До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про колагенові добавки

Колаген — один із будівельних елементів здорової шкіри, волосся і нігтів. З віком його природні ресурси виснажуються, тому колагенові добавки стають дедалі популярнішими у боротьбі з ознаками старіння. Ми зібрали список найкращих, на нашу думку, продуктів та поради щодо їх використання.

Ефективність колагенових добавок широко обговорюється, оскільки не всі з них дають однаково гарний ефект. Але за умови правильного вживання такі препарати дійсно здатні уповільнити розпад колагену в організмі. "Після 30 років ми втрачаємо близько одного-двох відсотків колагену щороку, саме тому ми можемо почати помітно старіти", — каже Дженні Логан, дієтологиня та фахівчиня з харчових добавок бренду Beauty Pie. Добавки з колагеном не лише сповільнюють втрату цього компонента в організмі, але й зміцнюють шкіру, підвищують її еластичність та змушують сяяти.

Реклама

Яка форма колагену найефективніша?

Колаген може бути морського (з риби чи морепродуктів), чи тваринного походження (бичачого, свинячого тощо). У своїй природній формі він є занадто великою молекулою, щоб засвоюватися організмом, тому в процесі виготовлення добавок його розщеплюють на менші колагенові пептиди — цей процес називається гідролізацією. "Деякі дослідження також показали, що гідролізований колаген морського походження може засвоюватися в 1,5 раза краще, ніж колаген з інших джерел", — каже Логан.

Колаген якого типу найкращий?

Логан рекомендує зупинити свій вибір на колагені першого типу. "Він становить 90 відсотків колагену в організмі, тому, безумовно, саме на ньому ми маємо зосередитися — особливо, коли хочемо підтримати шкіру. Колаген першого типу сконцентрований навколо шкіри, кісток, сухожиль та зв'язок і допомагає забезпечити структуру і міцність".

За словами Пупіндера Гатори, фармацевта і генерального директора компанії Ingenious, процес гідролізу "розриває будь-який зв'язок між джерелом і отриманим пептидом", а це означає, що не має значення, який тип колагену (а їх, як кажуть, 28) ви вживаєте. "Головним питанням у виборі колагенової добавки є її здатність доставляти пептид колагену в кровотік без його перетворення в амінокислоти. Це означає, що пептид колагену має бути захищений від природних процесів кишкового тракту, включаючи шлунок, поки він не досягне тонкого кишківника, який є місцем всмоктування. Щоб забезпечити майже миттєве всмоктування, пептид повинен мати достатньо низьку молекулярну масу. Всі інші міркування, зокрема щодо джерела або типу колагену, є маркетинговим хайпом і не мають абсолютно жодного впливу на ефективність добавки".

З чим поєднувати колаген?

Вибираючи колагенову добавку, слід звернути увагу на те, чи захищена вона від процесів, що відбуваються в кишковому тракті, і чи має низьку молекулярну масу. "Крім того, вам потрібен продукт, який пройшов незалежні клінічні випробування, а не той, в якому використовуються дані постачальників активних інгредієнтів або випробування на споживачах, — каже Гатора. Найвищу якість нових клітин допоможуть забезпечити потужний антиоксидант, як-от астаксантин, та гіалуронова кислота як активна речовина, що зв'язує вологу".

Вітамін С — ще одна поживна речовина, яка добре поєднується з колагеном. Логан радить переконатися, що ви вживаєте правильну кількість вітаміну. "Більшість досліджень показують, що для отримання оптимальної користі нам потрібно 5—10 г на день". Саме тому замість капсул і таблеток рекомендується вживати порошки або високоміцні пакетики, наповнені рідиною.

Чи корисно вживати колаген щодня?

Так, для досягнення добрих результатів його потрібно приймати щодня.

Скільки часу потрібно, щоб колаген почав діяти?

Зазвичай колагенові добавки починають діяти щонайменше через три місяці, що дорівнює приблизно двом повним циклам шкіри. "Це гарантує, що нові клітини, які виходять на поверхню, будуть найвищої якості, але зверніть увагу, що в деяких випадках це може зайняти більше часу, оскільки організм використовує колаген у багатьох інших сферах, а не тільки у шкірі", — каже Гатора.

Коли краще приймати колаген – вранці чи ввечері?

"Вечір – ідеальний час, оскільки організм запускає процес регенерації клітин", — каже Гатора. "Послідовність є ключовим фактором для цього типу добавок, — додає Логан. — Тож, якщо вам простіше приймати його вранці разом зі смузі, то це найкращий час, і навпаки, якщо ви точно не забудете прийняти добавку ввечері з гарячим шоколадом, то так і зробіть". Найкращі результати спостерігаються при постійному тривалому застосуванні.

Чи варто додавати колаген до кави?

Простий спосіб забезпечити постійне надходження колагену (саме тоді він працює оптимально) — додати його у вашу щоденну каву, тільки переконайтеся, що колаген, який ви використовуєте, не має смаку, щоб не зіпсувати радості від споживання напою.

Чи безпечні колагенові добавки?

Так, вони широко визнані як безпечні добавки, але завжди краще проконсультуватися з лікарем, якщо вас щось турбує.

Найкращі колагенові добавки за версією Vogue

Natural Marine Collagen від Vida Glow Original

Порошок чи капсули?

Порошок, який продається у зручних пакетиках.

Ключові інгредієнти

Єдиним інгредієнтом оригінальної формули Vida Glow є натуральний морський колаген, який виробляється зі шкіри риби з екологічно чистих джерел та активується за допомогою процесу гідролізу.

За що його любить Vogue

Окрім того, що колаген Vida Glow є надзвичайно ефективним (клінічно доведено, що він розгладжує дрібні та глибокі зморшки і зволожує шкіру), він ще й дуже зручний у застосуванні.

