Героїня чергового матеріалу українка, "королева мати" Олена Пчілка, яку можна справедливо вважати однією з перших українських феміністок.

Олена Пчілка (справжнє ім'я – Ольга Косач, у дівоцтві – Драгоманова)

Реклама

Українська письменниця, перекладачка, етнографиня, публіцистка, учасниця феміністичного руху, членкиня-кореспондентка Всеукраїнської академії наук, мати Лесі Українки

Родина

Ольга Косач походила з роду Драгоманових та виросла в заможній родині. Її батько здобув юридичну освіту в Петербурзі, а повернувшись додому в Гадяч, мав приватну юридичну практику, цікавився літературою й етнографією, друкував у столичних альманахах власні вірші й переклади Ламартіна і Шатобріана. Був завзятим етнографом, полював на зразки народної творчості (ця його пристрасть певною мірою передалась і Лесі). Мати з козацько-старшинського роду була дочкою повітового поміщика, багато читала, була непересічною наставницею, мала гострий розум та інтуїцію. В сім’ї росло три сини й три дочки.

Освіта

Ольга здобула початкову домашню освіту, згодом навчалася в Київському пансіоні шляхетних панянок. У Києві під впливом старшого брата, Михайла Драгоманова, ввійшла до об’єднання ліберальної інтелігенції "Громада", де й познайомилася з майбутнім чоловіком, молодим адвокатом Петром Косачем. По заміжжі 19-річною переїхала у Звягель (Новоград-Волинський).

Вона була рольовою моделлю для своїх чотирьох доньок — носила фешенебельні сукні, обожнювала українське вбрання. Не бажаючи віддавати дітей до зросійщеної школи, до певного віку вчила дітей (4 доньки, 2 сина) самотужки — музики, малювання, мов, риторики.

Здобутки

У 1876-му, коли Емським указом були заборонені друк і завезення українських книжок, переклади, вистави й викладання у школі українською, Ольга почала перекладати класику: з німецької, данської, французької, польської, російської. А ще – вигадувала неологізми: завдяки Олені Пчілці, наприклад, маємо прикметники "палкий" і "променистий". 1876 року видала фундаментальну працю "Український народний орнамент": 298 зразків вишивок, 31 таблиця візерунків, 23 візерунки для писанок.

Книгу створено в рамках проєкту "Вишивка етнографічна "Український народний орнамент: вишивання, тканини, писанки" О. П. Косачева, Київ, 1876", присвячено першій ґрунтовній етнографічній роботі з української орнаментики Ольги Петрівни Косач (Олени Пчілки)

Творчість

У віці 30+ Олена Пчілка стала відома як поетка, а в 37 вже мала першу збірку "Думки-мережанки". Тоді ж долучилася до жіночого руху. Написала феміністичні повісті "Юдіта", "Козачка Олена", "Діброва", де вивела образи освічених патріоток, а вінцем стала повість "Товаришки" — про студенток Цюрихського університету, яка вийшла 1887 року в альманасі "Перший вінок" у Станіславові.

Наприкінці 1890-х родина перебралася до Києва, де Олена Пчілка очолила літвідділ "Київського літературно-артистичного товариства". ЇЇ відданість промоції українського була така потужна, що 30 серпня 1903 року на відкритті пам’ятника Іванові Котляревському в Полтаві Олена Пчілка єдина з присутніх виголосила промову українською. 1906 року вона організовує й самотужки видає часопис "Рідний край", а за два роки — ще й додаток до нього, журнал для дітей "Молода Україна" (саме з нього малеча дізнавалася про Гулівера, Кицьку, яка гуляла де собі знала, та Скруджа). З 1925-го і до самої смерті була членкинею-кореспонденткою Академії наук.

Про Премію

Фундація L’Oréal спільно з UNESCO започаткували в 1998 році програму, спрямовану на зміцнення позицій жінок у науці, підтримку провідного наукового досвіду і сприяння талановитим жінкам-науковицям у визнанні. З метою підтримки наукового потенціалу в Україні премія L'Oréal — UNESCO "Для жінок у науці" організовується в Україні з 2018 року. У 2023 році українська премія реалізується вже п’ятий рік поспіль і є частиною глобальної програми L’Oréal — UNESCO "Для жінок у науці", яка цьогоріч відзначає 25-річчя. Мета премії — підтримати й відзначити талановитих жінок-науковиць і заохотити молодих жінок обирати наукові професії та допомагати їм у їхній кар’єрі.

Від самого запровадження програми "Для жінок у науці" у 1998 році понад 4100 талановитих молодих жінок-науковиць, серед яких кандидатки наук та аспірантки, здобули визнання й підтримку в 110 країнах, а п’ять – отримали Нобелівську премію

З 6 березня до 31 травня 2023 року включно триватиме збір заяв через спеціальну онлайн-платформу. До участі запрошуються громадянки України віком від 18 до 40 років, які професійно проводять наукові дослідження в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика), мають науковий ступінь, публікації в журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopusта/абоWebofScience, та є соціально активними в популяризації науки. Їхнє інформування про правила програми здійснюватиметься на платформі.

Кожну заяву оцінюватиме незалежне журі програми, до складу якого входять експерти та експертки з різних галузей науки. Членами журі премії є провідні науковці України, які є визнаними фахівцями у STEM-галузях.

Наступним етапом премії стане відбір поважними членами журі десяти фіналісток для участі у співбесідах у вересні 2023 року та оголошення трійки переможниць у листопаді 2023 року. Про спосіб та місце оголошення буде повідомлено окремо на сторінці Facebook та на офіційному сайті компанії. Кожна лауреатка отримає грошову премію в розмірі двісті тисяч тисяч гривень після відрахування обов’язкових платежів та зборів, яка може бути використана переможницями на власний розсуд.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.