Чому тофу — мастхев вашого сніданку
Тофу є традиційним продуктом азійської кухні і особливо популярний в Японії. Він належить до основних інгредієнтів у щоденному раціоні японців: без тофу не обходиться жодне приймання їжі, в особливості сніданок. Завдяки поживним речовинам, як-от білок, незамінні амінокислоти, Омега-3 жирні кислоти та залізо, цей продукт сприяє довголіттю. Чим тофу такий особливий і скільки потрібно його з'їдати, щоб отримати максимальну користь?
Що таке тофу?
Тофу — це продукт на основі сої, який отримується в процесі коагуляції білків соєвого молока, подібно до виробництва сира тваринного походження. Багатий високоякісними білками, він є одним із основних джерел рослинного білка для тих, хто дотримується вегетаріанства або веганства. Тофу навіть називають "веганським м'ясом".
Корисні властивості тофу
- Високоякісний білок: у 100 грамах тофу міститься близько 8-10 грамів білка, що робить його ідеальною альтернативою м'ясу. Білок у тофу є повноцінним, тобто він містить усі незамінні амінокислоти, необхідні організму для росту, відновлення тканин та генерації ферментів та гормонів.
- Корисні жири: тофу є чудовим джерелом ненасичених жирів, які допомагають підтримувати здоров'я серцево-судинної системи. У тофу також містяться омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію та сприяють здоров'ю мозку.
- Мінерали та вітаміни: тофу багатий кальцієм, залізом, магнієм та калієм, а також вітамінами групи B (за винятком вітаміну B12, який присутній лише в продуктах тваринного походження). Кальцій у тофу особливо важливий для здоров'я кісток і легко засвоюється організмом, що робить його ідеальним для людей, які не вживають молочні продукти.
- Низька калорійність: 70-100 калорій на 100 грамів тофу роблять його відносно низькокалорійним продуктом та гарним доповненням до раціону тих, хто контролює вагу.
Додайте тофу до ваших сніданків
Японія відома одним із найвищих показників тривалості життя у світі. Серед факторів, що цьому сприяють, є харчування, а саме наявність багатих поживними речовинами продуктів, як-от тофу, рекомендованого дієтологами. У японській кухні тофу вживають щодня у багатьох варіаціях: від пікантних страв на кшталт місо-супу та юдофу (тофу в бульйоні), до десертів, як тофу кінако (тофу з підсмаженим соєвим борошном та цукром). А ще тофу завжди задосить у традиційних японських сніданках.
Японська дієта відома збалансованістю: у ній гармонійно сусідять фрукти, овочі, риба та цілозернові продукти. Завдяки вмісту рослинних білків тофу є чудовою альтернативою м'ясу й сприяє зменшенню споживання насичених жирів і більш здоровому та легкому харчуванню. До того ж фітоестрогени, які містяться в сої, мають захисний вплив на здоров'я — зокрема сприяють покращенню серцево-судинної функції.
За матеріалами vogue.es