До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Аромотерапія: які ефірні олії допомагають проти стресу та втоми

Ми зібрали все, що треба знати про ефірні олії, а також про те, як, коли й де їх використовувати.

Фото: David Ferrua

У період, коли рівень стресу захмарний, навіть wellness-скептики готові змастити свої зап’ястки ефірною олією. Зрештою, лікування травами – що налічує тисячі років і яким захоплюються всі, від Гвінет Пелтроу та Міранди Керр до зірок NBA – може мати серйозні переваги для тіла й розуму. "Орган нюху швидко з’єднується з емоційним центром мозку, тому відстань, відколи аромат потрапляє в ніс, до миті, коли він викликає емоції, дуже коротка", – пояснює Леслі Воссхолл, докторка філософії, молекулярна нейробіологиня з Rockefeller University.

Реклама
У чому користь аромотерапії

"Ефірні олії – це природний спосіб розв’язання багатьох проблем, пов’язаних зі стресом у нашому житті", – каже Хоуп Гіллерман, аромотерапевтка та авторка книги "Ефірні олії щодня: ритуали й засоби для зцілення, щастя та краси". Вона стверджує, що аромаолії можуть не тільки поліпшити сон та зняти напругу, а й підбадьорити наприкінці дня. "На відміну від медикаментів, ефірні олії не є ліками, вони лише допомагають дбати про себе", – пояснює Хоуп.

Як використовувати ефірні олії

"Вдихання ефірної пари миттєво змінює схему роботи нашого мозку й допомагає почуватися спокійнішим і приземленішим", – каже Гіллерман. Перед тим, як помістити краплю олії в долоні, вона радить сформулювати намір. Потім треба розтерти олію в руках і піднести долоні до обличчя, повільно вдихаючи аромат. Інші варіанти, за її словами, передбачають додавання кількох крапель суміші у ванну для розслаблення; нанесення ефірної олії на шкіру (наприклад, м’ята перцева, нанесена на скроні, допоможе полегшити головний біль) або ароматизацію всього приміщення за допомогою дифузора.

Що треба знати перед придбанням аромозасобів

На перенасиченому ароматами ринку важко зрозуміти, в які ефірні олії варто інвестувати, тому Гіллерман наголошує на важливості купівлі сертифікованих органічних ефірних олій або безпосередньо від аромотерапевта. "Не шукайте вигідних пропозицій, подбайте про якість", – каже вона, зазначаючи, що велика кількість продукції "фальсифікована, розбавлена або надмірно оброблена", що може "зменшити її ефективність та спричинити подразнення шкіри й дихальних шляхів".Вона також не радить збирати надмірну колекцію олій. Замість цього краще почати з найпотрібнішого:

  • цитрусових – для очищення повітря;
  • квіткових – для поліпшення настрою;
  • олій ладану, кедрового дерева або ветиверу з ефектом релаксації;
  • базиліку чи розмарину – стимулювальних ароматів.

Дерматологиня з Нью-Йорка, докторка Мішель Грін, радить перед повноцінним використанням ефірної олії провести тест, щоб переконатися у відсутності алергічної реакції, – особливо, якщо ви плануєте наносити олію на шкіру обличчя. Для цього змішайте ефірну й базову олії в тій концентрації, яку плануєте використовувати. Нанесіть невелику кількість цього міксу на внутрішню частину руки, заклейте пластирем та спостерігайте 48 годин. Якщо подразнення не з’являться, то олію можна використовувати.

Найкраще використовувати суміші

"Суміші з 2–5 ефірних олій потужніші, ніж з однієї", – каже Гіллерман, наголошуючи, що в тандемі олії краще розв’язують конкретні проблеми, пов’язані з самопочуттям. До того ж чисті аромати можуть бути надто сильними, тоді як суміші мають збалансованіший вигляд. Наприклад, "іланг-іланг сам по собі має важкий, майже лікарський аромат, який багатьом не до смаку. Але в поєднанні з іншими ефірними оліями він стає ніжним і делікатним, теплим та злегка фруктовим, перетворюється на крапельку, що додає радості в "суміш щастя".