Collagen Peptides від Vital Proteins

Порошок чи капсули?

Порошок.

Ключові інгредієнти

Пептиди бичачого колагену, які легко засвоюються організмом.

За що його любить Vogue

Формула без смаку, яку обрала для себе Дженніфер Еністон. Вона додає його в ранкову каву або смузі щодня. Цей колаген розчиняється як у гарячій, так і в холодній рідині, та легко засвоюється.

Pure Collagen від Dose & Co.

Порошок чи капсули?

Порошок.

Ключові інгредієнти

Бичачий колаген з екологічно чистих джерел: у кожній порції 10 г.

За що його любить Vogue

Більш доступний за ціною, ніж деякі інші колагенові порошки. Дві чайні ложки неароматизованого, цілком натурального порошку — це все, що потрібно, щоб отримати щоденну норму. Як і вищезгадані формули, його можна додавати в напої або їжу.

Collagen Hyaluronic Acid Complex від Solgar

Порошок чи капсули?

Капсули.

Ключові інгредієнти

Препарат містить запатентований інгредієнт BioCell Collagen II, який, як було клінічно доведено, збільшує запаси колагену в шкірі та пом'якшує дрібні зморшки. Формула також містить вітамін С для антиоксидантного захисту та гіалуронову кислоту, що надає шкірі пружності та зволоження.

За що його любить Vogue

Чудовий універсальний засіб який окрім колагену містить гіалуронову кислоту та вітамін С. Особливо сподобається тим, хто полюбляє добавки у формі капсул.

Skinful Collagen Powder від Bare Biology

Skinful Collagen Powder від Bare Biology

Порошок чи капсули?

Порошок.

Ключові інгредієнти

Три чайні ложки пудри від Bare Biology містять 5 г морських пептидів колагену першого типу, які виготовлені зі шкіри дикої норвезької тріски.

За що його любить Vogue

Колагеновий порошок від Bare Biology працює так само добре у рагу, печиві та інших гарячих стравах, як і у напоях. Однієї баночки вистачає на два місяці, а пакування на 100 відсотків придатне для вторинного перероблювання.

Collagen Super Powder від Beauty Pie

Collagen Super Powder від Beauty Pie

Порошок чи капсули?

Порошок.

Ключові інгредієнти

Низькомолекулярний морський колаген першого типу містить 250 мг вітаміну С та 100 мкг біотину для здоров’я шкіри та волосся.

За що його любить Vogue

Порошок з натуральним ягідним смаком. Одна мірна ложка містить 11,3 г колагену з додаванням вітаміну С та біотину.

Marine Liquid Collagen Drink від Absolute Collagen

Порошок чи капсули?

Готовий напій у пакетиках по 10 мл.

Ключові інгредієнти

Гідролізований морський колаген з вітаміном С.

За що його любить Vogue

Кожен пакетик містить 8000 мг морського колагену. Вітамін С стимулює природне вироблення колагену в шкірі та підвищує її сяйво.

Enhanced Plus від Revive Collagen

Порошок чи капсули?

Пакетики з рідиною.

Ключові інгредієнти

Колаген, кератин з ретинолом, вітаміни B6, B12, C і D.

За що його любить Vogue

Ці багаті на колаген саше містять гідролізований морський колаген першого типу для підвищення пружності та молодості шкіри.

Collagen Gummies від Myvitamins Beauty

Collagen Gummies від Myvitamins Beauty

Порошок чи капсули?

Жувальні гумки зі смаком граната.

Ключові інгредієнти

Морський колаген, вітамін С і А.

За що їх любить Vogue

Смачні гранатові гумки, що на доданок зменшують видимість зморшок.

Collagen Intravital Plus від QMS Medicosmetics

Порошок чи капсули?

Капсули.

Ключові інгредієнти

Колаген, цинк, біотин, вітамін С і Е.

За що його любить Vogue

Ця потужна добавка поєднує гідролізований колаген із цинком для підтримки здоров'я волосся та нігтів, а також вітаміни С і Е, які захищають клітини шкіри від оксидативного стресу.

Collagen Support Vegan Gummies від Revolution

Порошок чи капсули?

Жувальні гумки зі смаком лісових ягід.

Ключові інгредієнти

Веганський колаген з морських водоростей, вітамін С, гіалуронова кислота.

За що його любить Vogue

Збагачені вітаміном С і гіалуроновою кислотою, ці смачні пастилки підтримують природний рівень колагену в шкірі та захищають її від оксидативного стресу.

Pure Marine Collagen Powder від Kiki Health

Порошок чи капсули?

Порошок.

Ключові інгредієнти

Морський колаген.

За що його любить Vogue

Супернасичений колагеновий порошок, який видобуто з вилову дикої риби біля узбережжя Франції.

The Haire Elixir від WelleCo

Порошок чи капсули?

Капсули.

Ключові інгредієнти

Морський колаген, екстракт вишні ацероли, екстракт буряка та гіалуронова кислота.

За що його любить Vogue

Ця потужна суміш поживних речовин використовує ферменти трав для посилення вироблення колагену, а гіалуронова кислота допомагає шкірі втримати вологу.

Колагенові капсули від Ingenious Beauty

Порошок чи капсули?

Капсули.

Ключові інгредієнти

Морський колаген, гіалуронова кислота та астаксантин.

За що його любить Vogue

Завдяки астаксантину, потужному антиоксиданту, який у 6000 разів сильніший за вітамін С, ця добавка допомагає захистити шкіру від вільних радикалів, тоді як морський колаген бореться з ознаками старіння.

Текст: Hannah Coates, Tish Weinstock
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.