Секрет імунітету від бабусі: як чорна бузина рятує від застуди та зміцнює серце
Настала холодна пора, коли низькі температури й зміни погоди роблять нас особливо вразливими до сезонних захворювань: застуд, бронхітів і грипу. Саме час підсилити імунітет засобами, що дійсно працюють. Один із них — чорна бузина, класичний народний продукт, який сьогодні знову на піку популярності завдяки своєму впливу на імунну систему.
Чорна бузина: суперфуд для здоров’я та імунітету
Як зазначає модель Жізель Бюндхен на своїй сторінці в інстаграмі: "Чорна бузина щодня підтримує імунітет моєї родини. Я роблю з неї желе для дітей". І дійсно, ягоди чорної бузини багаті на антиоксиданти: флавоноїди, фенольні кислоти, антоціани, а також на клітковину, вітамін C і калій.
Що таке чорна бузина?
Чорна бузина (Sambucus nigra) — багаторічний кущ родини жимолостевих, який росте по всій Італії, а також у Європі, Азії та Північній Африці. Його використовували ще з давніх часів: білі квіти та темно-фіолетові ягоди застосовували в народній медицині для полегшення симптомів застуди та грипу, лікування інфекцій, головного та зубного болю, радикуліту, а також як м’яке проносне та діуретик.
Важливо: листя та кора куща отруйні, як і сирі ягоди. Для приготування сиропів, компотів, джемів та десертів ягоди завжди потрібно варити.
Корисні властивості чорної бузини
- Стимулює імунітет та допомагає скоротити тривалість грипу
- Зменшує симптоми застуди, синуситу та бронхіту
- Має протизапальні властивості
- Легкий діуретичний ефект
- Допомагає знизити "поганий" холестерин LDL
- Високий вміст антиоксидантів (в 10 разів більше, ніж в інших ягід)
- Підтримує здоров’я серця
- Поліфеноли можуть стабілізувати рівень цукру в крові
Протипоказання
- Сирі ягоди та інші частини куща отруйні — їх потрібно обов’язково термічно обробляти.
- Не рекомендується під час вагітності та грудного вигодовування.
- Уточнити з лікарем про взаємодію з ліками проти діабету й аутоімунних захворювань.
Як приймати чорну бузину
Ягоди та продукти з них доступні у вигляді сиропів, екстрактів, соків, таблеток, жувальних вітамінів, порошків і капсул. Можна також готувати вдома:
Домашній сироп із чорної бузини
Інгредієнти:
- 2 склянки сушених ягід чорної бузини
- 4 склянки води
- Мед або кленовий сироп
- Опційно: паличка кориці, скибочки імбиру або апельсина, свіжа куркума
Приготування:
1. Залити ягоди водою та довести до кипіння.
2. Зменшити вогонь і варити 10 хвилин, поки ягоди віддадуть сік.
3. Зняти з вогню, настоювати 20 хвилин.
4. Процідити через сито, додати мед або сироп, ретельно перемішати.
5. Перелити в скляну пляшку, зберігати в холодильнику 2–3 тижні.
Сироп можна розводити у воді, додавати до йогурту, мюслі, вівсянки або використовувати для коктейлів і безалкогольних напоїв.
Читайте також
Супертренд: чому гарбуз — головний овоч осені
10 продуктів із цинком, про які варто згадати у сезон застуд
Зі смаком: новий підхід у нутриціології, який допомагає встановити здорові стосунки з їжею
Осінній фрукт, який варто їсти ввечері, щоб знизити рівень кортизолу та краще спати