Найкращі ефірні олії, що допомагають у розв’язанні певних проблем


Проти тривоги

Для зняття занепокоєння шукайте олію, що містить ветивер, неролі, шавлію або герань. Почніть із суміші Serenity від dōTERRA, що створена для відновлення рівноваги, або з олії герані від Vitruvi із заспокійливим квітковим ароматом. У дорогу візьміть ролер-антистрес від Aromatherapy Associates, який допоможе розслабитися та звільнити розум від нав’язливих думок. Або, можливо, вам більше підійде олія для блукального нерва від Osea, що містить суміш насіння лугового пінника, розмарину, лаванди та інших рослинних компонентів, що сприяють відновленню спокою та рівноваги.

Ролер-антистрес, Aromatherapy Associates
Заспокійлива суміш Serenity, dōTERRA
Ефірна олія герані, Vitruvi
Олія для блукального нерва, Osea



Для сну та релаксації

Олія лаванди, ромашки й троянди сприяє розслабленню та здоровому сну. Нанесіть засіб від Tata Harper на долоні чи пульсівні точки на тілі, щоб позбутися негативних емоцій. Суміш від Campo містить лаванду й римську ромашку для гарного сну, а олія від Anatomē, для відпочинку та релаксації, має у складі аж 22 рослинні есенції, зокрема й лаванду з Провансу.

Ароматичний засіб проти роздратування, Tata Harper
Ефірна олія лаванди, Jurlique
Ефірна олія для сну, Campo
Ефірна олія-еліксир для відновлення та сну, Anatomē


Для розумового зосередження

"Ефірна олія перцевої м’яти, як показали дослідження, підвищує енергію та зосередження. Вона стимулює й бадьорить, а тому незамінна, коли треба бути зібраним та уважним", – пояснює Мішель Грін і рекомендує ефірну олію перцевої м’яти від Public Goods. В іншому разі зверніть увагу на розмарин або насичені аромати, які особисто вас змушують викреслити всі пункти зі списку справ. Суміші Boost від Vitruvi або Brainstorm від Saje теж можуть у цьому допомогти. Крім того, є чудовий Focus The Mind від Neom, до складу якого входить тріо хвойних ароматів – сосни, кедрового дерева й евкаліпта, що поліпшують зосередження.

Для енергії

Відчуваєте брак енергії? Шукайте олії з евкаліптом, м’ятою, розмарином, кипарисом та кардамоном. Суміші Altitude Oil від De Mamiel та Aromachologie Revitalizing від L'Occitane мають саме такий склад. А якщо терміново треба поліпшити настрій та відтворити ефект спа-салону, то робіть так: нанесіть на пульсівні точки суміш Breathe + Spa від аlo та лягайте в теплу ванну з пишною піною, – цей ритуал миттєво поверне в тіло енергію.

Для настрою

Суміш At Peace містить олії лайма, грейпфрута, сандалового дерева та іланг-ілангу. "Аромат цього міксу свіжий, цитрусовий і трохи солодкуватий. Він допомагає одночасно поліпшити настрій та розслабитися" – каже Мішель Грін. Крім того, зверніть увагу на бергамот, жасмин, неролі й лимон, які теж зроблять день яскравішим. Чудовий ефект можна дістати від продуктів брендів Aveda та Plant Therapy, а також олії The Anointing Oil від Cap Beauty.

Для мязів

Біль у м’язах негативно впливає на самопочуття? Додайте до свого щоденного розкладу ефірні олії з ветивером, м’ятою, безсмертником та сосною. Олія Tension Remedy від H.Gillerman's допомагає позбутися головного болю та неприємних відчуттів у плечах, а Muscle Release від True Botanicals можна наносити на хворі місця, щоб зняти напругу та розслабити м’язи. Якщо віддаєте перевагу моноароматам, то Cliganic пропонує олію перцевої м’яти – це висококласний продукт, який можна використовувати для масажу.

Для омолодження

Необхідний заряд бадьорості забезпечить Cooling Mist від Pause, створений на основі суміші екстракту олій маргаритки та листя базиліку. Міст має охолоджувальний ефект і забезпечує миттєве полегшення під час менопаузи. Cleanse + Detox від аlo на основі олії чайного дерева сприяє заспокоєнню.

Текст: Zoe Ruffner та Kiana Murden
За матеріалами vogue.co.uk

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.