До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фіброміому

Минулої осені Шерон Стоун звернулася до соцмереж, щоб поділитися дуже особистою інформацією: 64-річна акторка розповіла, що певний час проходила лікування, але біль не вщухав і підштовхнув її звернутися за порадою до ще одного спеціаліста. Причиною дискомфорту виявилася фіброміома, а попередній діагноз був помилковим. Шерон Стоун написала: "Дівчата, особливо ви, не втрачайте пильність, отримайте другу думку – це може врятувати вам життя". Статистика безжальна: 70% жінок стикаються з фіброміомою. Кількість хворих на фіброміому вражає, як і кількість плутанини, дезінформації та неправильних рекомендацій щодо того, як і коли її слід лікувати.

Фіброміома часто не має симптомів

Фіброміома є найпоширенішим типом пухлин жіночих репродуктивних органів і найчастіше виникає у жінок у віці від 30 до 50 років. Її часто класифікують за місцем розташування в матці: в тонкому, зовнішньому шарі, під очеревиною; між м'язовими шарами, в товщі стінки; або під слизовою оболонкою, ближче до порожнини матки. Локалізація міоми в матці може впливати на перебіг хвороби, а також на розмір і кількість фіброміом. "Половина жінок з фіброміомою, насправді не мають жодних симптомів", – додає МірейТруонг, кандидатка медичних наук та хірургиня-гінекологиня у клініці Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі.

Реклама

Коли фіброміома становить загрозу?

"Фіброміома може рости дуже повільно або, навпаки, швидко. Часто трапляється так, що велика фіброміома не викликає відчуття дискомфорту, а крихітна може стати причиною рясної кровотечі при кожній менструації, – говорить Чарльз Ашер-Уолш, докторка медичних наук та головна лікарка відділення урогінекологіїнью-йоркського госпіталю MountSinai. – Але якщо вона вражає ендометрій (внутрішню порожнину матки), то, найімовірніше, призведе до кровотечі та проблем з фертильністю незалежно від свого розміру". Якщо пухлина росте в напрямку до зовнішньої частини матки, то згодом жінки відчувають її фізично. Це спричиняє відчуття необхідності частого сечовипускання, оскільки матка розташована безпосередньо за сечовим міхуром і фіброміома може чинити на нього тиск.

Найпоширенішими симптомами фіброміоми є рясні менструації, кровотечі між менструаціями, збільшення живота та часте сечовипускання. "Якщо пухлина розташована в порожнині матки, то може викликати спазми під час менструації", – додає Ашер-Уолш.

Як міома впливає на вагітність і фертильність?

"Зазвичай під час вагітності жінки відчувають ще більший біль від фіброміоми, оскільки матка зростає, – каже лікарка-гінеколог МірейТруонг. – Фіброміома, що розташована в порожнині матки, може збільшити ризик викидня на ранніх термінах на 50%".

Через фіброміому можуть виникнути ускладнення під час пологів: "Існує підвищений ризик передчасного відділення плаценти від матки, – пояснює Ашер-Уолш. – Також жінки з фіброміомою мають на 75% вищу ймовірність пологів за допомогою кесаревого розтину".

Наявність фіброміоми в порожнині матки здатна зменшити фертильність жінки наполовину. Часто це залежить від розміру і розташування – найбільшу проблему становлять ті пухлини, що вдавлюються у слизову оболонку матки та мають розмір понад чотири-п'ять сантиметрів.

Які ще ускладнення можуть виникнути через фіброміому?

Кровотеча, яка іноді супроводжує хворобу, має свої підводні камені. "Втрата крові виснажує організм, оскільки він витрачає чимало енергії на відновлення, – каже Ашер-Уолш. – Також це заважає надходженню кисню та поживних речовин до організму". У найгіршому випадку, це може збільшити ризик серцевого нападу або інсульту.

Лікувати чи ні?

Перш ніж думати про те, як лікувати міому, потрібно з'ясувати, чи потрібно її лікувати. "Дослідження показують, що більш ніж половина жінок мають фіброміому. Це говорить про те, що насправді нормальніше мати її, ніж не мати, і більшості ніколи не знадобиться її лікування", – каже Ашер-Уолш, яка рекомендує приймати вітамін D і екстракт зеленого чаю всім жінкам з фіброміомою. Регулярні огляди органів малого таза зазвичай дозволяють відстежувати динаміку. За лікуванням слід звертатися лише тоді, коли фіброміома стає симптоматичною.

Малоінвазивна терапія чи хірургічне втручання?

До малоінвазивної медичної терапії належать маніпуляції з гормональною системою жінки за допомогою протизаплідних засобів у різних формах (пігулки, уколи, внутрішньоматкові спіралі або кільця). "Вони здебільшого використовуються для контролю таких симптомів, як кровотеча або біль, і хоча можуть тимчасово зменшити фіброміому, вони не змусять її зникнути", – каже Труонг, додаючи, що негормональний препарат ТХА (транексамова кислота) матиме схожий ефект.

Також існують різноманітні малоінвазивні процедури, наприклад, емболізація фіброміоми матки, ультразвукове лікування під контролем МРТ та радіочастотна абляція. "На жаль, ці новітні методи лікування ще недостатньо вивчені стосовно жінок, які хочуть завагітніти, і тому зазвичай не пропонуються", – каже Ашер-Уолш.

Крім того, існує можливість хірургічного втручання: мієктомія (яка видаляє лише фіброміому та іноді може бути виконана через піхву, але частіше вимагає доступу через черевну порожнину через розріз або лапароскопічно за допомогою камери та менших розрізів) або гістеректомія (яка видаляє всю матку). Останнє є найбільш агресивним методом лікування, але єдиним, який гарантує, що фіброміома не повернеться. Хоча видалення матки – це важкий особистий вибір, для багатьох жінок це розумний варіант. "Для тих, хто більше не хоче мати дітей, кому набридли безперервні кровотечі, хто має множинні міоми, які занадто важко видалити, або вони були видалені й повернулися знову, є всі підстави розглянути можливість гістеректомії", – каже Труонг. Але, за словами Ашер-Уолш, є багато гінекологів, які одразу пропонують гістеректомію з невідповідних причин: "Вони знають, що це єдиний метод лікування, що гарантовано спрацює, і не хочуть застосовувати інші види терапії, які можуть виявитися невдалими".

Ашер-Уолш пропонує пацієнткам із симптоматичною міомою звертатися за допомогою до хірургів, які виконують малоінвазивну гінекологічну хірургію, оскільки мають спеціальну підготовку і досвід з її лікування. І якщо лікар з якихось причин відмахується від симптомів, які здаються вам дуже реальними, або не сприймає ваш біль серйозно, довіртеся своїм інстинктам і зверніться за другою думкою: ви знаєте своє тіло краще, ніж будь-хто інший.

Текст: Fiorella Valdesolo
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.