До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

6 найцікавіших виставок вересня у Києві та Харкові

Серед найцікавіших виставок вересня — закарпатська школа живопису і сучасне мистецтво у Києві та роботи Павла Макова і Бориса Михайлова у Харкові в межах масштабного мистецького проєкту "Відчуття безпеки".

"Закарпатська школа живопису"

До 11 вересня, музей "Київська картинна галерея"

Реклама

Більш ніж сто творів закарпатських митців різних поколінь дають уявлення про цікаве явище в українському мистецтві — закарпатську школу живопису. Виставка демонструє роботи справжніх зірок напрямку — Альберта Ерделі, Андрія Коцки, Золтана Шолтеса, Йосипа Бокшая.

"Унікальна специфіка краю, неповторна природа, етнічна складова зумовили особливості закарпатської мистецької школи: уважне ставлення до фольклорних традицій, любов до пленерного живопису з пріоритетом пейзажного жанру, гучна кольоропластика", — розповідає кураторка Олена Боримська.

"Воля до життя"

З 28 серпня до 8 жовтня, галерея Avangarden

Виставка, присвячена незламному духу та прагненню до свободи українського народу. В межах експозиції представлено живопис, графіку, текстильні інсталяції, а також скульптури. Через мистецтво розповідають історії боротьби, надії та перемоги, показуючи, що незалежність України — це глибинне бажання жити вільно і творити своє майбутнє. Виставка реалізована у партнерстві з Projector Publishing за підтримки AIDA Foundation від Havas Village.

Серед учасників — Маша Шубіна, Сергій Майдуков. Сергій Западня, Віталій Кохан.

"Проти забуття"

З 6 до 9 вересня, Dymchuk Gallery

Авторка — Інга Леві

Груповий проєкт українських художниць Каті Бучацької, Інги Леві та Наталії Лісової. Виставка представляє ідеї авторок щодо процесу меморалізації в Україні — встановлення памʼяток, які вшановують історію та її героїв, переосмислення вже наявних памʼяток та проблем інклюзії. В експозиції представлені графічні роботи, відео та обʼєкти, які порушують важливе питання про те, який вигляд можуть мати майбутні меморіали російсько-української війни.

"Сад волі"

З 28 серпня, галерея Лавра

У виставці "Сад волі" молоді художниці з різних міст України — Інна Харчук, Наталя Брічук, Міра Бачкур та Ліза Жданова — розмірковують над тим, звідки жінка сьогодні може черпати внутрішню силу — волю до життя, яка формує її як особистість. Кожна з авторок пропонує свій погляд на тему через серію живописних полотен, в яких зокрема вони переосмислюють античні міфи.

"У зустрічі з Ч. Д.", резиденція

З 18 до 22 вересня, thesteinstudio

Простір thesteinstudio художниці Ольги Штейн запустив формат резиденцій для митців та мисткинь. Першою художницею, що в'їхала у простір, стала Даша Чечушкова — художниця з Одеси, що працює з темою співіснування. На резиденції Даша Чечушкова створює анімаційну казку про чорні діри, використовуючи бетон та бетонні плити, які виготовляє самостійно.

"Відчуття безпеки"

З 29 серпня до 17 листопада, ЄрміловЦентр, Харків

Фото: ЄрміловЦентр

Міжнародний мистецький проєкт, який триватиме у харківському центрі сучасного мистецтва ЄрміловЦентр, "Відчуття безпеки" об'єднує понад 30 митців та мисткинь з більш ніж 10 країн, які пережили війну або давно працюють із цією темою. На виставці представлено твори знаних українських митців, як-от Павло Маков, Борис Михайлов, Аліна Клейтман, Віталій Кохан, Анна Звягінцева, Владислав Краснощок, Катерина Лисовенко, а також Ахмет Оґют (Нідерланди), Андреас Ангелідакіс (Греція), Надіра Хусейн (Німеччина/Індія).

"Коли ти живеш у Харкові і розумієш, що за мить станеться вибух, то іноді робиш нелогічні вчинки: якось я по-дитячому накрилася ковдрою. Це не забезпечувало реального фізичного захисту, але, коли я згорнулася у позі ембріона в теплій затишній ковдрі, це допомогло мені знизити стрес, що в наших реаліях не менш важливо, ніж фізичний захист. Цей нічний досвід кураторська група затвердила як старт для розробки проєкту про амбівалентність відчуття безпеки", — ділиться тим, як з’явилася ідея виставки, співкураторка Марина Конєва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.