До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про роботу повітряної тривоги в Україні

За 200+ днів війни багато хто з нас на власному досвіді дізнався, що таке повітряна тривога. Проте є ще українці, які до неї ставляться досить скептично, особливо в містах, які є досить далекими від активної зони бойових дій. Розповідаємо, що треба знати про повітряну тривогу й чому не можна ставитися до її звуків легковажно.

Повідомлення про будь-яку надзвичайну ситуацію починається з увімкнення сигналу "Увага всім" – це гудки сирен, звуки гучномовця або уривчасті гудки підприємств, що треба приготуватися. Звук команди "Увага всім" постійний і рівномірний, загальною тривалістю до 7 секунд. У разі такого сповіщення треба ввімкнути телевізор або радіо, щоб виконати всі вказівки. Якщо ви чуєте звук тривалістю до 1 хвилини, це вже сигнал повітряної тривоги. Тут треба відразу перейти до найближчого укриття. Такі сигнали зазвичай подаються тричі.

Реклама
Послідовність дій під час повітряної тривоги

- Вимкніть світло.

- Перекрийте газ.

- Візьміть із собою харчові продукти, медикаменти, питну воду, документи.

- По змозі допоможіть дійти до укриття своїм сусідам, дітям та особам похилого віку.

- Не підходьте до вікон та не фотографуйте нічого: це може бути небезпечно.

- Якщо сигнал припиняється — це не означає "відбій", не треба виходити з укриттів. "Відбій" повітряної тривоги — це теж окремий сигнал.

Київське метро з початку військових дій перетворилося на домівку для багатьох жителів міста

Якщо поряд немає споруд для укриття – НЕ ВИХОДЬТЕ НА ВУЛИЦЮ. Шукайте безпечні місця у власних підвалах, заглиблених чи напівзаглиблених приміщеннях, ванних кімнатах або ставайте у дверних отворах. Також важливо пам’ятати про правило двох стін, що може зберегти життя.

Чому повітряна тривога вмикається так часто

Головне джерело інформації – радари стеження. Якщо на екрані з’являються позначки літальних апаратів, які переміщуються в бік міст, і є інформація, що це ворог, подається команда "Повітря". Оперативний черговий головного центру Повітряних сил ЗСУ в разі виявлення будь-якої небезпеки передає інформацію оперативному черговому пункту управління Кабміну, який працює цілодобово. Після цього черговий вмикає сирену "У режимі негайно". Це може бути як регіональна повітряна тривога, так і всеукраїнська, тому що радар бачить напрям удару, однак він не може визначити кінцеву мету та наявність ракетно-бомбового навантаження. Радник Офісу президента Олексій Арестович пояснює, що повітряна тривога не завжди означає, що ракети чи літаки летять саме у вашу область чи місто. Її оголошують саме за фактом зльоту, адже зрозумілий лише загальний напрямок ракети, а точне місце, куди вона може потрапити, визначити складно.

Дитина ховається в бомбосховищі, Волноваха

Саме тому українська влада та військові просять не ставитися легковажно до сигналів повітряної тривоги. Її ігнорування може коштувати життя.

Як дізнатися про повітряну тривогу

Практика показує, що іноді мешканці великих міст просто не чують звуків повітряної тривоги. Це може бути пов’язане з місцем проживання у віддаленому районі або застарілою системою сповіщення у вашому місті. Тому радимо встановити на телефони спеціальні програми, які сповіщають про повітряну тривогу у вашому населеному пункті. Вони безплатні. Серед найпопулярніших – "Тривога!". До того ж церкви через бій дзвонів теж сповіщають про небезпеку з неба, особливо в невеликих населених пунктах. Також Google запустив на смартфонах з операційною системою Android сповіщення про повітряну тривогу. У разі загрози обстрілу у вашому регіоні/місті на екрані смартфона з’являється вікно з повідомленням та рекомендацією пройти в укриття.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.