9 найцікавіших виставок осені 2024

ART
3 вересня

Осінній артсезон стартував, тож ми зібрали найцікавіші мистецькі виставки, варті вашої уваги. Від великого проєкту про сюрреалізм у Парижі до знакової виставки українського художника Тіберія Сільваші в Києві всі найочікуваніші артподії в одному гіді.

"Сюрреалізм"

Центр Помпіду, Париж; з 4 вересня 2024 до 13 січня 2025 року

Макс Ернст, "Тріумф сюрреалізму", 1937 рік

Цього року світ вшановує 100-річчя сюрреалізму, відлік якого йде від Маніфесту, написаного письменником Андре Бретоном і опублікованого в Парижі у 1924 році. Однойменна виставка в Центрі Помпіду представить роботи зірок сюрреалізму — Сальвадора Далі, Рене Магрітта, Джорджіо де Кіріко, Макса Ернста, Хоана Міро, Дори Маар. У центрі виставки — "барабан", у якому зберігається оригінальний рукопис Маніфесту, ексклюзивно наданий Національною бібліотекою Франції. Відкриття цього унікального документа супроводжується мультимедійною інсталяцією, яка розповідає про його створення.

"Приватне життя: від спальні до соціальних мереж"

Музей декоративного мистецтва, Париж; з 15 жовтня 2024 до 30 березня 2025 року

Що таке приватне життя та як змінювалося його сприйняття суспільством від XVIII століття до наших днів — це досліджуватиме, через одяг, мистецтво, аксесуари та навіть секс-іграшки, нова виставка в паризькому Музеї декоративного мистецтва. Тут покажуть 470 робіт, зокрема картини та фотографії, а також предмети декоративного мистецтва, що розкривають, як розвивалася приватна сфера: від фотознімань у спальнях, як це бачать Анрі Картьє-Брессон чи Нан Голдін, і до кованих аристократичних ліжок ХІХ століття та пісуарів для жінок.

"Амоако Боафо. Правильна любов"

Бельведер, Відень; з 25 жовтня 2024 до 12 січня 2025 року

Amoako Boafo, White Nail Polish, Courtesy of the artist and Mariane Ibrahim (Bildrecht, Veinna 2024)

Амоако Боафо — 40-річний ганський художник, який входить до п'ятірки найдорожчих молодих митців світу. Цієї осені його експресивні роботи можна побачити в барокових залах Бельведеру — це перша виставка митця у Європі. Для Боафо, відомого чуттєвими портретами своїх друзів, родичів та знайомих у щоденному житті, це своєрідне повернення в Австрію, адже у 2013-му той навчався у Віденській академії образотворчого мистецтва, а в його роботах є посилання на творчість Клімта і Шіле.

Виставка номінантів на премію Future Generation Art Prize

PinchukArtCentre, Київ; TBC

Раз на два роки PinchukArtCentre проводить конкурс та виставку номінантів міжнародної премії Future Generation Art Prize, яка має на меті відкриття нових імен у світі мистецтва. В різні роки в її шортліст потрапляли українські митці Нікіта Кадан, Ярема Малащук, Роман Хімей, Анна Звягінцева, Відкрита група та інші. В журі премії цьогоріч Сесилія Алемані, кураторка 59-ї Венеційської бієнале "Молоко мрій" 2022 року; Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre; Алісія Нок, кураторка, керівниця Департаменту сучасного мистецтва і досліджень у Центрі Жоржа Помпіду та інші.

Ретроспектива Тиберія Сільваші

Український Дім, Київ; вересень 2024

Фото: Український Дім

Масштабна осіння виставка в Українському Домі присвячена одній з головних фігур сучасного українського мистецтва Тіберію Сільваші, учасникові легендарного об'єднання "Живописний заповідник". Ретроспективна виставка представить практики Сільваші через ключові та маловідомі твори, в діалозі з творами мистецтва минулого, а також з художниками і художницями сьогодення. Це виставковий проєкт Ukrainian Museum of Contemporary Art в партнерстві 
з Українським Домом (куратори Борис Філоненко та команда ГО МСМ).

"Маскарад, Макіяж та Ензор"

Музей моди, Антверпен: з 9 вересня до 2 лютого 2025 року

Фото: momu.be

Чому ми носимо маски? Чому люди так бояться видимого старіння? Як ми ставимося до ідеалів краси, які постійно змінюються і яких неможливо досягти? Ці питання порушує нова виставка у бельгійському Музеї моди. Вона присвячена б'юті-індустрії, майстрам мейкапу та митцям — фотографам та живописцям, які у своїй творчості досліджують красу та показують зв'язок між макіяжем та самоідентифікацією. Це, зокрема, Іссі Вуд, Сінді Шерман, Пітер Філліпс, Джеймс Енсор, Крістіан Лакруа, Вальтер Ван Бейрендонк.

"Марина Аполлоніо: За межами кола"

Музей Пеггі Гуггенхайм, Венеція; з 12 жовтня до 3 березня 2025 року

Музей Пеггі Гуггенхайм у Венеції восени запрошує поринути в магію оптичного мистецтва, адже там відбудеться виставка Марини Аполлоніо, зірки італійського поп-арту. У Венеції покажуть близька ста робіт відомої італійки — живопис, скульптуру, малюнок, а також статичні та рухомі роботи, хроматичні експериментальні та різноманітні мультимедійні роботи, а також її проєкти у сфері оформлення інтер'єрів.

"Мікеланджело, Леонардо, Рафаель"

Королівська академія мистецтв, Лондон; з 9 листопада до 16 лютого 2025 року

Леонардо да Вінчі, "Богородиця з немовлям", 1506—1508 роки, The National Gallery, Лондон

Масштабна виставка, що досліджує зв'язок між трьома титанами італійського Відродження — Мікеланджело, Леонардо та Рафаелем. Своєрідне суперництво між першими двома почалося 25 січня 1504 року, коли найвидатніші художники Флоренції зустрілися, щоб порадитися та знайти відповідне місце для завершеної скульптури "Давид" Мікеланджело. Серед них був Леонардо да Вінчі, який, як і Мікеланджело, лише нещодавно повернувся до рідної Флоренції. Через етюди та замальовки виставка продемонструє, що зв'язок між художниками насправді тонший, ніж ми могли уявити.

"Arte Povera: від процесу до присутності"

Pinault Collection, Париж; з 9 жовтня 2024 до 20 січня 2025 року

Паризький Фонд Франсуа Піно, Bourse de Commerce, присвячує головну виставку осені італійському мистецькому руху Арте повера ("бідне мистецтво"), яке увійшло в історію як унікальний напрямок, в якому митці використовували промислові чи нехудожні матеріали — наприклад, каміння, вугілля, дерева чи сміття. Виставка представить роботи 30 зіркових представників Арте повера, від Джованні Ансельмо до Лучано Фабро. Тут покажуть інсталяції, відеодокументації перформансів та хепененгів, скульптуру та фотографію, яка занурить глядачів в унікальну атмосферу "бідного мистецтва".

Популярне на VOGUE