До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фантомна сирена: 5 порад, які допоможуть її "вимкнути"

Прислухатися до кожного звуку – наша нова звичка, що допомагає вижити у воєнні часи. Але іноді звуки повітряної тривоги гучно лунають у нашій голові, коли довкола тиша – все це ознаки симптому фантомної сирени та привід звернутися до психолога. Але вже зараз ви можете використовувати кілька простих правил, щоб знизити свою вразливість і повернутися в ресурс.

У новому житті й нових домівках нас переслідують дивні звуки, які ми намагаємося ідентифікувати й через стресовий досвід робимо це не завжди правильно. Побутову техніку ми підозрюємо в усіх злочинах: бойлер, що неочікувано починає працювати, або пральна машина на стадії віджимання нагадують нам звуки сирени, грюкання посудом асоціюється з небезпекою життю, а рвучкий вітер, що дмухає в скло, схожий на наближення чогось страшного, від чого краще падати на підлогу. Але все це лише квіточки. Буває, що за повної тиші сигнал повітряної тривоги ви чуєте цілком реально, навіть перебуваючи в безпечному місці. Щоб вимкнути цю фантомну, але не менш страшну сирену, є кілька порад.

Реклама
Звільніть інформаційний простір

Навіть в умовах миру постійне перебування в онлайн-просторі розбалансовує. А тепер помножте це на воєнні часи. Зробити перерву в читанні новин не соромно, а потрібно. Один день на тиждень без ґаджетів – гарний початок. А якщо хвилюєтеся, що можете проґавити щось надважливе, попросіть близьких вас сповістити в разі небезпеки.

Задовольніть базові потреби

Найкраще, що ви можете запропонувати своєму організмові, –це зрозумілий для нього розклад. Спробуйте відновити повноцінний сон, лягати й прокидатися в один і той самий час. Варто пити більше води, їсти теплу їжу. Якщо є ритуали з минулого життя, які вам допоможуть почуватися краще, то саме слушний час їх відновити.

Робіть вправи на концентрацію

Найпростіше, що можна зробити, – це вмитися прохолодною водою, а потім налити склянку води й випити її потроху, зосередившись на тому, як кожен ковток пересувається у вашому тілі. Можна перерахувати предмети, 10 предметів, які ви бачите перед собою, запам’ятовуючи їхні ознаки, а потім заплющити очі й відтворити ці образи у своїй уяві. Якщо не вийшло, повторити вправу наново.

Поверніть відчуття реальності через дотики

Наше тіло – це найкращий провідник у реальність. Розімніть пальці на руках, ногах, а потім суглоби. Доторкніться до поверхонь предметів з різною фактурою та відчуйте її, а якщо з вами є хтось поруч, то просто потримайте за руку. Довгі обійми, масаж – ідеальне повернення до себе та спокою.

Дихайте

Заспокоєння можна отримати й через дихання. Сядьте у зручну позу, примружте очі та відчуйте своє дихання. Потім вдихніть повітря через ніс, рахуючи до чотирьох, затримайте подих у цьому моменті на скільки зможете, відтак видихніть так само повільно. Повторіть вправу тричі. Згодом рахувати можна до 5–7.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.